Sahip Olunması Gereken Önemli Para Alışkanlıkları
Erkenden sahip olunacak temel bazı para alışkanlıkları bütçenizi kontrol altında tutmanızı, tasarruflarınızı artırmanızı ve düzenli birikim yapmanızı sağlayabilir.
Her birimiz gelir elde ediyoruz ve her birimizin kendine göre uygulanabilir tasarruf seçenekleri muhakkak var. İyi bir finansal geleceğe giden yol; tasarruftan, birikimden ve yatırımdan geçiyor. Tüm bunları ortak paydada buluşturansa sahip olunması gereken para alışkanlıklarıdır.
Finansal hayatınıza kabul edeceğiniz birkaç önemli para alışkanlığı edinerek iyi bir finansal gelecek için bugün şansınızı artırmaya başlayabilirsiniz:
İçindekiler
Giderlerinizi kontrol altına almakla başlayın
Az ya da çok, bir şekilde gelir elde ediyoruz. Haliyle yaşamsal ihtiyaçlarımız için de giderlerimiz oluyor. Harcamalarımızdan ne kadar fazla tasarruf yapabilirsek, gelirimizden o kadar para arta kalıyor ve arta kalan para da birikimlerimizi oluşturuyor. Bu nedenle giderlerin mutlaka kontrol altına alınması gerekiyor.
Giderlerinizi daha önce planlamadıysanız, etkili bir gider planı yapmayı düşünmelisiniz. En basitinden giderlerinizi kategorize ederek planlama yapmaya başlayabilirsiniz. Örneğin, aylık ev giderleri, aylık kişisel giderler ve aylık ulaşım giderleri gibi kategoriler oluşturarak giderlerinizin tespitini yapmaya başlayın. Gider tespiti yapmanız, giderlerinizi kontrol altında tutmanızı ve giderlerinizden daha fazla tasarruf yaparak birikimlerinizi artırmanıza yardımcı olur. Unutmayın, giderlerinizden ne kadar fazla tasarruf yapar ve giderlerinizi azaltırsanız, gelirinizden arta kalan para en hızlı şekilde birikim hedeflerinize ulaşmanızı sağlar.
Bu arada gider tespiti yapmanın en iyi yollarından biri aynı zamanda çok daha etkili olan bütçe planı yapmaktır. Kişisel bütçe planı nasıl yapılır adlı yayından konuyla ilgili daha fazla fikir alabilirsiniz.
Giderlerinizi kontrol altına alarak savurganlığın önüne geçin, giderlerinizi sınırlandırın ve dikkatli harcama yapma alışkanlığını hayat tarzı olarak benimseyin. Çünkü bu alışkanlık doğrudan birikimlerinizi artıracak.
Rakamların mantığını kavrayın
Gelirden, giderden, birikimden ve yatırımlardan bahsediyoruz. Rakamların olduğu yerde mantık vardır.
Örneğin, giyebileceğiniz onlarca gömlek varken; sırf rengi, deseni veyahut markası sizi cezp ediyor diye yeni bir gömlek için harcama yapmayın. Çünkü yeni bir gömleğe ihtiyacınız olmadığını biliyorsunuz. Harcamalarınızı gerçekten ihtiyacınız olan diğer şeyler için yapın.
Bir başka örnek olarak, verileri ve gelişmeleri hiçe sayarak sadece yükseleceğini düşündüğünüz hisse senetleri veya dövizlere rakamlar tam tersini söylüyorken çok duygusal yaklaşacak kadar acemi olmamalısınız. Yapmayın, rakamların duygusu yoktur.
İyi bir maddi gelecek için rakamların dilini, söylediklerini ve ifadelerini anlamayı alışkanlık haline getirin. Çünkü buna ihtiyacınız olacak.
Etkili tasarruf ve birikim stratejileri oluşturun
Etkili bir tasarruf stratejisi oluşturmakla başlayın. Hemen her şeyden tasarruf yapmayı öğrenin. Evde elektrikten, yolda ulaşım giderlerinden, müzik dinlerken Spotify’dan (alternatif olarak Youtube) hemen her şeyden tasarruf yapabilirsiniz.
Eray Bozan’ın tasarrufu yaşam tarzı haline getirmiş ülkeler yazısı aklıma geldi. Mesela, harcamaları azaltarak daha fazla tasarruf yapmak için İngilizlerin ve Amerikalıların ikinci el alışverişe olan ilgileri, Avrupa’nın ekonomik sakinleri olarak bilinen Almanların en çok parayı giysilere harcamaları fakat yüksek ücretleri bu giysileri uzun yıllar giyebilmek için verdiklerini ve Japonların su tüketiminden tasarruf yapabilmek için suyu havayla sağlayan ürünler geliştirmeleri dünyanın her köşesinde tasarrufun birçok yolunun olduğunun kanıtıdır.
Tasarrufları boşuna yapmıyoruz elbette. Yaptığımız her tasarruf birikimleri artırmamızı sağlıyor. Gelire göre birikime ayrılması gereken tutar herkes için yüzde 10 – yüzde 25 aralığındadır. Örneğin, her ay 2000 lira gelir elde ediyorsanız, birikim için her ay ortalama 400 lira ayırabilmeniz gerekir. Tasarruflarınızı sıkı tutarak her ay birikimleriniz için daha fazla tutar ayırabilirsiniz. Bunun için de kendinize etkili ve düzenli bir birikim stratejisi oluşturabilirsiniz.
Tasarruf ve birikim yapmak, sahip olmanız gereken bir diğer önemli para alışkanlıkları arasında olmalıdır. Tasarruf ve birikim yapmaya alışın ve bu alışkanlıkları her zaman hayatınızda tutun.
Akıllıca yatırımlar yapın
Tasarruf yapıyorsunuz ve birikimlerinizi sürekli artırıyorsunuz, geriye tek bir şey kalıyor o da yatırım yapmaya başlamak.
Akıllıca yatırım yapmanın ilk kuralı, yatırım yapacağınız ürünü biliyor olmanızdır. Yatırım yapmaya başlamadan önce yatırım araçlarını tanıyın. Uzun vadeli yatırım araçları veya kısa vadeli yatırım araçları gibi alternatif vadeli ürünleri öğrenin. Risk toleransınızı mutlaka belirleyin. Birikimlerinizin tamamını tek bir yatırım ürünü için asla riske atmayın. Yatırımlarda risklerinizi azaltacak portföy çeşitlendirmesi gibi hayat kurtaran yöntemleri kullanın.
Akıllı yatırımlar yapmayı alışkanlıklarınız arasına dahil edin.
Toparlayacak olursam; giderlere dikkat etmek, duyguların değil rakamların söyledikleriyle hareket etmek, tasarruf ve birikim stratejisi oluşturmak ve son olarak akıllı yatırımlar yapmak hayatınızda yer vermeniz gereken en temel para alışkanlıklarındandır. Her daim iyi bir finansal gelecek için böylesi çok daha kolay.