Kişisel Finans

Para Kazanmak İstiyorum Diyenlere 23 Tavsiye

Para kazanmak kimi zaman dünyadaki diğer her şeyden daha zormuş gibi görünür. Maddi anlamda sıkışan birçok insan ikinci el dükkanlarında veya ikinci el alışveriş siteleri ile biraz ekstra para kazanmaya çalışır ki, her zaman özellikle de ay sonlarında paraya sıkışık değil miyiz zaten?

Size güzel bir haberimiz var; birkaç kuruş için bilgisayarınızı veya büyük-büyükannenizin kıymetli porselen takımını satmak zorunda değilsiniz. Bunun yerine neden bilgisayarınızın sizin için biraz para kazanmasını sağlamayasınız ki?

Bir an önce hızlı bir şekilde para kazanmak istiyorum diyorsanız, işte size evinizin rahatlığında satıp para kazanabileceğiniz 23 şey!

  1. Eski eşyalar

Eğer evde kullanmadığınız eskileriniz varsa neden onları satıp para kazanmayasınız? Halihazırda zaten kullanmadığınız eşyaları ve kıyafetleri satarak hem eviniz içerisinde biraz boşluk açmış olur, hem de biraz para kazanmış olursunuz.

  1. El yapımı eşyalar

Eğer eliniz bir şeyler yapmaya yatkınsa bu tür el yapımı eşyaları Gittigidiyor veya Sahibinden gibi sitelerden satışa sunup para kazanabilirsiniz. Buradan yapacağınız satışlar sizi zengin etmeyecektir; ama iyi bir yan gelir kapısı olabilir.

  1. Çeşitli hizmetler

Çocukları, evcil hayvanları veya yaşlıları sever misiniz? Eğer cevabınız evetse başka insanların çocuklarına, evcil hayvanlarına veya büyüklerine bakıcılık yaparak para kazanabilirsiniz. Böylece hem biraz sosyalleşir, hem de para kazanırsınız.

  1. Serbest işler

Eğer kalemine güvenen bir insansanız bu yeteneğinizle para kazanmanız mümkün. E-yayın evlerinden, makale sitelerinden, hatta kişisel yayıncılık yaparak dahi para kazanabilirsiniz. Bu şekilde hem para kazanır, hem yeni insanlar tanır, hem de yeni bağlantılar kurmuş olursunuz.

  1. Ürün/hizmet yorumlama

Herkesin her şey hakkında az da olsa bir fikri vardır ve bu fikirler size para kazandırabilir. Ürün ve hizmetlerini geliştirmeleri için yapacağınız yorumlar karşısında size seve seve para ödeyecek birçok web sitesi ve şirket bulabilirsiniz!

  1. Danışmanlık

Danışmanlık hizmeti sunmak, tabii bu işte iyiyseniz, hem eğlenceli, hem doyurucu, hem de iyi geliri olan bir iştir. Örneğin bir web sitesi tasarlama konusunda eğitim/danışmanlık hizmeti vermek, veya kitaplar ve makaleler hakkında yorum ve bilgi paylaşmak tutkulu olduğunuz bir şeyi yaparken aynı zamanda para kazanmanızı da sağlar.

  1. Kan Plazması

Kan bankaları hastaların veya ağır yaralıların tedavisinde kullanılmak üzere her zaman kan plazmasına ihtiyaç duyar. Kan grubunuza göre kanınızı bir ekstra gelir kaynağına dönüştürebilirsiniz.

  1. Blogunuza reklam alma

Eğer bir blog sahibiyseniz blogunuz size para kazandırabilir. İlginç veya tartışma yaratabilecek içeriklere sahip yüksek trafikli bloglar az bir çabayla düzgün bir gelir kapısı haline getirilebilir. (Ayrıca bakınız: Blogdan Para Kazanmaya Başlamak için 6 Metot)

Blog reklamı satarak hem blogunuza daha çok tarif çekmiş olursunuz, hem de sponsor reklam sponsor reklam bulmaya harcayacağınızdan daha kısa bir süre içerisinde ekstra para kazanabilirsiniz.

  1. Fikirler

Fikirleriniz gerçekten para edebilecek potansiyelde olabilir. Yazar, gazeteci vb. işlerde çalışan insanlar sürekli yeni fikirlere ihtiyaç duyarlar ve bu meslekteki insanların önemli bir kısmı fikirleriniz ve düşünceleriniz için size seve seve para ödeyebilirler.

Mesela idemama.com sitesi bu iş için size örnek olabilir. Bu sitede marka (firma) isimi ve marka sloganı ya da logolar gibi fikirlerinizi satarak para kazanabilirsiniz.

  1. Düzenleme Hizmeti

Çok iyi bir yazar olmayabilirsiniz ama iyi bir yazıyı kötü bir yazıdan ayırt edebilmek ve bir yazıyı nasıl daha iyi yapabileceğini bilmek de bir yetenektir. Eğer bir yazıyı okurken içinizden “yazar falanca kelimeyi kullansa daha güzel olurdu” diyenlerdenseniz serbest editörlük işi size çok uygun olabilir.

Serbest yazarlar uygun fiyatlara kendilerine editörlük hizmeti verecek insanlara her zaman ihtiyaç duyarlar. Bu işe ilk başladığınızda biraz para kaybetme ihtimaliniz mevcut, fakat işi ilerletip ününüz ve müşteri portfolyonuz genişledikçe içinizden de olsa zaten bedavaya yaptığınız bir işten çok güzel paralar kazanıyor olacaksınız!

  1. Makale yazımı

Dilsel yetenekleri olan insanlar ve onların anlatmak istediklerini anlatabilme gibi yetenekler blog sahipleri için çok değerlidir ve bunun için iyi paralar ödemekten çekinmezler. Makale alışverişlerine imkan sağlan birçok site bu yeteneğinizden para kazanmanıza yardımcı olabilir. (Ayrıca bakınız: İnternet Üzerinden Pasif Gelir Yaratmak için 7 Fikir)

  1. Kapak tasarımı

Eğer dijital grafikler ve resimler yapmayı seviyor ve kitaplardaki karakterleri hayal edip ekrana yansıtmaya ilgi duyuyorsanız kapak tasarımcısı olmak için her şeye sahipsiniz demektir. İyi bir serbest kapak tasarımcısı yaptığı kapak başına 100 lira kazanabilir; hatta hazır kapakları indirimli fiyatlara satıp para kazanan kapak tasarımcıları bile mevcut!

  1. Foto manipülasyonu

Eğer Photoshop veya Gimp gibi bir programı iyi derecede kullanabiliyorsanız ve fotoğrafları manipüle/restore etmek hoşunuza gidiyorsa bu hobinizi paraya dönüştürebilirsiniz! Fotoğraf rötuşlama, göz renklerini düzeltme, hatta tatil veya doğum günü kartları için fotoğraf kesme gibi şeyler yaparak para kazanabilirsiniz.

  1. Gizli müşteri çalışmaları

Şirketler sitelerinde veya mağazalarında müşterilerin nasıl deneyimler yaşadıklarını bilmek isterler. Bu yüzden “gizli müşteri” olarak para kazanmak bir seçenek! Gizli müşteriler günde 3 ya da 4 saat çalışarak tam zamanlı çalışıyormuş gibi para kazanabilirler; bu evde çocuk bakan anneler veya tam zamanlı çalışamayan ama para kazanmak isteyenler için büyük bir fırsat.

  1. Arabaya reklam alma

Arabanıza reklam alarak benzini bedavaya getirebilirsiniz.

Üzerinde bir markanın reklamı olan bir araç gördüğünde hepimiz mantıken o aracın sahibinin o şirket için çalıştığını düşünürüz fakat her zaman öyle değildir. Markalar ürünlerinin/hizmetlerinin tanıtımları için bu tür araba reklamlarına ayda 200 ila 300 lira arasında para ödeyebilirler; ki bu ev kiranız ve üzerine iki haftalık yiyecek masrafınız demek! Arabanıza reklam almanız için Arabalira.com gibi sitelere göz atabilirsiniz.

  1. Altın takılar

Altın fiyatları bu aralar rekora koşuyor, bu nedenle mücevher kutunuzda hiç giyilmeden duran anlamsız takılarınızı satmanın tam sırası. Altın’ın fiyatı düzenli olarak artıp azalır fakat ons başına ortalama 1.300 lira kazanabilirsiniz. Bu da şu demek; evinizde bir yerlerde bir hazine sandığı gömülü.

  1. Evinizdeki boş odayı kiraya vermek

Evinizdeki boş odayı kiraya vermek çok iyi bir fikir gibi görünmeyebilir fakat eğer güvenilir bir kiracı bulabilirseniz evinizin bir odasını kiraya vermek bir yandan birine yuva sağlarken diğer yandan biraz para kazanmanın güzel bir yolu olabilir. Evinizin bulunduğu muhitin kira fiyatlarına göre evinizdeki bir odayı 150 – 1000 lira arası bir fiyata kiraya verebilirsiniz.

  1. Eşya “restorasyonu”

Bazen para kazanmak için önce para harcamanız gerekir. Gittigidiyor gibi sitelerden eşya satın alıp, aldığınız eşyaları daha kullanılabilir ve göze hoş hale getirip başkalarına satabilirsiniz. Buradaki kilit nokta aldığınız eşyaya liste fiyatının yüzde 75’inden fazla para ödememeniz ve satış yaparken üzerine yüzde 25’ten az kâr koymamanız.

  1. Eski kitaplar

Kitaplığınızda duran ama artık ilginizi çekmeyen kitaplar başkası için altın değerinde olabilir! Sahaflar bu kitaplar için size kitabın değerinin yarısı kadar dükkan içerisinde geçerli hediye çeki veya yüzde 25’i kadar nakit ödeme yapabilirler. Bu da hem evinizde biraz boş yer açmanın, hem de bir yandan para kazanmanın harika bir yolu olur!

  1. Video oyunu danışmanlığı

İster inanın ister inanmayın ama oyunlardaki puzzleları çözmek, bossları yenmek veya teknik bir sorunu atlatmak için yardım içerikleri hazırlayarak para kazanmanız mümkün! İş tanımı yeniyetme oyuncuların ömür törpüsü bölümleri geçmesine yardımcı olup yılda 20.000 lira kazanmak olan video oyunu danışmanlığı yapmak “gamer” kitlesi için iyi bir para kaynağı! (Ayrıca bakınız: İnternetten Para Kazanma Yolları)

  1. Geri dönüştürülebilir materyaller

Şişeler, tenekeler, çantalar, gazeteler… geri dönüştürülebilir materyalden yapılan şeylerin listesi bu şekilde uzayıp gidiyor. Yerel geri dönüşüm merkezinizin internet sitesinden merkezin ne tür materyaller topladığını öğrenip bu materyalleri onlara satabilirsiniz. Geri dönüşüm hem çevreniz, hem de keseniz için oldukça iyi bir iş alanı!

  1. Fotoğrafçılık

Amatör olarak uğraştığınız bir şeyi gelir kapısına dönüştürmek istemez misiniz? Shutterstock, 123RF.com ve Getty Images gibi siteler lisanslayabileceği fotoğraflara her zaman ihtiyaç duyar. Bu işin en güzel tarafı kimsenin ilgilenmeyeceğini düşündüğünüz fotoğraflarınız sayesinde düzenli bir gelir kapısı elde edebilecek olmanız! Aynı zamanda bu sitelerde kısa videolar da satabilirsiniz.

  1. Kendi işinizi kurmak

Amacınız belki eski bir işletme modelini denemek veya kafanızdaki yeni bir fikri hep yapmak istediğiniz şekilde hayata geçirmek olabilir. O zaman niye kendi işinizi kurmuyorsunuz?

Bütçeniz elverdiğince aylık 15-20 lira gibi bir harcama yapmak zorunda kalabilirsiniz ama unutmayın; para harcamadan para kazanamazsınız! Kendi programınıza ve yöntemlerinize göre kendi işletmenizi kurmak bir yandan tatmin edicidir, diğer yandan da ne kadar çok para kazanacağınız tamamen başarınıza ne kadar yatırım yapmaya hazır olduğunuza bağlıdır.

Son olarak, para kazanma yöntemleri konusunda daha fazla fikir almak için paradan para kazanma yolları yayınına da göz atabilir ve sadece paranızı kullanarak nasıl kazanç sağlayabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Burak Eroğlu

Burak, ekonomi başta olmak üzere küresel yatırım trendlerine yönelik yoğun araştırmalar yapıyor. Bütünleştirerek yazılara döktüğü araştırmalarını hem profesyonel hem de amatör yatırımcılar için karmaşıklıktan uzak bir tonda anlatıyor. Konupara için yazdığı 300’den fazla makalesi bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir