Babil Sakinlerinden Paranın Evrensel 7 Kuralı
Para sosyal başarının ölçüsüdür. Para, hayatın yarattığı yüksek mutluluklardan tatmayı sağlar ve para; birikmek için en basit kurallara riayet edenleri sever.
Tüm tarih boyunca Babil kadar ünlü çok şehir olmadı, olabilenler de Babil kadar konuşulmadı, tartışılmadı. Babil şehrinin adı daima zenginlik ve gelişimle anılıyor. Kaynakların tükenmediği bu şehirde insanların barbar değil, eğitimli oldukları ve tarihte ilk mühendislerin, astronotların, matematikçilerin ve finansörlerin bu şehirden çıktıkları belirtiliyor.
Tarih kaynaklarına göre Babil sakinleri, her zaman yoksulluğun üstesinden gelebiliyordu. Çünkü onlar paranın önemi ve değerini bilerek, finansal kural ve kanunlara sıkı sıkıya riayet ediyordu. Onların riayet ettiği bu kurallar aynı zamanda varlıklarını korumalarını ve para kazanmalarını da sağlıyordu. Tarihte kendi zenginliği tayin eden Babil halkı günümüzde pek çok modern ülkenin sahip olmak istediği her şeye geçmişte sahip olmayı başarabilmişti.
Arkeolojik kazılar sırasında Babillilere ait bazıları 5000 yıllık olan binlerce tabletin bulunması o dönemde uygulanan parayla ilgili kurallara herkesin erişebilmesini de mümkün hale getirdi.
Binlerce yıl önce Babil’de uygulanan parasal kurallar, modern güncelliğini korumaya devam ediyor. O dönemde halkın uyguladığı kurallar günümüzde birikim, emeklilik, kariyer ve yatırım gibi birçok konuyu kapsıyor. Bu evrensel kurallardan bahseden kaynaklardan biri de yazar George S. Clason tarafından kaleme alınan Babil’in En Zengin Adamı adlı kitaptır. Bu kitapta belirtilen ve günümüzde değişmeyen paranın evresel kuralları:
1 – “Para kesesine atılmış her 10 sikkeden yalnızca 9’u harcanmalıdır.”
2 – “Her sikke işlemeli (değerlendirilmeli) ve kalıcı gelir haline getirilmelidir.”
3 – “Bütçe eğlence ve isteklere göre değil, ihtiyaçlara göre düzenlenmelidir.”
4 – “Başarılı yatırım yapanların önerilerini dinlenmelidir, çünkü başarılı yatırımcıların bilgeliği paranızı riskli yatırımlardan korur.”
5 – “Layıkıyla yaşamak için öncesinden plan yapılmalıdır. Önceden plan yapın ve ailenizin refah içerisinde yaşamasını sağlayın.”
6 – “Kendi beceri ve alışkanlıklarınızı geliştirin, öğrenin ve akıllı olun. Öyle yaşayın ki, kendinize bile saygınız olsun.”
7 – “Şahsi evinizin sahibi, işinizde de kendiniz olun.”