Para Kullanma ve Parayı Koruma Sanatı

Para kazanmak önemli bir iştir fakat kazanılan parayı korumak ve parayı kullanmak daha da önemli bir iştir.

Şöyle düşünün, aylık on binlerce lira gelir elde ediyor olsanız bile kazandığınız parayı etkili bir şekilde kullanmadıktan ve paranızı koruyamadıktan sonra ne kadar para kazandığınızın bir önemi olabilir mi?

Aylık on binlerce lira para kazanıp, bu parayı etkili bir şekilde kullanamamaktansa daha az kazanmak ama parayı daha etkili kullanmak ve parayı koruyabilmek çok daha önemlidir.

Kazandığınız parayı etkili olarak kullanabileceğiniz ve paranızı korumanızı sağlayacak tavsiyeleri yazının devamında bulabilirsiniz.

Harcamalar için en uygun zamanı bekleyin

Dikkatli harcamalar yapmak kazandığınız parayı korumanın en önemli adımlarından biridir. Ne kadar dikkatli harcama yaparsanız paranızı o denli korumanız mümkün olur. Kazandıklarımızın bir kısmını her zaman mutlaka geri veriyoruz. Zorunlu ihtiyaçlarımız için her zaman harcama yapmak zorundayız fakat yüksek tutarlı harcamalar yapmak yerine daha az harcama yapabilmemiz de mümkündür. Örneğin, bir şeyler satın almak için en ideal zaman fiyatların düştüğü anı beklemektir. Bu alacağınız yeni bir mobilya için de geçerlidir, yatırım için alacağınız altın için de.

Harcamalarınız için en uygun zamanı bekleyin. Fiyatlar indiğinde zamanın koşullarını göz önünde bulundurun ve uygun ortamda harcamalarınızı yapın. Bir şeyleri daha ucuza satın almak için farklı yollar da var, bu yolları da mutlaka keşfedin.

Paranızı baskı altında kullanmayın

Daha çok yatırımlar için geçerli bir kuraldır. Baskı altında hissettiğiniz an paranızı kullanmaktan vazgeçin. Yeni bir ev almak, portföyünüzün büyük kısmını birkaç yatırım aracı üzerinde daraltmak veya yeni bir iş kurmak gibi hayati finansal kararlarda sadece kendi fikirlerinizle hareket edin. Para kazanan sizsiniz ve kontrolü de tamamen sizde olmalı. Kendi fikirlerinizle hareket etmeniz aynı zamanda paranızı dolandırıcılardan da korumanızı sağlar.

Verileri ve yaşananları kulak ardı etmeyin

Hemen her şeyden haberdar olun. Sıklıkla haberleri takip edin. Ne olduğu, ne bittiği ve bundan sonra ne olacağını öngörebilmek için gözünüzü kulağınızı açın.

Ekonomi verileri ve yaşanan siyasi gelişmeleri görmezden gelmeyin. Herhangi bir yatırım veya yeni bir iş kurmak ya da taşınmaz satın almak gibi tüm kararlarda rotanızı ekonomi verileri ve yaşananların farkında olarak belirleyin. Kötü koşullarda karabulutlar dağılana kadar paranızı kollayın, olumsuz koşullarda her zaman en uygun zamanı bekleyin.

Paranızı çalıştırmaya devam edin

Tasarruflarınızdan arta kalan birikimlerinizi yani paranızı her zaman çalışır konumda tutun. Enflasyonu mutlaka hesaba katın ve risk toleransınıza göre enflasyonun üzerinde getiri elde edebileceğiniz yatırım araçlarını kullanarak paranızı her zaman çalışır konumda tutun. Tercih ettiğiniz ve bilgili olduğunuz alanlarda yatırımlar yapın. Belirli dönemlerde her yatırım için inişler ve çıkışlar yaşanabiliyor, en uygun zamanı yakalayana kadar sadece bekleyin.

Borç para almayın ve borçlanmayın

Borç para almak ve vermek tamamen sizin insiyatifinizde olsa da gerçekten acil para lazım değilse borçlanmamaya çalışın. Borçluluk her zaman yüksek faizlerle geri döner ve bütçenizi daraltır. Diğer yandan borçla krize yakalanmaktan daha kötü bir durum da yoktur. Paranızı yüksek faizlerden ve kendinizi stresten korumak ya da muhtemel krizlere karşı önlem almak için borçlanmamayı alışkanlık haline getirin.

Aklınızda Yatırım Fikri Varsa Harekete Geçin!

Küresel yatırım piyasasındaki milyonlarca yatırımcıya katılın. Altından, hisse senetleri ve dövize kadar 50'den fazla ürüne erişin. 100.000 TL sanal para ile neler yapabileceğinizi görün.
ÜCRETSİZ HESAP OLUŞTURUN »

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu