BirikimKişisel Finans

Para ve Zaman Algınızı Değiştirecek 4 Tavsiye

Zaman ve para kavramları arasında ayrılamaz bir bütünlük vardır.

Tasarruf, birikim ve yatırımlar söz konusu olduğunda, zamanın olmadığı yerde paradan, paranın olmadığı yerde zamandan bahsetmek pek de mümkün değildir. Birini kurtarmak için genellikle de diğerini harcamanız gerekir.

Zamanın parayla olan ilişkisine karşı değişecek algınız, sizi finansal hedeflerinize daha fazla yaklaştırabilir. Bu iki kavram üzerindeki algınızı değiştirecek bazı tavsiyeleri inceleyin.

Zamana karşı bakış açınızı değiştirin

Zaman algısı

Belirli bir zaman diliminde yapabileceğiniz birikimi, o zaman diliminde yapmazsanız bunun tekrarı mümkün olmaz. Tüm paranızı harcarsınız ve tekrar önceki zaman dilimine dönerek tekrar başlayamazsınız. Birikimin anahtarı, para bileşiğinizin onlarca yıl boyunca el değmeden toplanarak oluşmasıdır.

Çoğu zaman insanlar, istedikleri her an birikime başlayabileceklerini düşünüyorlar. İradeleri yeteri kadar güçlüyse bu mümkün fakat tasarruf yapılmadan geçirilen her süre önemli bir potansiyelin de geri dönülemeyecek bir biçimde kaybolup gitmesine neden olmaktadır. Bu da servetin uzun vadede gerçekleştiği argümanına ters düşmektedir.

Şöyle düşünebilirsiniz; eğer her yıl ortalama 2000 lira tasarruf yapma potansiyeliniz varsa ve buna bu yıl başlamıyorsanız, uzun vadede 2000 lira kaybınız olur. Elbette bu 2000 lirayı tasarruf yaptığınız yıl itibarıyla yatırımlarla değerlendirmiş ve kâr elde etmiş olsaydınız kaybınız çok daha yüksek olurdu.

Bu sebeple zamana karşı bakış açınızı değiştirmeniz gerekir. Bunun için somut hedefler belirleyin ve bir yığın servet için zamanında yapılan tasarrufun öneminin farkına varın.

Beklenmedik planlar yapın

Zaman

İnsanlar beklenmedik bir şey başlarına gelene kadar tüm kontrolün tamamen kendi ellerinde olduğuna inanırlar. Bu hataya çoğu zaman düşürüyoruz. Fakat böyle şeyler beklenmediği için karşı karşıya kaldığımız an tüm kontrolü kaybediyoruz.

Burada kastedilenin hastalık, işsiz kalma gibi birçok olumsuz durum olduğunu tahmin edebilirsiniz çünkü bizleri zor durumda bırakan beklenmedik durumlar çoğunlukla bunlar, fakat beklenmedik durumlar sadece olumsuzluklarla sınırlı değil.

Mesela, mezun olduğunuz zaman aldığınız beklenmedik bir ortaklık teklifini düşünün. Bir hukuk bürosu ya da mimarlık ofisi için olabilir. Yeteri kadar birikiminiz yoksa önemli bir fırsat elinizden kayıp gitmiş olurdu.

Bu nedenle gerek olumsuz gerekse de olumlu olabilecek beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı olmanız gerekir. Bunun için beklenmedik durumlara yönelik birkaç plan yapmaya başlayabilirsiniz. Çünkü zaman, paradan çok daha değerli. Uzun vadede zamanın gücünü görmek yerine en doğru olan haliyle şimdiden bunun farkına varmalısınız.

Fedakarlık yapmaya başlayın

Zaman ve Birikim

Son yıllarda şaşırtıcı bir değişim yaşanıyor. Her geçen yıl paranın daha fazlasının iyiden iyiye sadece bir kesimin elinde toplandığını biliyoruz. Ama artık bu sisteme yönelik eleştirilerin dozu sertleşerek artıyor.

Buradaki en şaşırtıcı değişim de Y Nesli ve Z Nesli tarafında yaşanıyor. Anket sonuçları, her ne kadar onların ebeveynleri gibi emeklilik için birikim yapmanın aksine istedikleri yaşam biçimi için birikim yaptıklarını gösteriyor olsa da bu gelişme paranın değerini anladıklarını gösteriyor.

Artık sadece paranın gücünü keşfeden ve toplayabildikleri kadar para toplamaya çalışan zenginler değil, gençler de paranın gücünün farkında. Öte yandan arzu edilen yaşam tarzına ulaşmak gibi birikim yapmak için sahip oldukları nedenler de onların zamanın ve paranın değerini anladıklarını gösteriyor.

Geriye dönün ve harcamalarınızın sizi hedeflerinize ne kadar yaklaştırdığına ya da sizi nasıl uzaklaştırdığına bakın. Ve sorulabilecek en temel soruya cevap verin: yeteri kadar fedakarlık yapıyor musunuz?

Yatırım yapmaya başlayın

Yatırımcı

Önümüzde 10 liraya satın alınabilecek teknoloji şirketlerinin karmasından oluşan yatırım fonları var. 4 liraya alınabilecek dev finans kuruluşlarının hisseleri var. Yatırım yapmak için ne bekliyorsunuz, çok zengin olmayı mı?

Tersten düşünün, çok zengin olmak ya da dilediğiniz yaşam tarzını elde etmek için yatırım yapmaya ihtiyacınız var. Bu, kilo vermek istediğinizde, spor salonuna gitmeye karar vermekten farklı değildir.

Nasıl olursa olsun harcamalarınızdan tasarruf yapın ve tasarruflarınızla elde ettiğiniz birikimleri kendinize uygun en ideal yatırımlarla değerlendirmeye başlayın, mesela toplayabildiğiniz kadar fon ya da hisse senedi toplayın. En büyük destekçiniz ve bu yoldaki itici güç olan zaman da yanı başınızdayken beklemeyin. Yatırım yapmak için çok fazla paraya ihtiyacınızın olmadığının farkına varın.

Barış Şallı

Eksi bir Konupara yazarı olan Barış, ilgi duyduğu bireysel finans alanına dair para yönetimi, krediler, kredi kartları ve kredi notu hakkında onlarca yazı yazdı. Bütün bunları yaparken karmaşık olmaktan ziyade yazılarını kapsayıcı ve basit bir şekilde okuyuculara aktardı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir