Kişisel Finans

Para Yönetimi İçin Çok Etkili 10 Tavsiye

Özgürce harcama yapmak ve yeni bir şeyler satın almak eğlenceli olsa da ay sonunda kapıya dayanan yüksek faturaları ve ödeme stresinin beraberinde getirebileceği baş ağrılarını unutmamak gerekiyor.

Para yönetimi hakkında birtakım temelleri bilmek önemlidir. Daha fazla para kazanmaya başladığınız takdirde para konusundaki tüm sorunlarınızın çözüme ulaşacağını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak daha yüksek kazançlar, sahip olduğunuz parayı yönetmeyi öğrenene kadar sorunlarınızı kesinlikle çözmeyecektir.

Mesele ne kadar kazandığınız değil, kazanıp elinize geçen parayı ne kadar doğru kullanıp yönetebildiğiniz ile alakalıdır. Doğru para yönetimi prensiplerini uygulayarak paranızı en iyi şekilde yönetmeye başlayabilirsiniz.

1. İhtiyaçlarınızı Anlayın

En yeni teknolojik ürünleri satın almak istiyor olabilirsiniz. Belki çok daha fazla paranız var ve bir yat almayı düşünüyor da olabilirsiniz. İsteklerin hiçbir sınırı yoktur. Herkes her zaman bir şeyler ister. Ancak istekler para yönetiminin en büyük tuzaklarındandır.

İyi bir para yönetimi, istek ve ihtiyaçlara yönelik ayrımı anlamakla başlar. Yeni teknolojik ürünler ya da yat bir istektir, bunlar olmasa da yaşayabilirsiniz. Yiyecek, giyecek ve barınma gibi şeyler de birer ihtiyaçtır, bunlar olmazsa yaşamınıza devam edemezsiniz. Bu ayrımı anlayın ve isteklerinizi ihtiyaçlarınızla kesinlikle karıştırmayın.

2. Gelirinizin Farkına Varın

Her ay çalışıp düzenli bir şekilde maaş alıyor olabilirsiniz veya bir işletme sahibi ya da ortağısınızdır ve bu durumda kâr payınızı alıyorsunuzdur. Belki de kiraya verdiğiniz bir eviniz var, buradan da kira geliri elde ediyorsunuz. Her ay cebinize ne giriyorsa bu sizin gelirinizdir.

Doğru bir para yönetimi için gelirinizin farkına varın ve gelirinizden daha fazlasını harcamayın. Finansal gerçekliğiniz, cebinizdeki para veya banka hesabınızdaki bakiyedir; kredi kartı limitiniz değildir. Bunu aklınızdan çıkarmamaya çalışın.

3. Kötüyü Düşünün

Paraya en çok ihtiyaç duyulan zamanlar ne yazık ki genellikle en kötü zamanlar oluyor. Tek kuruş birikiminiz olmadan işsiz kaldığınızı düşünün; ödenmesi gereken faturalar, belki yaklaşan bir kira ödemesi ve diğer ihtiyaçlar için para gerekiyor. Bu, hiç kuşkusuz hemen herkes için büyük bir felaket senaryosu olurdu.

Acil durum fonu bu gibi kötü durumlarda imdada yetişebiliyor. Adına aldanmayın, bir fon almanız ya da bir yerlere sigorta yaptırmanız gerekmiyor. Kötü günler için kenarı atacağınız her bir kuruş sizin için acil durum fonu olabilir. Uzmanlar, bir acil durum fonunun en az üç ila altı aylık yaşamsal ihtiyaçları karşılayacak miktarda olması gerektiğini söylüyor.

4. Bütçe Planı Yapın

Bütçe planı yapmak doğru para yönetiminin en temel kurallarından biridir. Bir bütçe planı yaparak gelir ve giderlerinizi görebilir ve paranızı etkili bir şekilde yönetebilirsiniz. Böylesine bir planlama birikim ve yatırım yapmanıza da yardımcı olur.

Her ay mutlaka bütçe planınızı yapın. Birkaç adımda kolayca bir bütçe planı oluşturabilirsiniz. Gerçek aylık net gelirinizi toplayın. Sabit ve değişken tüm giderlerinizi listeleyin ve toplayın. Eğer giderler gelirlerden fazlaysa, buna derhal müdahale etmek zorundasın. Bütçenizi takip etmek için bir not defterinde veya bilgisayarınızda kayıtlarınızı tutun.

5. Giderlerinizi Azaltın

Giderleriniz aylık net gelirinizin toplamını aşıyorsa, bu çok büyük bir sorundur ve anında müdahale gerektirir. Böyle bir durumda giderleri azaltmaya çalışmak hızlı sonuç alınabilecek en iyi yollardan biridir.

Bütçe planınıza bakarak sabit ve değişken giderlerinizin tamamına göz atın. Gelir ve gider dengesini sağlamak için büyük ya da küçük harcamalarınızı azaltmanın yollarını arayın. Bunu yaparken isteklerinizi değil, gelirinizi ve ihtiyaçlarınızı düşünmeyi unutmayın.

6. Tasarruf ve Yatırım Yapın

Her ay mutlaka tasarruf etmeyi planlayın. Birbirinden etkili tasarruf yolları bu konuda size yardımcı olabilir. Tasarruflarınızla oluşturduğunuz birikimleri düzenli olarak yatırımlara aktarın. En düşük maliyetle zahmetsiz bir yatırım yolu arıyorsanız, yatırım fonları ya da bireysel emeklilik işinizi görebilir.

Her şeyden önce kendinize ödeme yapın. Bunu ister bir ödül isterseniz de bir borç gibi düşünün. Finansal başarıya ulaşanlar her daim önce kendilerine ödeme yapıyorlar. Siz de aylık ödemelerinizi otomatikleştirin. Her ay belirli fonlardan birkaç adet pay alın ya da bireysel emeklilik priminizi ödeyin. Ekonomik kaygılardan uzak bir gelecek için yatırım yapmak zorunda olduğunuzu unutmayın.

7. Borçlanmaktan Kaçının

Borçluluk hem cebinize hem de psikolojinize ağır bir yük bindirir. Borçluluk oranınız ne kadar yüksek olursa bu yükler de o denli ağırlaşır. Bu nedenle borçların sizin için büyük bir kabus olmasına izin vermeyin.

Uzmanlar, borçluluğun net gelirin yüzde 20’sinin altında tutulmasını tavsiye ederler. Uzmanların bu tavsiyesine kulak verin ve borçlanmaktan her daim kaçınmaya çalışın. Ayrıca vadesi gelen borçlarınızı mutlaka zamanında ödeyin. Vadesi geçmiş düzensiz ödemeler kredi geçmişinizde ciddi sorunlara yol açacaktır.

8. Borçlarınızı Ödeyin

Şu anda borçlanmama karar almış olabilirsiniz, ancak halihazırda kredi ya da kredi kartı gibi borçlarınız bulunuyor olabilir. Bu borçları kanıtlanmış en iyi yöntemlerden yararlanarak hızlı bir şekilde ödeyin.

Gerçekten çok etkili bir borç ödeme ve azaltma stratejisi olan borç kartopu yöntemi, borçlarınızı başlangıçta azaltma sonrasında tamamen kapatma noktasında ziyadesiyle size yardımcı olabilir. Bu yöntem basittir. En düşük borçlardan başlar, en büyük borçlara doğru ilerlersiniz. Her bir borcu kapattığınızda, o borca yaptığınız ödemeyi bir sonraki borçlara aktarırsınız. Böylece tıpkı bir kartopu gibi hızlı bir şekilde borçlarınızı kapatmış olursunuz.

9. Hedefler Koyun

Hedefler önemlidir. Çünkü sizi varmak istediğiniz noktaya daha kısa sürede ve emin adımlarla götürürler. Bu nedenle kısa ve uzun vadede finansal hedeflerinizi mutlaka belirleyin. Hedeflerinizi yazılı olarak kaydederek bir plan dahilinde harekete edin.

Örneğin ilk evinizi satın almak, kredi borçlarınızı kapatmak ya da bir rüya tatiline çıkmak hedefleriniz arasında olabilir. Bu işleri biraz resmiyete dökün, yani kesin hedefinizi belirleyin ve tüm bunları tek tek gerçekleştirin. Her şey böyle daha kolay olacaktır.

10. İlerlemenizi İzleyin

Doğru para yönetiminin temellerini artık biliyorsunuz. Bu temelleri unutmayıp farkında olduğunuz sürece paranızı en etkili şekilde yöneterek kullanabilirsiniz.

Para yönetimi yaparken kendinizi sürekli izleyin. Örneğin borçlarınızın bir listesini her zaman çıkarın ve güncelleyin. Aynı şekilde bütçe planlarınızı kayıt altında tutun. Birikim ve yatırımlarınızı kontrol edin. Böylece ne kadar ilerleme kaydettiğinizi görmüş olursunuz.

Barış Şallı

Eksi bir Konupara yazarı olan Barış, ilgi duyduğu bireysel finans alanına dair para yönetimi, krediler, kredi kartları ve kredi notu hakkında onlarca yazı yazdı. Bütün bunları yaparken karmaşık olmaktan ziyade yazılarını kapsayıcı ve basit bir şekilde okuyuculara aktardı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir