Kişisel Finans

Ünlü Finans Gurularından Para Yönetimi Üzerine 10 Basit İpucu

Yeni yıl yaklaşırken kim parasına daha fazla para katmak istemez ki? Herkes istiyor, ancak para yönetiminin nasıl yapılacağı konusunda fikirler her zaman net olmaya biliyor.

Fikirlerinizi netleştirmek ve bu konudaki eksiklerinizi gidermek için dünyaca ünlü bazı kişisel finans uzmanları, kitap yazarları ve yatırımcıların tavsiyelerini tekrar hatırlayın.

Paranızı en etkili ve doğru şekilde kullanmanız önemlidir. Bu yayında dünyanın önde gelen kişisel finans profesyonellerinin teşvik edici sözlerini bulabilirsiniz. Buna ek olarak, en etkili tavsiyeleri paylaştığımız para yönetimi başlıklı makalemize de göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

1. Her Şeyi Basit Tutun

Efsanevi yatırımcı Warren Buffett’a göre, yatırım yapabileceğiniz en iyi şeyler, en iyi bildiğiniz şeylerdir. Ünlü yatırımcı bu sene CNBC’e verdiği bir demeçte, “Bildiğiniz şeylere yatırım yapmadığınız takdirde kumar oynarsınız” diyor. Mesela, Buffett’ın teknoloji sektörü yatırımlarına yönelik aşırı temkinli yaklaşımı da bu düşüncesinden kaynaklanıyor. Ek olarak, Warren Buffett’ın yatırım prensipleri makalemize göz atın.

2. Temellere Yeniden Dönün

İki Emmy ödüllü finans muhabiri Jeanette Pavini, birçok insanın finansal durumunu düzeltmek istediğini ancak bunu nasıl yapmaları gerektiğinden emin olmadıklarını düşünüyor.

Birçok kişinin, ona sayısız mesaj gönderdiğini söyleyen Pavini, “Sanki asla bu durumdan kurtulamayacakmış gibi hissediyorlar, bu yüzden cesaretleri kırılıyor ve vazgeçiyorlar.” diyor.

Bunun olmasına izin vermeyin diyen Pavini, finansal yönetimin zor olmadığını; paranızın tam olarak nereye gittiğini anlamanın en iyi yolunun yazmak, kayıt altına almak ve giderleri düşüren fırsatları aramakla başladığını belirtiyor. Ödüllü finans muhabiri “Bütçenizi kontrol altına alın; bir plan yapın ve basit tutun.” diyor.

3. Birikim Yapmayı Öğrenin

Ünlü finans yazarı Dave Ramsey, “Finansal başarı demek bir şeyler satın alabiliyor olmak demek değildir. Finansal başarı kazandığından daha azıyla yaşamayı öğrenip yatırım yapmak için para ayırabilmektir. Bunu başarabilene kadar hiçbir şey kazanamazsınız.” diyor.

4. Bir Arkadaş Bulun

Kilo verme veya egzersiz rejimi gibi, size dürüstçe yardımcı olacak ve hesap verebileceğiniz bir arkadaşınız varsa, muhtemelen para yönetiminde daha başarılı olursunuz. Bu tavsiye “Budgetnista” kitabının yazarı Tiffany Aliche’e ait. Aliche, para yönetiminin bir takım sporuna benzediğini söylüyor.

5. Kredi Kartlarına Borçlanmayın

Kredi kartlarına borçlanmamanın harika bir fikir olduğunu anlamak için finansal bir uzmana ihtiyacınız yok. Ancak, kredi kartı borçları daima bütçe dengenizi bozguna uğratıyorsa kredi kartı borçlarınızı ödemek ve borçlardan kurtulmak yapılacaklar listenizin ilk sırasında yer alabilir. Tavsiye kişisel finans danışmanı ve bu alanda yaptığı TV programlarıyla ünlü Suze Orman‘ın düşüncesi bu yönde. Ek olarak, Suze Orman’ın Yeni Yatırımcılara 3 Basit Tavsiyesi makelimize de göz atın.

6. Doğru Hedefler Belirleyin

Finansal hedeflerinizden emin değilseniz, bunları gerçekleştirmekte o denli zorlanırsınız. Popüler kişisel finans ve iş yayını Kiplinger’ın editörü Cameron Huddleston, “Birikim yapma gibi hedeflerinizi belirlemek için biraz zaman harcayın ve isteklerinizi elde etmek için daima hedefler koyun.” diyor.

7. En Şekilde Gelirinizi Artırın

“Finansal başarıya doğru atılan ilk adım gelirinizi arttırmaktan geçer” diyen, Wealthy Single Mommy isimli blogun yazarı Emma Johnson, işverenden zam isteme ya da ek bir iş yapma yoluyla gelirlerin artırabileceğini belirtiyor ve ekliyor, “Gelirinizi arttırdıktan sonra en az yüzde 5 tasarruf yaptığınızdan emin olun.”

8. Küçük Değişikliklerin Farkını Anlayın

Yalnızca büyük değişikliklerin bir farklılık yarattığını düşünmenin doğru olmadığını söyleyen kişisel finans uzmanı Patrice C. Washington, “100 doları nasıl yönetiyorsanız, 100 bin doları da muhtemelen öyle yönetirsiniz. Siz alışkanlıklarınızla aynı kişisiniz. Bu, daha fazla para kazanmakla ilgili değildir. Bu, sahip olduğunuz mevcut parayı daha disiplinli kullanmakla ilgilidir.” diyor.

9. Kendi Gelişiminize de Yatırım Yapın

Kişisel finans yazarı ve televizyon ünlüsü Farnoosh Torabi, “Yeni şeyler öğrenin, seyahat edin, risk alma ve pazarlık becerilerinizi geliştirin.” diyor. Kendi gelişiminize yatırım yapmak, eğitim ve pazarlanabilir becerilere sahip olanlar ile olmayanların arasındaki gelir farkının giderek arttığı bir dönemde hakikaten de oldukça sağlam bir fikir olarak karşımıza çıkıyor.

10. Bir Kurban Gibi Davranmayın

Zengin Baba Yoksul Baba isimli kitabın yazarı Robert Kiyosaki, zihniyet değişikliğinin (‘kurban’ dan ‘şampiyona’ doğru), finansal geleceği kontrol altına alabileceğini düşünüyor.

Kiyosaki, “Bir iş bulamadınız mı? Bir tane yaratmak için kendinize meydan okuyun… Pasif gelir yaratmaya başlamak mı istiyorsunuz? Bir blog veya podcast hazırlayın ya da e-kitap yazın… Kurban gibi değil, şampiyon gibi davranın.” diyor. Ayrıca pasif gelir nedir başlıklı yayınımıza göz atın.

Konupara Ekibi

Konupara Ekibi, okuyucu ihtiyaçlarını analiz ederek para yönetimi, birikim, krediler, kredi kartları, kredi notu, mevduat hesapları gibi bankacılık ürünleri ve yatırım konularında araştırmalar yapıp kapsamlı yazılar hazırlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir