Bireysel Emeklilik Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bireysel emeklilik sistemi (BES), aylık gelirlerinden küçük miktarlar ayırarak birikim yapmak isteyen kişiler tarafından son zamanlarda çokça tercih edilmeye başlandı. Gelecekte elde etmek istediğiniz aylık gelir ya da birikim için sistemin temel bileşenlerini bilmek önemli. Her geçen gün biraz daha popülerleşen bu sistemin detaylarına göz atın.
Bireysel emeklilik sistemi; katılımcıların düzenli birikimleri ile tasarruf yapmalarını ve emeklilik döneminde gelir elde etmelerini sağlayan bir sistemdir. BES’e 18 yaşından büyük, fiil ehliyetine sahip olan herkes katılabilir. BES’te emekliliğe hak kazanabilmek için en az 10 yıl sistemde kalınması ve 56 yaşın tamamlanması gerekmektedir.
2013 yılından itibaren BES Devlet Katkısı ile desteklenmektedir. Katılımcıların sisteme yatırdıkları düzenli veya toplu katkı paylarının %25’i oranındaki tutar, yıllık belirlenen limit dâhilinde devlet tarafından devlet katkısı hesaplarına ödenir.
Bireysel emeklilik sisteminde, katılımcıların katkı payları ve devlet katkıları, profesyonel portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir. Elde edilecek emeklilik birikimi, katılımcının sisteme giriş yaşına, ödenen katkı payı tutarına, tercih edilen fonların getirilerine bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Emekliliğe hak kazanan katılımcılar birikimlerini, bireysel emeklilik sisteminde kalmaya devam ederek, “programlı geri ödeme” kapsamında maaş olarak alabilirler. Programlı geri ödeme kapsamında, ihtiyaç duyulan düzenli maaş tutarı belirlenebilir ya da maaş alınacak süre de belirlenebilir. Tercih eden katılımcılar birikimlerini toplu olarak alabilir, ya da herhangi bir tercihte bulunmayıp bireysel emeklilik sisteminde katkı payı ödemelerine devam edebilir.