Sigorta

Bireysel Emeklilik’te Bilmeniz Gereken Yenilikler

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 2016’ya yenilikler ve bazı değişikliklerle girdi. Bu değişikliklerden en önemlisi BES’te verilen devlet katkı sınırının asgari ücret artışıyla yükselmesiydi.

Ayrıca geçen yılın son ayında Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından Bireysel Emeklilik Sistemi’ne devletin verdiği yüzde 25’lik devlet katkısının da devam edeceğini belirtmesi sistemde bulunan katılımcılar için son derece önemliydi.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde 2016 yılıyla beraber üst katkı sınırının artışı dışında yeni değişikliklerde uygulamaya alındı. Bu değişikliklere göre sisteme 1 Ocak 2013 tarihinden önce dahil olanlar, üç yılı doldurdukları için hesaplarındaki devlet katkısının yüzde 15’ini almaya hak kazanmış oldular. Diğer yandan, 2013 öncesinde sistemde geçirilen uzunluğun süresine göre; BES katılımcılarına devlet katkısı hak ediş süreleri de eklendi.

Sisteme katılanlar, sözleşmelerinin sistemde kaldıkları sürenin 3 ila 6 yıl arasında olması durumunda devlet katkısı hesaplarındaki tutarların yüzde 15’ine, 6 yıldan 10 yıla kadar olması halinde yüzde 35’ine, 10 yıl ve üzerinde ise yüzde 60’ına hak kazanıyor. Katılımcıların sözleşmesi emeklilik yaşının gelmesi, ölüm veya maluliyet nedeniyle sonlanırsa verilen devlet katkılarının yüzde 100’üne hak kazanılıyor.

Bireysel Emeklilik’te her şey sil baştan değişiyor

Habertürk Gazetesi‘nden Rahim Ak‘ın haberine göre, Bireysel emeklilik sistemi için yeni bir düzenleme yapılacak. Bu konuda resmi bir açıklamanın henüz yapılmadığını da eklemek istiyorum.

BES fonlarının getirileri enflasyon karşısında direnemiyor ve eriyor. Enflasyonun yüzde 8.81 gerçekleştiği 2015 yılında bireysel emeklilik sistemi yaklaşık yüzde 2.12 getiri sağlayarak, yaklaşık yüzde 7 değer kaybetmişti. Bu nedenle düzenleme de BES fonlarının getirilerinin artırılması amacıyla yapılacak ve fon yönetimleri her sene ihaleyle şirketlere verilecek. Kuşku yok ki, fon yönetim şirketleri ve getirilerden hiç kimse memnun değil. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili Mart ayı başında fon yöneticilerinin başarısız olduğu değerlendirmesini yaparak, “Birçok kurum yüzde 25’lik devlet katkısını bile buharlaştırıyor.” ifadelerini kullanmıştı.

Barış Şallı

Eksi bir Konupara yazarı olan Barış, ilgi duyduğu bireysel finans alanına dair para yönetimi, krediler, kredi kartları ve kredi notu hakkında onlarca yazı yazdı. Bütün bunları yaparken karmaşık olmaktan ziyade yazılarını kapsayıcı ve basit bir şekilde okuyuculara aktardı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir