Sigorta

Nedir: Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)

Son zamanlarda devletin yaptığı düzenlemeler neticesinde Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) üzerine hem yazılı hem de görsel medyada çokça görüyor ve duyuyoruz. Peki ama, kısa adı ile BES olarak adlandırdığımız Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

BES, bireylerin emeklilik dönemlerinde daha rahat yaşabilmeleri ve ihtiyaç duyacakları ek harcamaların karşılanabilmesi için mevcut kamu sosyal güvenlik sistemlerini tamamlayıcı olmak üzere oluşturulan özel bir emeklilik sistemidir. Sistem, bireylerin birikim etmesini teşvik etmek, bu birikimleri şeffaf bir şekilde güvence altına almak ve bireylerin istekleri doğrultusunda tasarruflarının en uygun metotlarla yönlendirilmesini amaçlıyor. Bu tasarrufların, emeklilik hakkı kazanıldığında:

  • Maaş olarak,
  • Toplu para olarak,
  • Hem toplu para hemde maaş olarak,

ödenmesi imkanını sağlıyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin Sağladığı Haklar

BES yani Bireysel Emeklilik Sitemi katılımcılarına birçok hak sağlıyor. Kanuna göre medeni haklara sahip olan herkes BES’e katılabilir. Emeklilik, en az 10 yıl düzenli katkı payının ödenmesi ve 56 yaşın doldurulması ile kazanılıyor.

Katılımcılar aynı şirket planları arasında yılda dört kez değişiklik yaparak, risklerini değiştirebiliyor. Katılımcı, dilerse sözleşmesi bir yılı doldurduğu takdirde birikimlerini başka şirkete aktarabiliyor. Katkı payı ödemeye de ara verebiliyor. Emeklilik öncesi sistemden ayrılma hakkı da katılımcılara sağlanıyor. Katılımcı birikimlerini şeffaf bir şekildetakip edebiliyor. Emekliliğe hak kazanıldıktan sonra ise; sürekli maaş, toplu para veya bir kısım toplu para, bir kısım maaş şeklinde alım yapılabiliyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde, devlet katkı payı mevcut uygulamada ödenilen katkı payları vergi matrahından düşüyordu. Yapılan son düzenlemeler ile vergi mükellefi olsun olmasın herkese avantaj sağlanıyor. Devlet, her katılımcıya yüzde 25 oranında katkı payı yatırıyor.

Aynı şirkette veya farklı şirketlerde birden fazla emeklilik sözleşmesi alma imkanı bulunan ve tamamen gönüllülük esasına dayanan Bireysel Emeklilik Sistemi’nde üç tür emeklilik sözleşmesi yapılabiliyor.

Daha öncesinde bireysel emeklilik hakkında yazmış olduğumuz, Bireysel Emeklilik’te En İyi 5 Şirket adlı yayınımızı da okuyabilirsiniz.

Eray Bozan

Eray, eski bir Konupara yazarı. Yazarlığı süresi boyunca ilgili olduğu kişisel finans, yatırım ve ekonomi gibi belli başlı alanlarda yazılar hazırladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir