Fiyat Etiketlerini İncelemeniz için 5 Neden
Alışveriş harcamaları sırasında en önemli noktalardan biri fiyat etiketlerinin doğru okunmasıdır. Fiyat etiketleri doğru anlaşıldığı zaman tasarruflarınızı artırabilmeniz açısından büyük etkiye sahip olur.
Fiyat etiketleri her zaman size alacağınız ürünü anlatır. Alacağınız ürünün nerede üretildiği, ürünün ayırıcı özelliği, ürünün tüm vergiler dahil satış fiyatı ve ürünün birim fiyatı etiketler üzerinde görebileceğiniz bilgilerden bazılarıdır. Üstelik bu bilgilerin etiketlerde yer alması “Fiyat Etiketleri Yönetmeliği” uyarınca zorunludur.
Bu yazımda harcamalarınız esnasında fiyat etiketlerini mutlaka incelemenizi gerektirecek sebeplerden ve bazı müşteri haklarından bahsetmeye çalışacağım.
Fiyatlar 1. Etiketler aldığınız ürünün fiyatını görmenizi sağladığı gibi aynı zamanda harcama kararlarınızı da etkiler. Etiketler sayesinde alternatif ürünlere ait fiyatları görebilir ve tercihlerinizi fiyat doğrultusunda yapabilirsiniz.
Etiketlerin raf hizasında kayması veya yanlış ürüne yanlış etiket kullanılması gibi durumlarda önceden etiketi incelemeniz yerinde bir hareket olacaktır.
Kimi zaman ürün fiyatları değiştiği halde raflardaki fiyatlar güncellenmemiş olabiliyor. Bu noktada bir tüyo vermek istiyorum, tüketicinin her zaman etiket üzerinde gördüğü fiyatla ürünü alma hakkı vardır. Pek çok büyük perakende firması personellerini bu konuda bilgilendirmektedir. Yani etikette farklı bir fiyat yazıyorsa ve kasaya geldiğinizde ya da fişte aldığınız ürüne daha yüksek bir ücret ödediğinizi fark ederseniz bunu personele bildirin. Talebiniz doğrultusunda etiket ve ürün fiyatındaki fark tarafınıza ödenebileceği gibi aynı zamanda ürün iade hakkınızı da kullanabilirsiniz.
Biliyorum, böyle durumlara gündelik hayatta pek de şahit olmuyoruz fakat perakende personelleri aynı durumlarla pek çok kez karşılaşıyorlar.
Birim fiyat 2. Etiketlerde ürünlere ait gramaj, adet, birim fiyatı gibi bilgiler yer alır. Bu bilgileri inceleyerek, daha ekonomik ürünleri tercih edebilirsiniz. Birim fiyat; örneğin, bir içecekte litre veya yenilebilir gıdada kilo ya da gramaj gibi fiyatları görmenizi sağlar.
Birim fiyatları konusunda fikrinizin olması daha ekonomik ürünler bulmanızı kolaylaştıracak, harcamalarınızda da tasarruf yapmanızı sağlayacaktır.
konuyla ilgili: SÜPERMARKET ALIŞVERİŞLERİNDE TASARRUF NASIL YAPILIR?
SKT 3. Son kullanım tarihi anlamına gelen SKT, gıda ürünleri alırken bakmayı ihmal etmemeniz gereken en önemli alanlardan biridir. Genellikle taze gıda ürünlerinde SKT bilgisi etiketler üzerinde yer alırken, çoğu zaman da paketlerin üzerinde yer alır.
SKT’si geçmiş bir ürünü almanız, paranızı doğrudan çöpe atmanız anlamına gelir. Ayrıca son kullanım tarihinden önce kullanamayacağınız ürünleri almak yerine arka raflarda yer alan ve son kullanım tarihi daha ileride olan ürünleri tercih edebilirsiniz.
İndirim hileleri 4. Çoğu zaman sarı etiketlerle görmeye alıştığımız indirimli fiyat etiketlerine daha yakından bakın. Genelde marketler bu indirimleri, marketin özel indirim kartına sahip müşterilere uyguluyorlar. İndirim kartınızın olmaması halinde benzer ürünleri daha uygun bir fiyata alabilecekken oldukça yüksek bir fiyata almak durumunda kalabilirsiniz. Dürüst olmam gerekirse ben bu hatayı çok yapıyorum.
Kuruş tuzakları 5. Dikkat etmeniz gereken bir diğer noktada sıkça yapılan kuruş hileleridir. Etiketlerin 0,97 dediği 1 TL, 9,99 dediği 10 TL. Fiyat etiketlerinde kuruş hilelerine dikkat etmeniz ve alternatif ürün fiyatlarıyla karşılaştırma yapmanız daha bilinçli tüketici olmanız açısından önemlidir.
Bu küçük bilgiler harcamalarınız esnasında daha bilinçli hareket etmenizi sağlayacak. Her halükarda iade hakkınızın olduğunu unutmayın.