HarcamalarTasarruf

Teknolojik Tasarruflar: Mesajlaşma ve Arama Uygulamaları (Bölüm 2)

Geçen hafta başlattığım Teknolojik Tasarruflar serisinde bugün ücretsiz mesajlaşma ve arama uygulamalarından bahsedeceğim.

Artık hemen herkeste akıllı mobil cihazlar var. Eminim pek çok kişi de çeşitli mesajlaşma ya da arama uygulamalarını kullanıyor. Her geçen gün de bu uygulamalar daha çok yaygınlaşıyor.

comScore‘un 2011 Nisan ayında yaptığı bir araştırmada gelecek yıllarda mobil mesajlaşma ve arama uygulamalarının GSM şirketlerinin gelirlerini düşüreceğinden bahsediliyordu. O yıldan bu yana bahsi geçen uygulamaların sayısında büyük bir artış oldu. Bir önceki yılın rakamlarına göre en popüler iletişim uygulamalarından Whatsapp’ın 400 milyondan fazla aktif kullanıcısı olduğu belirtiliyor. Bir diğer popüler iletişim uygulaması Line için de rakam 450 milyondan fazla.

İki sene öncesine kadar 1 ya da 2 GB internet paketi alabileceğimiz GSM şirketleri yeni tarifelerinde bu miktarı 6, 8 ve hatta 10 GB’a kadar çıkarmaya başladılar. Standart 49 liralık bir tarifeyle 6 GB internet alabiliyoruz. Üstelik her yöne 1000 DK ve 1000 SMS’te tarifeye dahil. Artık tarifeler SMS ya da dakika üzerinden değil internet kotaları üzerinden pazarlanıyor.

Herkesin internete kolayca erişebilmesi evde, iş yerinde veya üniversitelerde mümkün. GSM şirketleri de aynı şekilde internet paketlerini ucuzlatmaya devam ediyorlar. Üstelik 1 Nisan 2016’da 4.5G kullanımıyla mobil internet daha da hızlanacak.

Uzun lafın kısası…

Henüz GSM şirketlerini ve tarifeleri tamamen hayatımızdan çıkarmamız pek mümkün görünmüyor fakat daha ekonomik faturalarla karşılaşabilmek için tarifelere ödediğimiz ücretleri mobil uygulamaları kullanarak azaltabiliriz.

Henüz bir mesajlaşma veya arama uygulaması kullanmıyorsanız, En Popüler 10 Mobil Mesajlaşma ve Arama Uygulamaları listesine göz atmanızı tavsiye ediyorum.

Serisinin sonraki yazısı gelecek hafta yayında olacak.

Barış Şallı

Eksi bir Konupara yazarı olan Barış, ilgi duyduğu bireysel finans alanına dair para yönetimi, krediler, kredi kartları ve kredi notu hakkında onlarca yazı yazdı. Bütün bunları yaparken karmaşık olmaktan ziyade yazılarını kapsayıcı ve basit bir şekilde okuyuculara aktardı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir