Tasarruf

En Sık Yapılan 5 Tasarruf Planlama Hatası

Tasarruf planlaması yapmak oldukça önemlidir. Doğru bir tasarruf planlaması sayesinde ev veya araba satın almak ya da finansal anlamda bağımsızlığa ulaşmak gibi hedeflere ulaşmanız çok daha kolay olur.

Hemen herkesin finansal hedeflere ulaşmak için doğru bir tasarruf planına sahip olması gerekir. Doğru bir tasarruf planına sahip olmak için de sıklıkla yapılan hatalardan kaçınmak bir hayli önemlidir. İşte yapılan en yaygın hatalar ve bunlardan kaçınma yolları.

1. Bütçeyi Gözden Geçirmemek

Tasarruf planlaması yaparken bütçeyi gözden geçirmemek yapılabilecek en kritik hatalardan biridir. Çünkü bütçenizi doğru bir şekilde analiz etmemeniz planınızın çoğunlukla başarısız olmasına neden olur.

Tasarruf planlaması yaparken bütçenizi gözden geçirmeli ve mutlaka bir bütçe planı yapmalısınız. Bunun için de aylık gelir ve giderlerinizi net bir şekilde ortaya koymalısınız.

Giderler söz konusu olduğunda, su, elektrik ve telefon faturaları her zaman en önemli önceliktir. Tüm giderlerinizi değerlendirin ve giderlerinizden tasarruf edebileceğiniz yeni yollar bulmaya çalışın. Böylece cebinizde daha fazla para kalırken, tasarruflarınızı da artırmanız mümkün olacaktır.

2. Tasarruf İçin Giderlerden Arta Kalanları Beklemek

Çoğu kişi, aylık maaşını alır ve giderlerini karşılamakla işe koyulur. Maaştan geriye kalanı da birikimlerine dâhil etmeye çalışır. Ancak bu doğru bir yaklaşım değildir ve tamamen yanlıştır.

Maaşınızdan arta kalanları birikimlerinize aktarmak yerine, potansiyel birikimlere doğrudan gider gibi yaklaşmanız gerekir. Örneğin, finansal hedeflerinize ulaşmak için her ay 300 lira tasarruf etmeniz gerekiyorsa bunu bir kira veya zorunlu fatura ödemesi gibi düşünmelisiniz. Böylece düzenli ve sorumlu bir şekilde tasarruf ederek birikimlerinizi artırabilirsiniz.

3. Yatırım Yapmamak ve Tasarrufları Değerlendirmemek

Tasarruflarınızı değerlendirmemek ve yatırım yapmamak bir diğer önemli hatadır. Tasarruf ediyor ve birikimlerinizi artırıyorsanız paranızı mutlaka bir şekilde değerlendirmeniz gerekir. Çünkü yatırım yapmazsanız enflasyon paranızın satın alma gücünü günden güne düşürecektir.

Yatırım yapmak için beklemeyin. Risk ve beklentilerinize uygun en iyi yatırım araçlarından bazılarında paranızı vakit kaybetmeden değerlendirmeye koyulun. Yatırımlarınızın en az enflasyonun üzerinde getiri sağlıyor olmasına ayrıca dikkat edin.

Yatırımlar konusunda hiçbir şekilde risk almak istemiyorsanız bile, en basit yolu tercih edebilir ve en yüksek faiz veren bankalar üzerinden bir hesap açarak paranızı değerlendirebilirsiniz.

4. Rasyonel Hedefler Belirlememek

Tasarruf planlaması yaparken hedeflerinizin rasyonel olması gerekir. Hedeflerinizi rasyonel ve ölçülebilir tutmak için de aylık gelir ve giderlerinize göre bir plan çıkarmanız gerekir.

Küçük bir örnek vermek gerekirse, mesela birkaç yıl içinde 300 bin lira değerinde bir ev almayı hedefliyorsanız, ancak gelir ve giderleriniz böylesine bir tasarruf hedefi için gerçekçi gözükmüyorsa ilk etapta evinizin peşinatını toplamayı düşünmelisiniz. Gerçekçi hedefler planlamanızın başarılı olmasını sağlayacaktır.

5. Motivasyonu Kaybetmek

Motivasyon önemlidir. Her ne kadar uzun vadede tasarruf planınız sonunda ödülünüzü alacak olsanız da, daha fazla birikim yapmak için kendinizi hayattaki bazı basit zevklerden uzak tutmak zorunda kalacaksınız.

Bu çoğu durumda motivasyon eksikliği ile sonuçlanır ve birçok kişi genellikle pes eder. İşte bu nedenle başarılı bir tasarruf için kendinizi her daim motive etmeye devam etmeli ve motivasyonunuzu kaybetmemelisiniz. Örneğin, üç aylık tasarruf hedefine ulaşmak gibi bir kilometre taşını geçtiğinizde, kendinizi anlamlı bir şeyle ödüllendirmeyi düşünebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir