Çok Satan Kişisel Finans Kitabı Zengin Baba Yoksul Baba’dan Hatırlanması Gereken 5 Ders
Amerikalı yazar, yatırımcı ve motivasyon konuşmacısı Robert Kiyosaki tarafından kaleme alınan Zengin Baba Yoksul Baba (Rich Dad, Poor Dad) kitabı basıldığı ilk yıldan bu yana en çok satan kişisel finans kitaplarından biri oldu.
Zengin Baba Yoksul Baba’yı okuyan birçok kişi kitabı yakınlarına tavsiye ediyor. Bunun en önemli nedeni kitabın gerçekten bir şeyleri değiştirmeye başlıyor olması. Zira hemen her kesimden insana hitap eden bu kitaba göre zengin ya da yoksul olmak hiçbir şeyi değiştirmiyor; önemli olan kişinin parasını nasıl yönettiği.
Zengin Baba Yoksul Baba kitabı Robert Kiyosaki’nin çocukluğunda etkilendiği iki erkek kişiye işaret ediyor. Geçinmek için düzenli bir işte çalışan kendi babası yani “Yoksul Baba” ve pek çok işi yöneten arkadaşının babası yani “Zengin Baba”…
Kitabın çoğu, Zengin Baba’dan nasıl para kazanılacağını ve Yoksul Baba’dan da büyük parasal hataların nasıl yapılacağını öğrenmesi üzerine Robert’ın perspektifinden anlatılıyor. Kitabın ilk üçte ikilik dilimi Robert’ın Zengin Baba’dan öğrendiği çok önemli beş dersi içeriyor.
Zengin Baba Yoksul Baba’yı daha önce okuyanların bilgilerini tazelemesi ve okumayanların da kitap hakkında fikir sahibi olabilmeleri için bu beş dersi kısa bir özet niteliğinde tekrar ele alıyoruz.
İçindekiler
1. Zengin Para için Çalışmaz
Bu ders, nasıl okuduğunuza, vurguyu nereye verdiğinize bağlı olarak iki ayrı anlama gelebilecek muğlak bir başlığa sahip. Eğer başlığı zengin para için ‘çalışmaz’ olarak okuyorsanız bu yanlış olacaktır. Zenginler çok sıkı çalışırlar. Bir şeyler öğrenmek için sıkı çalışırlar ve öğrendikleri şeylere para kazanma yolunda tekrar tekrar başvururlar. İyi fikirler her zaman emekten daha değerlidir çünkü emek işi yaptığınız anda harcanırken, iyi fikirlerle üretmeye devam edebilirsiniz.
Bu dersin dikkat çeken bir diğer kısmı da şu; Zengin Baba aslında oldukça idareli biri. Bankada bir sürü parası olmasına rağmen, pahalı olmayan bir araba kullanıyor ve bir malikanede oturmuyor. Çoğu kişi zenginliği maddi şeylere eşler, bu bakımdan zenginliğin sahip olunan maddi şeylere çok az bağlandığını görmek sevindirici. Zengin olmak Ferrari kullanmak demek değildir, faturalarınızı nasıl ödeyeceğiniz konusunda asla endişelenmek zorunda olmamaktır (en azından Ferrari’yi zorlanmadan nakitle alabilene kadar).
2. Finansal Okur Yazarlık Neden Öğretilmeli?
Kitabın en çok tartışmaya açık kısmı bu bölüm. Çoğu kişi için varlık denilen şey, değeri olan bir şeydir. Mesela eviniz değeri olan ve sahip olduğunuz bir varlıktır.
Kitabın bu bölümü bu kelimeyi yeniden tanımlıyor. Robert Kiyosaki’ye göre varlık, gelir üreten şey, yüküm ise masrafları olan bir şeydir. Başka bir deyişle, bu tanıma göre oturduğunuz ev bir varlık değil bir yükümdür. Nakit değeri olabilir ama gelir üretmez. Varlıklar kontrol ettiğiniz pasif gelir araçlarıdır, kiralık bir mülkiyet veya fikri mülkiyet gibi.
Peki, buradaki ders genel olarak nedir? Temel olarak, varlık biriktirerek zengin olursunuz. Ders bu. Farklı bir tanımla, zenginlik yeterince gelir üretecek kadar varlıklara sahip olmak ve harcamalarınızın bunlarla karşılanırken yeni varlıklara yatırım yapabilmenizdir. Kitapta tanımlandığı şekliyle hisse senetleri, oturmadığınız ama kiraya vererek gelir elde ettiğiniz her şey bir varlıktır.
3. Siz Kendi İşinize Bakın
Bu bölümün vurguladığı ders de şu: Finansal olarak sağlıklı birey boş zamanını maaşını harcayarak değil varlıklara mümkün olduğunca yatırım yaparak geçirmelidir. Katılmamak elde değil, borçlarınızı ödeyin ve gelir oluşturabilecek şeylere yatırım yağmaya geç olmadan başlayın. Kısa ve öz.
4. Zenginler Para Yaratır
Kitabın bu bölümünde yazar Kiyosaki iyi bir emlak fırsatı yakalayarak beş saat içinde 40 bin dolar kazanan bir zenginin anekdotunu veriyor ve zenginlerin parayı yaratabileceğini örneklendiriyor. Bu tarz emlak fırsatları yakalamak her yiğidin harcı olmasa da günümüzde para kazanmanın en kolay yolu kendi fikri mülkiyetinizi oluşturmaktır.
İnternet sayesinde, fikri mülkiyetinizi yayıp paraya dönüştürmenin pek çok yolu var; satabileceğiniz ürünler yaratmak, fikirleriniz doğrultusunda web siteleri ve bloglar açmak, video serileri çekmek, müziğinizi veya performanslarınızı satmak bunlardan sadece birkaçı olarak örnek gösterilebilir.
5. Para İçin Değil Öğrenmek İçin Çalışın
Kitabın bu kısmında her ne kadar maaşlı bir işte çalışanları küçümser bir üslup kullanılsa da (bu kişilere ‘hamster’ deniyor. Bu mantığa göre milyonerlerin çoğu da öyle) genel olarak söylenmek istenende haklılık payı var.
Herkes çalışırken mümkün olduğunca çok şey öğrenmelidir çünkü öğrenmek dünyayı anlayış şeklinizi değiştirip kendi işinizi kurma ve kendi işinizin patronu olma yöntemlerini size kazandırabilir. Gene de kitabın bu benzetmesi pek hoş değil ve biraz da saçma. Mesela General Motors için kırk yıl çalışan Jack Welch ‘hamster’ mıydı? Ama tabii yine de vurgulanmak istenen noktada biraz olsun haklılık payı yok değil.