Kişisel Finans

Bedelini Ödemeye Hazırsanız: Zengin Olmanın Pek Tercih Edilmeyen 5 Yolu

Birikim ve yatırımlara başlamanın, ölçülebilir hedefler koymanın, köklü sebeplerin farkına varmanın, zorlukların üstesinden gelmenin, başarı prensiplerinden; minnettarlık, dürüstlük, kararlılık ve sadakat gibi kavramları hayata almanın ve harekete geçmenin herkes tarafından pek de tercih edilmediği açık.

Tek sorun, burada konunun zenginleşme olması. Maddi anlamda zenginleşme. Dünyadaki herkes zengin olmadığına göre bu çok da kolay değil. Peki, öyleyse neden kolay yolu arıyoruz? Zoru sevmiyoruz, hedeflerimizde ciddi değiliz ya da köklü sebeplerimiz yok.

Daha evvel zengin olmanın biraz zor, bedelsiz ama gerçek yollarından bahsetmiştim. Bu kez tam tersi olacak. Bedelini ödemeye razıysanız, belki de aradığınız kolay yoldan(!) zengin olma yöntemleri bunlardır:

Herhangi biriyle sadece parası için evlenerek zengin olabilirsiniz

Evlilik

Neden olmasın? Başlığı okumak kadar kolay, biliyorsunuz. Bir imzaya bakar. Ama bunun bedelini bilmeyenimiz yoktur. Kadınlar ya da erkekler para için evlenebilirler ama birini sevmek yerine, hayatı sevmediğiniz biriyle yaşamanın nasıl olacağını düşün, bu kesinlikle büyük bir bedel.

Dolandırıcı, üçkâğıtçı veya kaçakçı olarak zengin olabilirsiniz

Gelir

Zengin olmak kolaydır! İşte bir kolay yol daha. Yasaları çiğnemekten zevk duyuyor ve hapse atılma ihtimali sizi heyecanlandırıyorsa, neden dolandırıcılık ve kaçakçılık yapmayasınız ki? Hapse girmeyi göze almak, sayısız suç işlemek daha da önemlisi özgürlüğünüzü ve özsaygınızı yitirmek bunun için ödemeniz gereken bazı bedellerden olacaktır.

Piyangodan ikramiye kazanarak zengin olabilirsiniz

Para

Dünyaca ünlü kişisel finans danışmanı Patrice Washington, “100 doları nasıl yönetiyorsanız, 100 bin doları da öyle yönetirsiniz” diyordu. Hiç haksız sayılmaz. Çünkü mevzu asla çok para kazanmakla veya çok paraya sahip olmakla ilgili değil, bu parayı yönetebilmek ile ilgili.

Araştırmalara göre piyango kazanan birçok talihli bir süre sonra eski haline geri dönüyor. Sebebi para yönetimini bilmemesinden kaynaklanıyor. Bugün size şans eseri piyangodan büyük ikramiye çıkarsa ve çok fazla parayla nasıl başa çıkacağınıza dair bir plan yapmamışsanız, tecrübeniz de olmadığı için çok geçmeden yeniden yoksulluk günlerinize dönersiniz. Bunun bedeli budur.

Arada sırada bir bilet almanın pek sakıncası yoktur ama piyangodan para çıkacak diye bütün hayatı buna bağlamak da ahmaklıktır. Uzun vadeli bir başka bedel de bu olsa gerek. Siz yine de piyangodan para çıkarsa, o parayla ne yapacağınızı şimdiden planlayın. Ne de olsa şans herkese iki kere gülmüyor.

Futbolcu, rock yıldızı, sinema yıldızı veya başka bir alanda ünlü olarak zengin olabilirsiniz

Ünlü

Akıllı, yetenekli veya eğlendirici biri olduğunuzu düşünüyorsanız, ünlü olarak zengin olabilirsiniz. İstanbul’da dizi setlerinin önü meteliğe kurşun atan yetenekli oyuncularla dolu. Barlar da müzik ödülü alacağı günü sabırsızlıkla bekleyen topluluklarla dolu. Bazıları gerçekten yetenekli ama görüyoruz ki bu yeterli değil. Her biri ödemek zorunda olduğu bedeli biliyor ve razı geldiği vakit ödüyor.

Cimri ya da açgözlü davranarak zengin olabilirsiniz

Açgözlülük

Tasarruflu olmakla cimri olmak arasında büyük bir fark vardır. Cimrilik artık ruhsal bir hastalık olarak kabul ediliyor ve tasarruflu olmakla hiç alakası yok. Bunu kendinize yakıştırabilir, cimri ve açgözlü davranarak zengin olabilirsiniz. Ödemek zorunda olduğunuz bedel tam olarak şu: dünya cimri zenginlerden her zaman nefret eder.

Dünyadaki pek çok zengin, yaptığı bağışlarla insanlardan aldıklarının bir kısmını tekrar geri verir. Bu kanunun isteklerini vereceğine inanırlar. “Sana yumruk atılmasını istiyorsan, ilk yumruğu sen at; Para istiyorsan, önce para ver” kanun bu kadar basit.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir