Blog Yazarak Para Kazanmak 3 Gereksinim + 10 Yol
Blog yazarak para kazanmak genellikle bir hobiden daha fazlasıdır. Kendi blogunuza sahip olmak aynı zamanda bir gelir kaynağıdır. Ama blog yazarak para kazanma nasıl oluyor? Birçok insan hala bunu hayal edemiyor.
İnternetten para kazanmanın en bilinen belli başlı yolları gibi blogdan para kazanmak son derece olağandır. Çünkü bilgiler, ipuçları ve tavsiyeler içeren bir sayfanın para kazanması oldukça normaldir.
Her iş için ayrılan zaman ve tutku karşılığını vermektedir. Bu durum bloglar için de geçerlidir. Blogdan para kazanmanın 10 farklı yolunu ve hangi zorlukların nerelerde olduğunu size göstereceğiz.
Blog Yazarak Para Kazanma: Kazançlı Bloglar İçin Gereksinimler
Dürüst olmak gerekirse, bloglardan para kazanmadan ve gelir elde etmeden önce, bilmeniz gereken kötü haberler de var. Her konu, her niş ve her blog yeteri kadar kazanç sağlamaya uygun değildir.
Her şeyden önce, bir blogu ticari olarak ilgi çekici ve yüksek kazançlı bir hale getirmek için üç gereksinim çok önemlidir. Bu koşullara dikkat ettiğiniz takdirde sıfırdan bir başlangıç için en doğru adımı atmanız mümkün olacaktır.
Konu ve kazanç sağlayacak hedef grup
Ticari olarak başarılı olan neredeyse tüm bloglar tematik bir niş kapsamında yayın yapar. Bazen daha büyük, bazen daha küçük. Ancak açıkça tanımlanmış bir konu alanına sahiptirler. Tıpkı Konupara gibi. Blogcuların açıkça tanımlanabilir bir hedef kitleye ve okuyucu kitlesine sahip olmasının tek yolu budur. Çünkü ancak bu tip bir blog reklam yoluyla pazarlanabilir.
Dahası, her konu için kazançlı bir reklam pazarı yoktur. Örneğin politik bloglar, diğer bloglara kıyasla zor zamanlar geçirirler Bunun aksine, teknoloji ve moda blogları daha yüksek kazançlar sağlarlar. Bu nedenle, blog yazarak gerçekten para kazanmak istiyorsanız, kendinize dürüst bir şekilde sormalısınız: Hangi sektör okuyucu grubuma ulaşmakla gerçekten ilgileniyor ve reklam pazarı daha iyi?
Büyük ve güçlü bir kitle
İkinci nokta, özellikle Türkiye’de zordur. Örneğin, ABD’deki birçok blog ve yazarları birbirini desteklerken, Türk blogcular giderek daha az bağlantı kuruyor. Yüksek rekabetten dolayı karşılıklı destek vermekten çekiniyor.
İlk olarak, eğer rakip blog gerçekten daha iyiyse, okuyucular onu yine de bulacaktır. Ayrıca, bağlantı veya destek vermek konusunda cimriyseniz, daha az sıklıkta bağlantı kurarsınız ve küçük kalırsınız. Oysaki, okumaya değer olduğunu düşündüğünüz makalelere bağlantılar verirseniz, bu diğer yayıncıların dikkatini çekebilir ve daha derin bağlantılar oluşturabilirsiniz.
En büyük yanlış! Diğer bloglardan asla kopyalama yapmamalı, özgün olmalısınız. Ayrıca kendi yazılarınızı rakiplerinizden daha iyi bir şekilde kurgulamalı ve daima özgün olarak yazmalısınız. Bu durum okuyucularınıza da fayda sağlayacak ve blogunuzun büyümesinde etkili olacaktır.
Günde 1000 okuyucu ve erişim hedefi
Çoğu blog için ana gelir kaynağı reklamcılıktır, bunu birazdan anlatacağız. Ancak tüm bunlar yalnızca belirli bir erişim ve okuyucu sayısına ulaştıktan sonra mümkün olur. Mesela, günde 1000 okuyucuya sahip, reklamlarla finanse edilen bir blog kazanç anlamında tatmin edici bir performansa sahip olmayacaktır.
Reklamların yanı sıra alternatif gelir kaynakları da ziyaretçi sayısı ile birlikte ölçeklenmektedir. Yalnızca reklam ve günde yaklaşık 1.000 okuyucu ile bir blog ayda ortalama 100 lira seviyesinde kazanç sağlamaktadır. Elbette bu, bir ek gelir kaynağı ama geçinmenizi sağlayacak kadar değil.
Günde 10.000 veya 20.000 okuyucuya sahip bloglar başarılı olur. Böylesine bir blog, mevcut asgari ücretin birkaç katı fazlasını dahi kazandırabilir. Ancak tabii, bu uzun bir süreç ve emek gerektirir. Ne kadar vakit ayıracağınıza bağlı olarak bunu büyük bir bağlılık, azim ve tutku ile yapmanız gerekir.
Blog Yazarak Para Kazanmak için 10 Yol
Başlamak için gereksinimleri öğrendiğinize göre artık blog yazarak nasıl para kazanılır öğrenmek ister misiniz? O zaman sizlere kullanabileceğiniz yolları anlatalım. Pratikte, çoğu blogcu kazanç sağlamak için farklı seçeneklerin bir kombinasyonunu seçer.
Kişisel olarak hangi yöntemin mantıklı ve daha karlı olduğunu kontrol edin. Seçimleriniz arasında bir karşılaştırma yapın. Bu, blogu sadece hobi olarak değil, profesyonel olarak kazanç elde etmek için kullanmak istiyorsanız, iş planınızı şekillendirmeniz için önemlidir.
Blog yazarak para kazanmak, reklam gelirlerini artırmak ve sitenizi pazarlamak için 10 yol:
1. Google Adsense
Google AdSense blogunuzdaki banner reklamların kapsamına girer. Reklam banner’larına benzer şekilde, sayfanızda reklamlar için belirlenmiş yerleri işaretleyin. Google AdSense‘i entegre ettikten sonra, reklamlar otomatik oluşturulur ve yerleştirilir.
Daha sonra blogunuza yapılan her ziyarette para kazanmaya başlarsınız. Banner reklamlarında olduğu gibi, ziyaretçi sayısı arttıkça kazancınız artacaktır. Elbette ki, daha fazla reklam alanı da yerleştirebilirsiniz, ancak bu, tüm blog reklama dönüştüğünde okuyucular üzerinde can sıkıcı bir etkiye sahip olacaktır.
Avantajlar
- Kolay entegrasyon
- Sabit tutarda kazanç
- Reklam içeriklerinin okuyucu kitlesine göre otomatik ayarlanması
Dezavantajlar
- Başvuru için ön koşullar gereklidir
- Reklamlar sayfa performansını düşürebilmektedir
- Reklam engelleyicileri ile reklamlar engellenebilmektedir
2. Satış Ortaklığı Reklamları
Affiliate olarak da bilinen satış ortaklığı reklamları komisyon yoluyla diğer web sitelerinin satışlarına katılma fırsatı ve gerçekleşen bu satışlardan kazanç elde etme olanağı sunmaktadır.
Basit bir örnek: Bir teknoloji blogu yeni bir akıllı telefon incelemesi yazıyor. Makalesine, okuyucuların bu akıllı telefonu satın almak için kullanılabilecekleri bir satış ortaklığı bağlantısı ekliyor. Okuyucular ürünü satın almak için bu bağlantıyı kullanırsa, blog yazarı komisyon alıyor. Komisyon tutarı, ürüne bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Bazen sadece yüzde birkaç, diğer alanlarda yüzde 20, 30 veya 50 olabilir.
Okuyucuların onlardan para kazandığınızı bilmelerini göstermek için satış ortaklığı bağlantılarının açıkça belirtilmesi önemlidir. Ayrıca, bağlantı yolu ile ürünü satın alan okuyucular için ek maliyet yoktur, ürünün fiyatı değişmeden kalır. Söz gelimi, kazanç elde etmeniz bir şeyi değiştirmez.
Avantajlar
- Az yer kaplar ve okuyucuları rahatsız etmez
- Kitleler yönlendirilirse çok kazançlı olabilir
- Kurulumu zor değildir ve kolaydır
Dezavantajlar
- Her blog için uygun değildir
- Düzensiz gelir sağlayabilir
- Reklamların okuyuculara açıkça belirtilmesi gerekir
3. Banner Reklam
Banner reklamlar, bloglardan para kazanmanın en iyi bilinen yollarından biridir. Blog sahibi olarak aldığınız para karşılığında, belirli alanlara banner’lar yerleştirir ve bunun karşılığında para kazanırsınız. Bununla birlikte, banner reklamcılığı, yalnızca çok sayıda ziyaretçi varsa kazançlıdır. Artan okuyucu sayıları, bu reklam modelini oldukça kazançlı hale getirir.
Blog sahipleri, tercihen firmalarla iletişime geçerek ve onları ikna ederek reklam alanlarını kendileri pazarlayabilir. Bu yöntem internetten para kazanmak için hala kullanılır. Ancak, bu hizmeti devralabilecek çok sayıda dijital reklam ajansı da vardır, elbette bir ücret karşılığında.
Avantajları
- Kolay ekleme ve kurulum
- Blog konusuna uygun reklam
- Düzenli kazanç
Dezavantajları
- Düşük gelir ve kazançlar
- Firmalara pazarlama gereksinimi
- Okuyucu ilgisinin az olması
4. Ücretli İçerik
Daha büyük ve daha iyi bilinen siteler ücretli içeriklerle para kazanma konusunda başı çeker. Böylelikle blog sahiplerine sabit bir kazanç sağlar. Ancak bu yol, her okuyucu için kabul görmez, çünkü birçoğu internette ücretsiz içerik olduğu gerçeğine alıştı. Ücretli içerik bir abonelik modeli aracılığıyla sunulabilir. Ücretli okuyucular için bir üyeye veya premium alana erişimi bu şekilde yaratırsınız.
Aylık sabit bir tutar karşılığında okuyucular tüm içeriğe erişebilir. Elbette yine de sitede ücretsiz gezinen ziyaretçileriniz daha düşük abonelik fiyatlarından memnun olmalıdır. Konunun okuyucular için gerçekten değerli olması ve blogda katma değer yaratılması önemlidir. Uzun vadede abonelik sayısını artırmanın tek yolu budur.
Avantajlar
- Aylık sabit tutarda gelir
- Okuyucularla daha yakın bağlantı kurma
- Blogunuzu doğrudan pazarlama
Dezavantajlar
- Kitleyi elde tutmak zordur
- Ücretli içerikler için katma değer yaratılmalıdır
- Okuyucuların ilgisini çekmek için reklam gereklidir
5. Sponsorlu Makaleler
Blogunuzu yeterli sayıda okuyucu ziyaret ediyorsa ve reklam verenler tarafından hedeflenen bir kitleye sahipseniz, sponsorlu gönderiler sunabilirsiniz. Bunu yaptığınızda, içeriğe ek olarak kendi ürün ve hizmetlerinin reklamını yapmak isteyen diğer şirketlerden veya sitelerden makaleler yayınlarsınız.
Okuyuculara bu makalelerin ücretli reklam olduğunu bildirmek için sayfanızda uygun şekilde küçük bir not düşmelisiniz. Böyle bir sponsorlu makale için ne kadar alacağınız, blogunuzun erişimine ve katma değerine bağlıdır. Ancak yine de aşırıya kaçmamalısınız. Okuyucular, yayınlanan içeriğin çoğunun reklam içermesini pek de hoş karşılamazlar.
Avantajlar
- Kendi içeriğinize ek yayınlar
- Daha düşük masraf ile kazanç
- Yüksek gelirler elde etme fırsatı
Dezavantajlar
- Düzenli bir gelir modeli değildir
- Belirli bir sayıda okuyucu gerektirir
- Reklam verenlerin dikkatini çekmek önemlidir
6. Misafir Gönderileri
Yazma becerilerinizi diğer portallarda, sitelerde ve bloglarda misafir yazarlık yaparak kullanabilirsiniz. Kural olarak, bunlar doğrudan kazanç sağlamaz, ancak uzun vadede blogunuzun pazarlanması için faydalıdır. Misafir yazarlık, blogunuz daha iyi tanımanıza, diğer siteler sayesinde yeni okuyuculara ulaşmanıza ve alanınızda uzman olarak kendiniz için bir isim yapmanıza katkı sağlayacaktır.
Başarılı bir blog oluşturmak ve onunla para kazanmak için ücretsiz misafir gönderileri bile bu şekilde avantaj sağlar. Misafir gönderileri, özellikle siteniz hala nispeten küçükse, iyi bir seçenektir. Misafir gönderileri için diğer blog sahipleri ile iletişime geçebilirsiniz.
Avantajlar
- Diğer sitelerde blogunuz için reklam
- Blogunuz için faydalı geri bağlantılar
- Hedef kitleyi büyütme ve yeni ziyaretçiler kazanma
Dezavantajlar
- Kazanç sağlamaz
- Başka bir bloga içerik hazırlamak için çaba gerektirir
- Başarıyı ölçümlemek zordur
7. Satış Yapmak
Kendi ürün veya hizmetinizi sunmak için bir seçeneğiniz var mı? O zaman blog yazarlığı yaparak para kazanmak için satış fikri kazançlı bir fırsat olabilir. Öte yandan, bu oldukça fazla masraf gerektirir. Olası üretim ve hizmet maliyetlerinin yanı sıra, ödeme almak için bir aracı da seçmeniz gerekir.
Ayrıca sadece klasik ürün ve hizmetleri satmak zorunda olmadığınızı unutmayın. E-ticaret mağazanızda bilgi ve uzmanlık da sunulabilirsiniz. Örneğin, çok kapsamlı tavsiye verebilir ve e-Kitaplar, PDF’ler ya da web seminerleri ile belirli bir fiyat karşılığında bu ipuçları, bilgi ve deneyimleri satabilirsiniz.
Avantajlar
- Yüksek gelirler mümkündür
- Kendinize ait bir e-ticaret sitesi
- Hedef kitleye özel satışlar
Dezavantajlar
- Büyük masraf ve çaba gerektirebilir
- Üretim ve kargo sorunları çıkabilir
- Ürün ve hizmetlerden memnun olmayan müşteriler olabilir
8. Sosyal Medya’dan Para Kazanmak
Blogunuzu oluşturduğunuzda sosyal medya hesapları açmanız ve bunları aktif olarak kullanmanız gerekir. Bu, kitlenizle iletişimi artırır ve okuyucularınızı blogunuza geri geri getirir. Böylece düzenli bir okuyucu kitlesine sahip olursunuz.
Bu faydaların yanı sıra sosyal medya hesaplarınızı kullanarak para kazabilirsiniz. Facebook, Twitter veya Instagram para kazanma konusunda önemlidir. Sosyal medya hesaplarındaki takipçilerinizin sayısına bağlı olarak gönderi başına kazanç sağlayabilirsiniz.
Avantajlar
- Yüksek kazançlar sağlayabilir
- Mevcut hedef kitleyi kullanmayı sağlar
- Daha geniş kitlelere reklam sunma olanağı tanır
Dezavantajlar
- Hedef kitleyi yönlendirmek gerekir
- Düzenli bir gelir akışı sağlamayabilir
- Çok sayıda reklam gönderisi takipçi sayılarını düşürebilir
9. YouTube’dan Para Kazanmak
Sosyal medya hesaplarından para kazanmak gibi YouTube da hedef kitlenizi kullanma avantajı sağlar. İçeriklerinizi videolar ile zenginleştirebilir ve çektiğiniz videoları içeriklerinize ekleyerek ek izlenmeler alabilirsiniz.
YouTube’da kazanç potansiyeli yüksektir. Ancak, YouTube para kazanmaya başlamak için belirli koşulları sağlamak gereklidir. Blog içeriklerinizi video haline getirerek YouTube üzerinden yüksek kazançlar sağlayabilirsiniz.
Avantajlar
- Blog okuyucu kitlesi kullanılır
- Yüksek kazanç potansiyeli sunar
- Blog gibi bağımsız bir ek gelir kaynağı yaratır
Dezavantajlar
- Çaba ve zaman gerektirir
- Video kurgu, montaj ve hazırlama işlemleri kolay olmayabilir
- Kazanç programına katılmak için belirli kriterler karşılanmalıdır
10. Okuyucu Bağışları
Bazı okuyucular, içerik için küçük bir tutar ödemeye oldukça isteklidir, gönüllü olarak bile. Bağış yapma seçeneğini ayarlayarak bundan yararlanabilirsiniz. Bu, örneğin banka havalesi, kripto para veya Papara gibi araçlar ile toplanabilir.
Bağışlardan elde edilen ciro çok yüksek olmayacağından, uzun vadede bundan geçiminizi sağlayamazsınız. Bununla birlikte, ek bir gelirdir ve özellikle blogun henüz küçük olduğu başlangıç döneminde, az da olsa para kazanmak için iyi bir seçenektir.
Avantajlar
- Reklam gerektirmez
- Gönüller katkı sağlayabilir
- Pratikte kolaylık sağlar
Dezavantajlar
- Gelirler düzenli değildir
- Diğer seçeneklere kıyasla kazanç düşüktür
- Düzenli ve bağış için gönüllü okuyucular gerektirir
Masraflar: Blog Yazarak Para Kazanma Maliyeti
Reklamlar, satış ortaklıkları, misafir gönderileri ve YouTube gibi daha büyük alanlara açılmak hiç kuşkusuz ki cazip gelir. Ancak, blogdan para kazanmak uzun bir süre ve çaba gerektirir. Bu süre zarfında da blogun finanse edilmesi gerekir.
İyi çalışan bir blog oluşturmanın hiçbir şekilde ücretsiz olmadığını unutmayın. Blogunuzun çalışmaya devam etmesi için birtakım masrafları şimdiden gözden çıkarın. İşte maliyetler:
- Sunucular kiralanmalıdır.
- İçeriğin oluşturulması, revize edilmesi ve güncellenmesi gerekir.
- Fotoğraflara ödeme yapmak gerekebilir.
- Yazılımın ücretinin ödenmesi ve bakımının yapılması gerekir.
- Yazarlara ödeme yapılması gerekir, özellikle çoklu yazara sahip bloglarda.
Tüm bu masrafların karşılanması gerekir. Blogunuzla para kazanmıyor olsanız bile, siteyi çalışır durumda tutmak için para, zaman ve enerji harcamanız şarttır. Elbette, hobi olarak küçük bir blog açmak istiyorsanız, harcamalar daha düşük olacaktır.
Ancak blog gerçek bir ek gelir, pasif gelir veya bir noktada ana gelir kaynağı olacaksa, işinize yatırım yapmayı düşünmeli ve bunları hesaplamalısınız. Uzun vadede blog yazarak para kazanmak için tek yol budur.