Facebook’un halka arzından bu yana Mark Zuckerberg’in net değeri
Facebook’un NASDAQ’daki başarısının başlangıcından bu yana beş yıl geçti.
O zamandan bu zamana, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg net değerine ortalama 9 milyar dolar ekledi ve servetini bugün 62.3 milyar dolara çıkardı.
İçindekiler
Mark Zuckerberg zenginliğinin büyük bölümünü Facebook’taki hisselerinden elde etti
Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre, 33 yaşındaki Zuckerberg, dünyanın en varlıklı beşinci kişisi olarak listede yer alıyor. Ebette bu zenginliğin büyük bir kısmı Facebook hisse senetlerinin değerlenmesi sayesinde mümkün oldu.
Yaklaşık beş sene önce 2012 yılında Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in 28 yaşına basmasından hemen dört gün sonra şirket halka arz edildi ve borsada işlem görmeye başladı.
Çok kolay olmadı, Facebook hisseleri ikinci işlem gününde adeta battı
Halka arzının ilk gününde Facebook, hisse başına 38 dolardan işlem görmeye başladı ve gün içinde 45 dolara kadar yükseldi.
Ancak teknik kırılganlıklar, yatırımcı güvenin zayıflaması ve Morgan Stanley’in, hisse fiyatları için tavan fiyat olarak belirlenen 38 doları savunmaması sonrasında şirket hisseleri 4.64 dolar değer kaybederek 33.67 dolara geriledi ve şirket hisseleri gün sonu itibarıyla tekrar 38 dolara geriledi.
İlk ticaret gününde, Zuckerberg’in şirketteki hisselerinin değeri 19 milyar dolardan 17 milyar dolara düştü ve kayıplar bununla sınırlı kalmadı.
Facebook’un halka açık şirket statüsünde paylaştığı ilk çeyrek sonuçları beklenti altında kaldı, Zuckerberg’in de değeri 11.9 milyar dolara geriledi
Temmuz 2012’de halka açık bir şirket olarak ilk kez kazanç bildiren Facebook, kazanımlarının yatırımcı beklentilerinin altında kalması sonrasında büyük değer kaybetti. Aynı günün sonunda CEO Mark Zuckerberg’in de net değeri 11.9 milyar dolara geriledi.
Fakat Facebook yıllar sonra şüphelerin kesinlikle yersiz ve yanlış olduğunu kanıtladı. Zuckerberg liderliğindeki şirketin hisseleri, Mayıs 2012’deki halka arzından bu yana yüzde 282 arttı.
Bu arada, platform 2017 yılının ilk çeyreğinde 1.3 milyar günlük aktif kullanıcı sayısına ulaştığını açıklamıştı. Facebook’un şu anda sahip olduğu aktif kullanıcı sayısı dünya nüfusunun yaklaşık %17’sine denk geliyor. 2012 yılında şirketin kullanıcı tabanı bu rakamın yarısı ediyordu.
Zuckerberg, yatırımcılara bir sosyal medya şirketinden para kazanılabileceğini kanıtladı
Bundan yaklaşık beş sene önce sosyal ağ platformlarının nasıl kazanç sağlayacağı konusunda soru işaretleri vardı. Aynı endişeler halka arz edilmek üzere olan Facebook için de geçerliydi.
Zuckerberg, yatırımcılara, web alanı ve kullanıcı bilgilerini reklamverenlere satarak etkili bir şekilde sosyal medya şirketinden para kazanabileceğini kanıtladı. Şirket kâr marjı, 2016 yılında beş yıl öncesine göre yüzde 19’dan yüzde 37’ye yükseldi.
Facebook, 2011’den bu yana inanılmaz bir şekilde artan geliriyle 436 milyar dolar piyasa değerine ulaştı.
Şirket son yıllarda, milyar dolarlık bir sektörler haline geleceği tahmin edilen yapay zeka ve sanal gerçeklik alanlarında çalışmalar yapıyor ve bu alanlarda baskın olmayı istiyor.
Elbette Zuckerberg’in hisselerden elde ettiği parası her şeyin sonunda günün birinde cebinde kalmayacak
Milyarder, hisselerinin yüzde 99’unu eşi Priscilla Chan ile birlikte hayır amacıyla bağışlayacağı kararını 2015’te ilan etmişti. O yıl yalnızca bu hisselerin net değeri 45 milyar dolar düzeyinde bulunuyordu.