Para Kazanma

İnternet Üzerinden Pasif Gelir Yaratmak için 7 Fikir

Üzerine ekstra zaman harcamadan otomatik olarak para kazanmanızı sağlayan pasif gelir, kazançların kutsal kâsesi gibi bir şeydir. Ve zaman, hepimizin de bildiği üzere dünyadaki herkesin eşit olduğu en önemli şeydir. Irkı, cinsiyeti, deri rengi, dini inancı, net geliri, işi, yaşadığı yer ne olursa olsun dünya üzerindeki hiçbir insan diğerinden daha fazla zamana sahip değildir. Bir gün içerisinde hepimizin aynı miktarda zamanı var; 24 saat. Ne bir saniye eksik, ne de bir saniye fazla.

Fakat tüm insanlar zamanını aynı seviyede akıllıca kullanmıyor. Hatta zamanımızı sık sık boşa harcıyoruz. Bizi ileriye götürmeyecek gereksiz uğraşlara vakit harcıyoruz veya bir kötü alışkanlıktan diğerine sürüklenip kendimize acıyarak bir gün içerisinde neden fazla zamanımız yok diye söyleniyoruz. Bir insanın zamanını nasıl kullandığına bakarak o insan hakkında birçok şey öğrenebilirsiniz.

Fakat bir şeyi yeterince çok istediğimizde üzerimize bir miktar kararlılık çöker. Bu kararlılık sözde imkansızlıkları mümkün kılmamıza, çok değerli saniyelerimizi, dakikalarımızı ve saatlerimizi boşa harcamak yerine etkin şekilde kullanmamıza olanak tanır. İşte bu yüzden de pasif gelir çok önemlidir. Hepimiz aynı miktarda zamana sahip olduğumuz için eğer sadece aktif gelir getiren işlerle yetinirsek aynı miktarda para kazanırız. Fakat aynı zamanda biliyoruz ki bir pasif gelir kapısı oluşturmak zor bir iş.

Eğer bu makaleyi okuyorsanız pasif gelir kapısı oluşturmanın online pazarlama konusunda ustalaşmış kişiler için ne kadar büyük bir hazine olduğunu biliyorsunuzdur. Fakat yine de birçok insan için pasif gelir boş bir hayalden ibaret. Bir sürü sözde uzman “uyurken milyonlar kazandıracak” fikirlerin savunuculuğunu yaparken ciddi pasif gelir kaynağı olabilecek potansiyeldeki en iyi fikirleri nasıl üretip onları paraya çevireceğiz?

Öncelikle bu boş heyecana çok kapılmamanız gerek. Asla saadet zinciri satıcılarının size bu boş hayali kakalamalarına izin vermeyin. Zira bu iş onların anlattığı şekilde olmuyor. E-postalar gönderip veya saçma sapan bir internet sayfasının trafiğini sürekli kontrol edip zengin olamazsınız. En iyi ihtimalle çok az miktar bir para kazanacaksınız ve beklentileriniz ne kadar yüksekse muhtemelen cesaretiniz de o kadar çok kırılacaktır. Online pazarlamacı olarak gerçekten “turnayı gözünden vurmak” istiyorsanız ciddi bir takipçi kitlesine ihtiyacınız var. Burada on binlerce, yüz binlerce aboneden bahsediyoruz. Evet, bu kadar büyük bir kitle lazım.

Ve bu işi yıllardır yapmıyorsanız bu kadar büyük bir abone kitlesi edinmenizin kolay hiçbir yolu yok. Acı gerçek şu; sizin saflığınızdan nemalanmaya çalışıyorlar. Eğer umutlarınızın tuzla buz olmasını istemiyorsanız şunu fark edin; uzun vadede kazanmak için buradasınız. Eğer bütün hayatınızı eğlenerek geçirmek, dünyayı dijital bir göçebe olarak gezmek ve internet üzerinden absürt miktarlarda para kazanmak istiyorsanız bu işe bir o kadar da büyük çaba harcamalısınız.

Evet, yıllardan bahsediyorum. Aylardan falan değil.

İnternet Üzerinden Para Kazanmak ve Pasif Gelir Oluşturmak için En İyi Yollar

Şu noktaya kadar cesaretiniz kırılmadıysa ve hala bu makaleyi okumaya devam ediyorsanız sizi tebrik etmeliyim. Siz büyük ihtimalle pasif gelir akışı oluşturma konusunda başarılı olacak azınlıktan birisiniz. Kolay olmayacak ama kesinlikle buna değecek. Otomatik olarak para kazandığınız zamanlar gelmeden önce çok fazla zaman ve enerji harcayacaksınız. En güzel tarafı ne biliyor musunuz? Pasif gelir bağımlılık yapan bir şey. Kanallardan bir tanesini oturtur oturtmaz hemen daha fazlasını isteyeceksiniz.

Pasif gelir kaynağı oluşturmak kesinlikle büyük emek ister fakat sonunda buna değer. Eğer bunu yapacak gücü kendinizde görüyorsanız işte size pasif gelir yaratmak için birkaç fikir. Aklınızda bulunsun; beklentilerinizi doğru ayarlayın ki bir süre sonra cesaretiniz kırılmasın. Düzenli olarak gösterilen bir miktar çabayla hedefinize doğru emin adımlarla yürüyebilirsiniz.

#1 – Bir Niş Blog Açın

Blog yazarak para kazanma

Oluşturabileceğiniz en güzel pasif gelir kaynaklarından biri bir niş blog (sadece belirli bir konuya ya da uzmanlık alanına odaklı) açmaktır. Blogunuzu açıp içerik üreterek sitenize her gün binlerce aktif ziyaretçi çekebilir ve pazarlama yapılabilecek devasa bir tezgah oluşturabilirsiniz.

Yalnız, burayı sakın yanlış anlamayın. Bu kesinlikle kolay bir şey değil. Bunu etkili bir şekilde yapmak yıllar içerisinde olan bir şey. Ve burada kastettiğim şey alelacele bir şeyler hazırlayıp sonra bu iş olsun diye dua etmek değil. Haftada 80-100 arası saatinizi kayda değer bir şeyler üretebilmek için feda etmekten bahsediyorum. Evet, bu kadar zor işte.

Fakat değer mi? Kesinlikle değer. Niş bloglar devasa kitlelere hitap eder ve size uygun gördüğünüz şekilde pasif gelir kapıları sağlar. Eğer bu kitleye bir şey satmaya karar verecek olursanız da onlara geniş bir ürün, hizmet veya bilgi yelpazesi sunabilirsiniz. Fakat burada dikkat etmeniz gereken bir şey var; kitlenizin güvenini kıracak şeyleri sakın onların önüne koymayın.

Nereden başlamanız gerektiği konusunda daha fazla fikir almak için geçen sene yazdığım bloglardan para kazanmaya başlamak için uygulanabilir 6 metot yazısına göz atabilirsiniz.

#2 – Bir E-kitap Yazın

E-kitap

Pasif gelir kazanmanın diğer bir etkili yolu da bir e-kitap yazmaktır. Eğer bir konuda, özellikle bayağı teknik bir konuda, uzmanlık sahibiyseniz bu konuda neden bir e-kitap yazmayasınız ki? Tek bir kitapla zengin olmanız pek mümkün değildir, fakat birkaç tane veya daha fazla yazabilirseniz ciddi bir miktar kazanabilirsiniz.

Yine de yazdığınız kitabın kalitesine bağlı olarak ayda birkaç yüz veya birkaç bin lira para kazanabilirsiniz. Yazacağınız kitaba ne kadar değerli şey koyarsanız o kadar başarılı olacaktır. Eğer gerçekten başarılı olmak istiyorsanız kitabı yazarken en kısa yoldan en iyi sonucu elde etmeye değil, kitaba yükleyebileceğiniz değerli bilgi miktarına odaklanın.

Kitabınızı yazmadan önce kitabın hitap ettiği kitlenin aşırıya kaçmayan bir büyüklükte olduğuna emin olun. Kitle gereğinden fazla büyük olursa kitabınız o kalabalıkta kaybolabilir.

İleri bir tarihte size bu konuda tam bir rehber kesinlikle hazırlayacağım.

#3 – Bir Sesli Kitap Üretin

Ses

Ben sesli kitapların gücüne canı gönülden inanan bir insanım. Yayın akışı teknolojilerinin taşınabilir hale gelmesiyle beraber sesli kitaplar büyük bir popülarite kazandı. Artık dünyanın her yerinde sesli kitap dinlemek mümkün. Ve artık insanlar yavaş yavaş e-kitapları bırakıp sesli kitaplara yöneliyorlar.

Fakat değer görecek bir sesli kitap yaratmak cidden zor iş. Yapılacak en iyi şeylerden biri dijital bir kitabı alıp sesli kitaba çevirmek. Tabii direkt sesli kitap işine girmek de bir seçenek ama en iyisi öncelikle dijital kitap olarak başlayıp kapağı tasarlamak, tüm açıklamaları oluşturup daha sonra kitabı sesli kitaba dönüştürmek.

KDP ile bunu kolayca yapabilirsiniz.

Her ne kadar popüler bir sesli kitap yaratmak ciddi kafa yorulması gerektiren bir iş olsa da bu, kitabı çıkardıktan sonra bile yıllarca üzerinden para kazanabileceğiniz müthiş bir pasif gelir kaynağı.

#4 – Bir Uygulama Geliştirin

Mobil uygulama

Bugünlerde uygulama geliştirmek bir zamanlar web sitesi yaratma işi neyse o noktaya geldi. Artık herkes bir uygulama geliştiriyor. Herkes. Bu yüzden size doğru uygulamayı geliştirmeniz konusunda yardımcı olacak bir sürü geliştirici mevcut. Fakat bu projeye sadece konsept oluşturma ve geliştirme kısmında değil pazarlama kısmında da zaman ve enerji harcamaya hazır olun.

Günümüzde bir uygulama geliştirip daha sonra milyonlar kazanmayı ummak yetmiyor. Bu artık herkesin yaptığı bir şey olduğu için sadece iyi bir yazılım geliştirmek yetmez; uygulamanızın tanıtımını da yapmanız gerek. Bugünlerde uygulama yaparak para kazanabilirsiniz fakat bu artık eskisinden daha zor bir uğraş, o yüzden beklentilerinizi bu durumu göz önüne alarak ayarlayın.

Bu süreci başlatmak için uygulamanızı iTunes mağazasına taşımanıza olanak sağlayacak bir iTunes Connect hesabı açmanız gerek. Bu tabii iOS cihazlar için, eğer yazılımı Android için de piyasaya sürmek istiyorsanız size bir tane de Google Play hesabı gerekecek.

Yazılımı nereye koyacak olursanız olun her şeyden önce yazılımınızın konsept, görsellik ve fonksiyonellik yönlerine yeterince vakit ayırdığınızdan emin olun. Uygulama, yaratabileceğiniz en iyi uygulama olsun; kullanması kolay olsun, kullanıcısına sunabileceği eğlencenin veya bilginin en fazlasını sunsun.

#5 – YouTube Üzerinde “Nasıl Yapılır” Videoları Yayınlayın

Video

YouTube üzerinde “nasıl yapılır” videoları yayınlayarak bir gecede zengin olamazsınız fakat YouTube üzerinden pasif gelir kapısı oluşturmak adına yapabileceğiniz şey çok. İnsanların aklına YouTube deyince genelde AdSense üzerinden para kazanmak geliyor. Fakat eğer video başına milyonlarca tık almayacaksanız bu konuda çıtanızı yüksek tutmayın.

Sorun ne mi? AdSense’den kazanılan para genelde çok düşüktür ve videoyu kaç kişinin izlediği ile orantılıdır. Burada bahsedilen izleme oranları da öyle binler falan değil; videolar üzerinden kayda değer pasif gelir elde etmek için yüz binlerce, milyonlarca görüntüleme almalısınız.

Fakat YouTube videolarınızı birkaç farklı alanda pasif gelir elde etmenize yardımcı olacak şekilde de kullanabilirsiniz. YouTube videoları genelde sıralamalarda yüksekte çıktığından ve YouTube, Google’dan sonra dünyanın en popüler arama motoru olduğu için YouTube videolarınızı satacağınız ürünlerin reklamını yapmak için de kullanabilirsiniz.

Örneğin ürün inceleme videoları hazırlayıp ürününüzü satmak için video altına link bırakabilirsiniz. Söz konusu YouTube olunca ihtimaller sınırsız.

#6 – Stok Fotoğraf Sitelerine Fotoğraf Satın

Fotoğrafçılık

Pasif gelir kazanmak için diğer bir yöntem de Shutterstock ve iStockPhoto gibi popüler stok fotoğraf sitelerinde fotoğraf satmaktır. Fotoğraflarınızı internet üzerinden satabileceğiniz bir sürü platform var, seçim tamamen size kalmış.

Fakat bunu yapabilmek için fotoğraf çekebilme yeteneğiniz olmalı. Ayrıca Photoshop CC gibi fotoğraf düzenleme programlarını kullanmayı bilmek de insanların hoşuna gidecek ve satacak içerikler üretmek için önemli.

Ayrıca kaliteli bir fotoğraf makineniz olmalı ve iyi fotoğraflar çekmenin püf noktalarını da bilmelisiniz. Aslına bakarsanız YouTube’daki eğitim videolarından bu konuda ders almak iyi bir fikir olabilir. İyi fotoğraflar çekebilecek yetkinliği kazandıktan sonra yalnızca fotoğraf satışlarıyla da kalmazsınız; insanlara fotoğrafçılık öğreterek de para kazanabilirsiniz.

Ayrıca daha fazla alıcıya ulaşmak için portre fotoğrafçılığı, manzara fotoğrafçılığı, yaşam tarzı fotoğrafçılığı veya ilginizi çekecek başka bir formata da karar vermeyi düşünün.

#7 – Kazançlı Satış Ortaklığı İşine Girin

İş

Satış ortaklığı pasif gelir konusunda insanların çoğunun aklına gelen ilk şeydir. Fakat benim değil. Ben satış ortaklığının gücüne inanan bir insanım fakat bazı insanların bazı ürünleri ve servisleri gereğinden fazla tanıtarak satış ortaklığının adını kötüye çıkardığını düşünüyorum.

Burada kesinlikle satış ağlarından veya piramit sisteminden bahsetmiyorum. Bahsettiğim şey arkasında durduğunuz ve inandığınız ürünlerin pazarlaması. Hayatınıza değer katması gereken, aksi takdirde uğruna vaktinizi boşa harcamış olacağınız şeyler.

Eğer satış ortaklığı üzerinden pasif gelir elde etmek istiyorsanız hitap ettiğiniz bir kitle olmalı ve kendinize bir kitle oluşturabilmeniz için insanların toplanıp sizin düşüncelerinizi ve tavsiyelerinizi okuyabileceği çevrim içi bir ortam oluşturmanız gerekir ki bu çok da basit bir şey değil.

Bu konuda kendinizi geliştirmek istiyorsanız yazımda ilk olarak söz ettiğim pasif gelir kaynağı olan niş bloglardan başlayın. Ayrıca arama motoru optimizasyonu (SEO olarak da bilinir) hakkında da temel bilgi sahibi olmanız gerek.  Bu işin büyük üstadı olmanıza gerek yok fakat en azından temelleri bilmeniz ve her şeyi doğru yaptığınızdan emin olmanız gerekir.

Bahsettiğim internet üzerinden para kazanma yolları kendinize pasif gelir oluşturmaya başlamanız için iyi bir adım olabilir. Bu fikirleri mutlaka değerlendirmeyi düşünün.

Ek olarak, yeteri kadar pasif gelir kaynağı oluşturduysanız ve uygulanabilir daha kolay yollar arıyorsanız, paradan para kazanma yolları yazısına da göz atabilirsiniz.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir