Kitap Yazarak Para Kazanma Rehberi
Kitap yazarak para kazanmak için izlenmesi gereken yollar, kitap bastırmak ne kadara mal olur ve dahası kitap yazarak para kazanılır mı gibi birçok sorunun cevabını rehberde bulabilirsiniz.
Eskiden lise Edebiyat derslerinde kitap yazmanın hep bir yetenek olduğunu gördük. Eskileri göz önünde bulundurup, düşününce romanlar, şiirler ve diğerleri için kitap yazmanın gerçekten yetenek olduğunu söyleyebiliriz ama günümüzde kitap yazmak yetenekli olmayı pek de gerektirmiyor. İyi bir hayal gücüne sahip olmak, olan biteni yorumlayabilmek ve bazı bilgilere sahip olmak yazabilmek için gerekli olan gereklilikler arasında yer alıyor.
Hem sadece illa hayal gücünüzü kullanıp, efsane karakterler yaratıp, kitap yazmanız gerekmiyor. Bestseller Kitap Nasıl Yazılır? adlı yazımda daha önce bu konuya bir gönderme yapmıştım. Tüm bunlar gerekli değil. Mesela, Elif Key‘in yazdığı Bize İki Çay Söyle kitabını okudunuz mu bilmiyorum ama okuduysanız, Key’in bu kitabında içini samimi bir dille döktüğünü ve yaşadığı bazı konuları anlattığını görebilirsiniz. Basit bir dille anlatılmış, kelime oyunları yok, süper kahramanlar yok ama kitap muhteşem!
Veya başka bir örnek vereyim. Yetkin Bulut tarafından yazılan Hayat = Pazarlama kitabı da yazmak için yetenek gerektirmediğinin bir kanıtı. Yetkin Bulut, uzmanlık alanını kullanarak profesyonel olduğu Pazarlama konusunda yazmış bu kitabını. Zaten günümüzde “Eğitim Başvuru” kategorisinde yayımlanan bu tarz kitaplar oldukça popüler.
Örnekleri çoğaltalım…
Blogger: Pucca
Web günlüğünde yazdıklarını kitaplaştıran ve yazdıklarını seriye bağlayan bir yazar. Dahası kitabı sinema filmine çevrildi ve diğer yazdığı kitapların da filme çevrilebileceği konuşuluyor. Belki hayal gücünü kullandı belki de gerçekten yaşadıklarını anlattı ama yazdı ve başarılı oldu.
Fenomen: French Oje
“Sosyal medya fenomeni” olarak tanıdığımız French Oje, birçok kitap yazdı. O da yaşadıklarını ve hayat tecrübelerini farklı bir şekilde anlattı. 2014 yılında Diyetisyen Simge Çıtak’la yazdığı “Peki Ben Şimdi Ne Yiycem?” kitabı, hem eğlence hemde kilo ve beslenmeyle ilgili bilgiler içeriyor.
Profesyonel: Irmak Özkaşıkçı Orman
20’li Yaşlarda İş Hayatı adlı kitapla Irmak Özkaşıkçı Orman, iş hayatında yaşadığı başarılarını, karşısına çıkan zorlukları, başarısızları ve olan biteni eğlenceli bir dille anlatıyor.
Gördüğünüz gibi sadece hayattaki tecrübelerinizi kullanarak veya uzman olduğunu bir konuda kitap yazmanız mümkün. Hayal gücünüze dayalı kitap yazacaksanız veya elinizde görülmemiş olay kurgusuna sahip hikayeleriniz varsa zaten yeteneklisiniz demektir. Sonraki başlıktan devam edelim…
Nereden Başlamalı?
Muhtemelen aklınızda ne yazacağınıza dair fikirler vardır. Kitap yazmaya başlamak için fikirlerinizi masaya dökün. Bu fikirlerin bütün olması gerekmiyor. Kısa cümleler halinde olabileceği gibi uzun paragraflarda olabilir. Tüm bu fikirlerin gözünüzün önünde olması sizi başlangıç için hazırlayacaktır.
En basitinden fikirleriniz dahilinde kitabınız için kısa bir taslak hazırlayabilirsiniz. Başlangıç sürecinde bol bol okumayı, araştırma yapmayı ve başkalarından -ikinci veya üçüncü bir gözden- fikir almayı deneyin.
Uzmanlık alanınıza dair kitap yazacaksanız; hangi konuları yazacağınızı, kitabı kimler için yazacağınızı, hangi kaynaklardan yararlanacağınızı kaleme dökmeniz ilk etapta size yardımcı olacaktır.
Eğer roman yazacaksanız; kitabınızın temasını, olay örgüsünü, karakterlerini, karakterlerinizi nasıl geliştirebileceğinizi, diyalogları, ve zaman seçimini hazırlamak sizin için hızlı bir başlangıç olacaktır.
Kitap Bastırmak İçin Ne Yapmalı?
Kitabınızı yazdığınızı ve bitirdiğinizi varsayalım. Önünüzde kitabınızı bastırmak için seçebileceğiniz iki yol var: ilki kitabınızın konusuyla ilgilenebilecek bir yayınevine gitmek, ikincisiyse “print on demand” adını verdiğimiz yayın evlerinde kitabınızı bastırmak. Hemen iki seçeneğin avantaj ve dezavantajlarını da kısaca anlatmak istiyorum.
1. Yayınevi Seçeneği
Bilinen bir yayınevine kitabınızı basılmak üzere götürecekseniz ilk dezavantajı en başında söyleyeyim: kitabınızın basımı reddedilebilir. Eğer kitabınız basıma kabul edilirse güzel haber: gerekli tüm masrafları yayınevi karşılar ve cebinizden hiçbir şekilde para çıkmaz.
Peki hangi yayınevine gitmeniz gerekiyor? Birkaç paragraf öncesinde kitabınızın konusuyla ilgilenebilecek bir yayınevine gitmeniz gerektiğinden bahsetmiştim. Buna açıklama getirmenin tam zamanı, yayınevlerinin bakış açıları yayımlayacakları kitapları seçerken büyük önem kazanmaktadır. Şöyle ki, gideceğiniz veya taslağınızı postalayacağınız yayınevinin hangi konularda uzmanlaşmak istediğini, hangi tarzdaki kitapları bünyesinde barındırdığını bilmeniz gerekiyor. Mesela, edebi bir kitap yazdığınızda uzmanlık alanı başvuru kaynakları olan herhangi bir yayınevi kitabınızı yayımlamak istemeyebilir. Bu sebeple bu seçimi iyi yapmanız gerekmektedir.
Kitap taslağınızı posta yoluyla veya elden teslim ettiğinizde yayınevi kitabınızı yayın kurumunda inceler, tartışır ve basılıp basılmayacağına karar verir. Bu yöntemin en iyi yanı; basım, tanıtım gibi masrafların yayınevince karşılanmasıdır.
2. “Print on demand” Seçeneği
Bu seçenekte kitabınızın basılamaması yani reddedilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Çünkü kitap basım maliyetini kendiniz karşılarsınız.
Bu tarz yayınevleri, yazarlar için özel paketler hazırlamaktadır. Örneğin, 250 sayfalık kitap için 1000 basım ücreti ortalama 2.000 TL kadardır. Aynı şekilde bu yayınevleri paketler kapsamında ücretsiz tanıtım-pazarlama, kitapçılara ve e-ticaret sitelerine dağıtım hizmeti verebilmektedirler.
Yayınevi ve Yazar Arasında İmzalanacak Sözleşme
Her iki seçenekte de yayınevleri sizinle sözleşme imzalamak isteyeceklerdir. Bu sözleşmelerin kapsamını kısaca anlatmak istiyorum. Yayınevlerinin, hukuk bürolarına hazırlatmış olduğu sözleşmeler yurt içi ve yurt dışı dağıtım ve telif hakları konusunu kapsamaktadır. Bu klasik sözleşmeler çoğu zaman yayınevi ve yazar arasında imzalanır. Ayrıca, son yıllarda dijital haklar özellikle e-kitap dağıtımı gibi konularda sözleşmelerde yer almaktadır.
Kitap Yazarak Para Kazanılır Mı?
Elbette kitap yazarak para kazanılır. Kitabınız basıldığında ve satışa çıktığında her bir kitap satışından prim alırsınız. Ne kadar alacağınız yayınevi ve sizin imzaladığınız sözleşmede belirtilir.
Kitabınızın satılması ve para kazanmanız için iyi bir tanıtım, pazarlama yapmanız gerekecektir. İlk seçenekteki yayınevlerinden biriyle anlaşma sağlamışsanız, yayınevi kitabınızın tanıtım ve pazarlama faaliyetlerini yürütecektir fakat “print on demand” seçeneğinde pazarlamayı şahsen yapmanız gerekebilir. Bu konuda sosyal medyayı kullanmak, kitabınızın konusuyla ilgilenebilecek tanınmış kişilere ve TV programlarına kitabınızı göndermek fazlasıyla işinize yarayacaktır.
Öte yandan kitabınızın sinema filmine çevrilebilme ihtimalinde de para kazanmanız mümkün. Örneğin; J.K. Rowling tarafından yazılan Harry Potter, E. L. James tarafından yazılan Grinin Elli Tonu veya Türk yazar Pucca tarafından yazılan Hadi İnşallah gibi kitabınız sinemaya uyarlanırsa teliflerden para kazanmanız mümkün.