Para Kazanma

Mark Zuckerberg’in kazandığı paradan ne öğrendik?

Mark Zuckerberg, günümüzde dünyanın en büyük sosyal ağı olan Facebook‘u 2004 yılında, Harvard Üniversitesi’nde eğitim görürken kaldığı yurt odasında kurdu. Facebook fikri, Harvard’lı öğrencilerin kendi aralarında iletişim kurmalarını sağlamak amacıyla başladı fakat kısa sürede Columbia, Yale ve Brown gibi üniversitelere de yayıldı. Zuckerberg ve arkadaşları sonunda fark ettiler ki Facebook, çok daha popüler bir şey olabilir.

Zuckerberg ve arkadaşları, okulu bırakıp California’ya yerleştiler ve orada kendilerine resmi nitelikte bir ofis açtılar. O zamanlar büyük ihtimalle Facebook’un 2012 yılında bir milyar üye sayısını geçerek bunun onlar için dönüm noktası olacağını tahmin etmiyorlardı. 2016 yılında açıklanan son rakamlara göre Facebook’un aktif kullanıcısı sayısı 1,71 milyar kişiyi geçti. 350 milyar dolardan fazla piyasa değeriyle Facebook, Berkshire Hathaway gibi şirketleri dahi geride bıraktı. Facebook, hem Mark Zuckerberg’i hem de şirketin ortak ve hissedarı olan 6 kişiyi daha zengin etti.

Ayrıca, şirketin büyüklüğünü idrak edebilmek için sonradan satın alınarak şirket bünyesine katılan; WhatsApp, Instagram gibi milyonlarca aktif kullanıcısı bulunan platformları da unutmamak gerekiyor.

Herkesin Zuckerberg kadar hızlı yükselmeyi düşünmesine elbette ihtimal yok, fakat kendisi şu an 32 yaşında ve serveti 48.2 milyon dolardan fazla. Zuckerberg, girişimciliğe ilgi duyan herkes için büyük bir rol model. Onun kadar hızlı yükselmeyi düşünebilmek için onun varlığı geçerli bir neden.

Birçok insan kendi işini kurmak ister fakat bunun için henüz çok genç olduğunu, yeterince parasının olmadığını veya aklındaki fikrin yeterince iyi olmadığını düşünür ve bunları kendisine engel olarak görür. Ama asla unutulmamalıdır ki Mark Zuckerberg Facebook’u kurduğunda onun da elinde çok fazla kaynak yoktu. Sahip olduğu tek şey bilgisayarıydı ve o, küçük yurt odasında harıl harıl çalıştı. Genelde herkes iş hayatında sıçramaya engel olarak finansal kaynak yetersizliğini engel olarak görür fakat Google’ın bile ilk sermayesinin üç kredi kartıyla sağlandığı fırsatlar dünyasında yaşadığımızı göz ardı etmeyi de tercih eder. Eğer insanlar engel gördüklerinin, engel olmadığının farkına vararak sadece hayallerine göre hareket edebilseydiler muhtemelen dünyadaki genç girişimci sayısı da çok daha fazla olacaktı.

Mark Zuckerberg, Facebook’un daha popüler olabileceğini, daha geniş kitlelere yayılabileceğini düşündü, hayalini takip etmek adına eğitimini yarıda bıraktı ve hayalini gerçekleştirerek başarılı oldu.

Mark Zuckerberg’in kazandığı paradan ne mi öğrendik?

Mark Zuckerberg bize kendi şirketini kurup hayaline giden yolda ilerlemek için hiçbir zaman çok genç olmanın, kaynak yetersizliklerinin ve diğer engellerin hayalleri gerçekleştirmeye ve para kazanmaya engel olamayacağını öğretti. Geçen yıl baba olan Zuckerberg’in zaman tüneli inkar edemeyeceğimiz başarılarla dolmaya devam ederken bizler, baştan sona onun hikayesini nasıl yazdığına internetten hep birlikte şahitlik etmeye devam ediyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu