Girişimcilere 50 Bin TL Hibe Desteği Başvuru Şartları Netleşti

AK Parti’nin seçim vaatlerinde yer alan girişimcilere 50 bin TL hibe, 100 bin TL’ye kadar da faizsiz kredi desteği başvuru şartları netleşti. İş kurmak isteyen her girişimci gerekli şartları sağladığı takdirde destek başvurusu yapabilecek.
Başbakan Ahmet Davutoğlu yaptığı açıklamada, girişimcilere verilecek hibe desteğinde 24 Aralık Perşembe günü ilk adımın atılacağını ve destek sürecinin başlayacağını ifade etti. Destek başvuru süreci birkaç ay sonra başlayacak olsa da girişimcilere verilecek hibe desteğinde başvuru için gerekli şartlar netleşti.
Herkesin desteklerle ilgili merak ettiği bilgileri derledim. Yeni gelişmeler geldikçe bu sayfada yazıyı güncellemeye devam edeceğimi de hatırlatmak istiyorum. Şimdi merakla destekler konusunda aklınızdaki tüm sorulara cevap verecek net bilgileri aktarmak istiyorum.
Girişimcilere hibe ve faizsiz kredi desteği; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı KOSGEB kuruluşu tarafından verilecek. KOSGEB; girişimci, küçük ve orta ölçekteki işletmelere finansal hibe veya kredi desteği sağlayan bir kuruluştur.
İlginizi çekebilir: KOSGEB Hibe Kredisine Başvuru Nasıl Yapılır?
Girişimci desteğine kimler başvuru yapabilir?
Desteklerin genç girişimcilere yönelik verileceği belirtilmiş olsa da netleşen bilgilere göre, başvuru şartlarını sağlayan herkes 50 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi desteğine başvuru yapabilecek.
Hibe yani geri ödemesiz destek üst limiti 50 bin TL. İşinizi kurmak için bu miktarın yeterli gelmemesi halinde üst limiti 100 bin TL olan uygun geri ödeme koşullarıyla faizsiz kredi desteğinden de yararlanabiliyorsunuz.
50 bin TL hibe desteği kapsamı
50 bin TL hibe desteği limitleri konusunda biraz daha detay vermek istiyorum. Bu desteğin işletme kuruluş desteği, makine ve ofis desteği ve işletme giderleri desteği olarak kendi içinde limitleri bulunuyor.
Kuruluş desteği harcamaları
İşletme kuruluş desteği olarak maksimum 2 bin TL veriliyor. İşletme kuruluş desteği; işinizi kurmaya yönelik teknik, hukuki, mali danışmanlık, iş planı, fizibilite çalışması gibi harcamalarınız için veriliyor.
Teçhizat, makine ve ofis harcamaları
İşiniz için gerekli teçhizat, makine ve ofisiniz için gerekli harcamalar için üst limit 18 bin TL. Ofisiniz için gerekli donanım malzemeleri, makine veya işiniz için bu alanda gerekli diğer harcamalarınızı için 18 bin TL’ye kadar hibe desteği veriliyor.
İşletme giderleri için destek
İşinizi kurduğunuz andan itibaren kira, personel maaşları gibi işletme giderlerine yönelik 30 bin TL’ye kadar işletme giderleri desteği veriliyor. Bu destek sayesinde işletmeniz faaliyet halindeyken personel, kira gibi işletmenize ait giderler geri ödemesiz olarak veriliyor.
Toparlayacak olursam;
- Kuruluş giderleri için 2.000 TL,
- Makine, Teçhizat ve Ofis donanım giderleri için 18.000 TL,
- İşletme giderleri için 30.000 TL olmak üzere toplam 50.000 TL’ye kadar geri ödemesiz hibe desteği alabiliyorsunuz.
İşinizi kurmanız için 50 bin TL destek yeterli gelmiyorsa geri ödemesiz hibe desteğinin yanı sıra 100 bin TL’ye kadar geri ödemeli faizsiz kredi desteğine de aynı anda başvuru yapabiliyorsunuz.
Hibe ve kredi desteklerine başvuru şartları neler, nasıl başvuru yapılır?
Desteklere başvuru için izlenmesi gereken adımlar şu şekilde:
- Girişimcilik eğitimi alınacak.
- Proje sunulacak.
- Kurul onayı beklenecek.
- Projeniz kabul edilirse destek alınacak.
Bu maddeleri de açıklamak mutlak suretle şart.
Girişimcilik Eğitimi. Bu eğitim KOSGEB tarafından ücretsiz olarak veriliyor. Yaklaşık 10 gün sürüyor. Her şehirde belirli tarihlerde eğitim veriliyor. Girişimcilik eğitimini başarıyla tamamlayan girişimciler, girişimcilik sertifikası alıyor. Hibe desteğine başvuru için atmanız gereken ilk adım, girişimcilik eğitimi almanız. Eğer örgün üniversite eğitimi sırasında girişimcilik dersi aldıysanız bu eğitimden muaf olabiliyorsunuz.
Proje sunumu. İşinizle ilgili kapsamlı bir sunum yapmanız gerekiyor. Bu sunum için iş planı hazırlamanız gerekecek. İş planını, işinizle ilgili birçok bilginin yer aldığı bir rapor olarak düşünebilirsiniz. Örneğin; hibe desteğini işiniz için nasıl kullanacağınız, işinizle ilgili gerekli makine teçhizatlar, giderler gibi birçok detaylı bilgi bu planda yer alıyor. Söz gelimi, hazırlayacağınız iş planıyla destek alabilmek için kurulu ikna etmeniz gerekecek. İşinizin yapılabilir olması baş şartıyla projenizin inandırıcı olması şart.
Konuyla İlgili Detay: İŞ PLANI NEDİR VE İŞ PLANI NASIL HAZIRLANIR?
Kurul onayı. Projenizi hazırlayıp, iş planı ile birlikte şehrinizdeki KOSGEB birimlerine sunuyorsunuz. Kurul iş projenizi yapılabilirlik başta olmak üzere önceden belirlenen kriterlere göre değerlendiriyor. Projenizin onaylanıp, onaylanmadığı tarafınıza iletiliyor.
Proje onayı. Projeniz onaylandığında işinizi kurmanız için gerekli tüm yönlendirmeler yapılıyor ve resmi olarak kuruluş süreci başlıyor. Süreçle birlikte destek ödemeleri de yapılmaya başlanıyor.
Girişimcilere verilecek devlet destekleri konusunda detaylı bir bilgilendirme yapmaya çalıştım. Danışmak istediğiniz bağlantılı konular için sorularınızı yorumlar alanından iletebilirsiniz.
teşekkürler cevap için hemen destek vermiyormuş illa ki biz karşılayacağız 50 bin hibeyi aylık düzende verebiliyormuş
Ben bir kırtasiye dükkanı açmak ıstiyorum fakat sermayem yok 24 yaşındayım bu hibe desteği benim için geçerli mi?
Ben bir kırtasiye dükkanı açmak ıstiyorum fakat sermayem yok 24 yaşındayım bu hibe desteği benim için geçerli mi?
Merhaba fuar organızasyon işleri yapmak istiyorum basta egıtım alanında olmak uzere bırcok konuyu ıceren bır proje sunmak ıstıyorum bu konuyla alakalı donus yaparsanız sevınırım kabul edılebılecek sektorler arasınnda mıdr?
mobilya tasarım alanındada destek veriliyormu? birde kktc de yaşıyorum ben. yurdışı oluyor. deste burası içinde geçerlimi?
Öncelikle, her yerden öğrenemeyeceğimiz çok değerli ve aydınlatıcı bilgilendirmelerinize teşekkür ederim.. Toprağın büyüklüğüne bağlı tarımsal üretim projem var. Genel şartları yerine getirdim. Ancak kapasite itibariyle mevcut arazime ilave 10 dönüm yer daha kiralamak zorundayım. Uygun bir yerde hazır. Soru şu.. Kiralanacak bu yeni yer için yapılacak kontratın süresinin kaç yıl olacağı konusunda yasal bir sınırlama varmı? Başka bir deyişle örneğin bir cafe kiralayacak olsaydım kabul edilebilmesi için işyeri kira kontratının süresi konusunda bir şart aranacakmıydı. İlginize peşinen teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerm. Saygılarımla.
Merhaba , ben otomotiv sektörün de dükkan açmak istiyorum ama bn de girirşimcilik belgesi yok onun için başvurmuştum ama kabul olmadı nedense artık her neyse bu belgeye bir daha başvurursam belgeyi de alırımsam bu otomotiv sektörüne KOSGEP bu konuda bana yardımcı olabilir mi?
merhaba ben vale park hizmeti kapsamında bir ltd şirketi kurmak istiyorum KOSGEP bu konuda hibe desteği veriyormu..
Merhaba, sertifikayı aldım diyelim, sonra işi kurdum fakat hibe onaylanmadı nolcak ozaman boşuna param gitti, yani işi kuran sonradan mı hibeyi hak edip etmediği belli oluyor
Merhaba. Ben şu anda inşaat alaninda işçilik yapıyorum. Anahtar teslimi dahil. Herhangi bir işletmem yok. Ortak çalışıyorum. Şirket ortağim adına. Bu şekilde bir çalışma için destek alabilir miyim.
merhaba , ben eğitim için işkura başvurdum fakat merak ettiğim birşey var bundan once hibe almak istediğim alanda bi şahsi firma açtım ve bir ay içinde kapattım tekrar aynı iş sahasında iş kurmak için başvurduğumda sorun oluyor mu? bana engel teşkil edermi? 1 aylıgına sahsı fırma olarak fotograf studyosu seklınde bı fırma kurup 1 ay sonra kapanışını verdim sorunmudur ?
Merhaba, daha önceki işletmeniz için destek almadıysanız, yeni işletmeniz için destek alabilmeniz mümkün olacaktır. Bu konuda herhangi bir problem yaşayacağınızı düşünmüyoruz.
Farklı bir sorunuz olursa tekrar yazabilirsiniz.
merhaba
ben 10 yıldır plastik ambalaj sektöründe çalışmaktayım
soru 1:Kendi yerimi açmak istiyorum fakat bizim sektörün makinaları bahsettiğiniz rakamların üstünde,ufak bi makine parkuru kurmak istedin 100 bin lira tutar.ofistir kiradır diğer giderler hariç tutuyorum?toplamda verilen 150 bin sadece kuruluş-makina-kira için ancak yeter.hammadde ve işcilik açıkta kalıyor.
soru 2: Okuduklarım üzerinden anladığımla yola çıkarak ; ilk önce sen aç dükkanı,projen onaylanırsa biz sana para veririz.bu kadar külfet altına girmiş biri eğer onay alamazsa ne olacak? girişimci ortada kalmış olmayacakmı?
soru 3: Parası olmayan girişimci hayalleri bu kredi üzerinden yürütüyorsa yanlış yolda zaten. bayrampaşa sanayide en az 70 m dükkan 1500 lira depotizosu spotajı vs i 5000 liraya ancak dükkanı tutabilir.parası olmayan nasıl dükkan açacak.bu projede paran varsa iş yapabilirsin mantığı çıkıyor ortaya, para da haliyle devletten destek olarak gelecek, devletten ön ödemeyi almadan nasıl hareket edecek bu girişimci.(parası olan ne yapsın krediyi,hibeyi)
belki sorularım sorudan ziyade kendi düşüncelerimi yansıtıyor olabilir.affınıza sığınarak kafamdaki sorulara cevap istiyorum
ilginize şimdiden teşekkür ederim
Merhaba, KOSGEB ‘Yeni Girişimci Desteği’ kapsamında hibe için maksimum 50 bin TL, sabit yatırım kapsamında faizsiz kredi olarak da maksimum 100 bin TL destek sağlıyor. ‘Yeni Girişimci Desteği’ kapsamında bu üst limitlerin üzerinde destek almanız mümkün değil. Fakat KOSGEB’in Kobilere yönelik farklı destekleri de mevcut. Bu konuda da KOSGEB’e danışarak fikir almanızı tavsiye edebiliriz.
Sizinde belirttiğiniz gibi öncelikle girişimcilerin sertifika alımından sonra kendi finansal kaynaklarıyla işletmelerini kurmaları ve daha sonra başvuru yapmaları gerekiyor. İş planı onaylanan girişimciler geri ödeme alabiliyorlar. Ne yazık ki, birçok girişimci aynı sorunu yaşıyor ve hatta sizinle aynı sorulara cevap bulmaya çalışıyor. Fakat destekler KOSGEB tarafından bu şartlar altında verildiğinden bizim farklı bir yorum yapmamız doğru olmayacaktır.
Mevcut durumunuzda size yardımcı olmayacak fakat şu şekilde düşünebilirsiniz, örneğin girişimci işini 35 bin TL’ye kadar kurabiliyor normalde bu limite kadar harcamalarını kendi cebinden yapması gerekirdi fakat sonrasında KOSGEB sayesinde bu tutarı geri ödeme olarak alabiliyor bu da gerçekten büyük bir avantaj.
Farklı bir sorunuz olursa tekrar yazabilirsiniz.
merhaba ben harita mühendisiyim harita bürosu açmak istiyorum destek alabilir miyim? bir de ben girişimcilik dersi aldım ama 2.öğretim öğrencisiydim bu geçerli olur mu
Merhaba, iş planınızın onaylanması dahilinde destek alabilmeniz mümkün olacaktır. İkinci öğretim de örgün eğitim kapsamındadır. Üniversitelerin örgün eğitim kapsamında 56 saat ve üzeri girişimcilik dersi alanlar eğitimlerden muaf tutulabiliyor. Fakat her girişimcilik dersi alınan üniversite için bu kural geçerli değildir. Girişimcilik dersi verilen üniversitelerin KOSGEB Başkanlık onayı alması şart. Üniversitenizin başkanlık onaylı girişimcilik dersi verip, vermediğini KOSGEB’den ya da öğrenci işlerinden öğrenebilirsiniz.
Farklı bir sorunuz olursa tekrar yazabilirsiniz.
Merhaba,hibe desteği için mesela; girişimcilik sertifikasını alıp, proje kabul edildikten sonra mali kaynakları da halledip dükkanı açtık diyelim. Gerekli olan bütün malzemeleri alıp, faturalandırıp, her şey hazır olduktan sonra toplu olarak mı faturaları götürüp destek alınacak.Veya, alınan her parça malzemeyi tek tek faturalandırıp anında destek alınabilir mi ?
Merhaba, her harcamanızdan sonra ödeme talep formu oluşturarak geri ödeme alabilmeniz mümkündür. Ödeme talep formunu oluşturduğunuz E-KOBİ girişi üzerinden dolduruyor ve gerekli fiş, fatura vb. belgeleri teslim ederek her harcamanız için tek tek geri ödeme alabiliyorsunuz.
Farklı bir sorunuz olursa tekrar yazabilirsiniz.
Merhaba. Pastahane üzerine bir işletme kurmak istiyorum. Bu konuda yardım alabilir miyiz? Vede bu şartlarda ki aşamaları takiben projemiz kabul edildiğinde parayı direkt alabiliyor muyuz? Ya da önce bizim işletmeyi açmış olmamız mı gerekiyor? Böyle bir şartı varmı?
Merhaba, pastahane işletmesi için destek alabilmeniz mümkündür. Desteklere başvuru yapabilmeniz için önce girişimcilik sertifikası almanız ve daha sonra işletmenizi kurup, başvuru yapmanız gerekir. Destek ödemeleri direkt örneğin 50 bin TL olarak nakit ödenmez. Siz harcama yaparsanız ve harcamalarınızı belgeleyerek ödemeleri geri alabilirsiniz.
Farklı bir sorunuz olursa tekrar yazabilirsiniz.
Merhaba lar
Ben emlakcilik üzerine iş kurmak istiyorum .bu sektorede destek alabilir miyiz
Merhaba, iş kuracağınız bölgeye yönelik iş planınızın onaylanması durumunda destek alabilmeniz mümkün olacaktır.
Farklı bir sorunuz olursa tekrar yazabilirsiniz.
Merhaba aklıma takılan birkaç şey var yardimci olursaniz sevinirim…Öncelikle daha önce banka kredisi ya da kredi kartı borcu yüzünden sicili bozulmuş olan birine bu kredi veriliyor mu..bir de mesela ben cafe açmak istiyorum ve daha önce cafe olan bu yeri tük ekipmanlariyla Devren satın almak istiyorum bu durumda da kosgeb yine 50.000 tl hibe yi veriyor mu..şimdiden tesekkurler
Merhaba, KOSGEB hibe (geri ödemesiz) ve kredi (geri ödemeli) şekilde iki farklı destek sunmaktadır. Geri ödemesiz hibe desteğine başvurunuzda geçmiş dönem finansal olumsuzluklar kriter olarak değerlendirilmez fakat kredi desteğine başvuru yaparsanız mevcut ve geçmiş dönem finansal durumunuz kriter olarak değerlendirilir. Söz gelimi, 50 bin TL üst limitle verilen hibe desteği için mevcut veya geçmiş dönem finansal durumunuz risk teşkil etmez fakat kredi desteği için risk teşkil edebilir.
Bunun dışında devir işlemi yoluyla da işletme sahibi olabilir ve destek alabilirsiniz. Devir işlemi ile işletme sahibi olup destek almak istiyorsanız konuyla ilgili detaylar için mutlaka bölgenizdeki KOSGEB Müdürlüğü’ne danışmanızı tavsiye ediyoruz.
Farklı bir sorunuz olursa tekrar yazabilirsiniz.
Merhaba biz şuan yıkama sektöründe çalışıyoruz. İşletme benim üzerime ortağım kosgeb belgesini aldı bütün prosedürleri biliyoruz. Şimdi 100 bin tl kredi hakkında bilgi almamız lazım projeyi bu ay içerisinde başlatacağız bu destek kredi ne zaman gerçekleşecek veya ne yapmamız lazım
Merhaba, standart başvuru işlemi gibi faizsiz kredi desteği talebinizi de başvuru yaptığınız KOSGEB Müdürlüğü’ne iletmeniz yeterlidir. Hibe desteğinde olduğu gibi kredi başvurunuzda belirli kriterler dahilinde incelenecektir. Sabit yatırım kapsamında verilen kredinin geri ödemeleri desteğin başlangıç tarihinden itibaren 30 (otuz) ayı ödemesiz olmak üzere, üçer aylık dönemler halinde 8 eşit taksitte yapılmaktadır.
Farklı bir sorunuz olursa tekrar yazabilirsiniz.
Merhaba,
Yeni işletme kurmak istiyoruz. Ortağım kosgeb te eğitimleri alıp, kayıtları yapıp tüm prosedürleri tamamladıktan sonra projemizi berber sunmak istiyoruz. İlk başta bir süre benim çalışmaya devam etmem gerekiyor. Sormak istediğim; ortak kurulacak işletmede ilk başta, ortaklardan birinin çalışıyor olması sorun olur mu ?
Merhaba, ortaklı kurulacak işletmelerde belirttiğiniz şekilde herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Yine de konuyla ilgili net bir bilgi için başvuru yapmadan önce bölgenizdeki KOSGEB Müdürlüğü’ne danışmanızı tavsiye ederiz.
Farklı bir sorunuz olursa tekrar yazabilirsiniz.
Merhaba ben tekstil üzerine bir yer kurmayı düşünüyorum. Size sorum şu olucak eğer kredi onaylanırsa bize 50.000 lira krediyi direkmi veriyo yoksa parça parça mı?
Merhaba, öncelikle iki tür destek sağlanıyor. Hibe desteği geri ödemesiz olarak 50 bin TL üst limitle veriliyor. Faizsiz kredi desteği ise geri ödemeli olarak 100 bin TL üst limitle veriliyor. İki destek de nakit olarak direkt verilmiyor. Destekler her harcamanız karşılığında maksimum üst limitler dahilinde veriliyor.
Danışmak istediğiniz farklı bir konu olursa bize tekrar yazabilirsiniz.
Peki birde makine destek kredileri varmış onun hakkında bilgi de verirseniz iyi olur.
Merhaba, 100 bin TL üst limitle verilen faizsiz kredi desteği, sabit yatırım kapsamında verilmektedir. Sabit yatırım desteği ile alacağınız krediyi makine ve teçhizat alımlarınız için kullanabilmeniz mümkün olmaktadır.
Farklı bir sorunuz olursa tekrar yazabilirsiniz.
Merhaba;
Bahsedilen yeni girişimci desteğinin detaylarını okudum ama galiba yeni bir şeyler yapanlar için geçerli. Mesela hukuk bürosunu ilk kez açacak ve bu konuda ilk kez mükellef olacak biri de bu girişimcilik desteğinden yararlanabilir mi?
Cevaplarınız için teşekkürler.
Merhaba, öncelikle şunu belirtelim yeni fikirler yalnızca öncelikli olarak değerlendiriliyor yani sadece yeni fikirler desteklenmiyor. Bütçe olarak yapılabilir ve proje onayı alan tüm iş faaliyetlerinin desteklenmesi mümkündür. Bu açıdan iş planınızın onaylanması halinde destek alabilmeniz mümkün olacaktır.
Danışmak istediğiniz farklı bir konu olursa tekrar yazabilirsiniz.
Eğitim Seviyesi Önemlimi
Merhaba, başvurularda eğitim seviyesinin önemi yoktur.
Farklı bir sorunuz olursa tekrar yazabilirsiniz.
Merhabalar. İş planimi kosgebe teslim ettim.bu cuma gunu kurul toplaniyor ve toplantiya cagrildim.kurul toplantisinda nelere dikkat etmem gerekir?nasil hazirlanmaliyim oneriniz ne olur?
Merhaba, öncelikle sizi tebrik ediyoruz. KOSGEB Kurulu genel olarak iş planınızı inceleyecek ve iş planınız üzerinden değerlendirmeler yapacak. Bu nokta da tek tavsiyemiz, her zaman olduğu gibi başta kendinize ve iş projenize güvenmenizdir. İş projenizin doğru ve uygun olduğunu, bu işi gerçekleştirebilecek doğru kişi olduğunuzu kanıtlayın. Toplantıya gitmeden iş planınızı mutlaka gözden geçirin. İş planınızla ilgili çeşitli sorular yöneltilebilir, bu sorulara kurulu ikilimde bırakmayacak net ve yanıltıcı olmayan cevaplar vermeniz önemli. Temel olan burada kurulu iş planınızın doğruluğuna ikna etmeniz olacak. Bu açıdan iş planınıza A’dan Z’ye hakim olmanız çok daha önemli.
Başarılı bir sonuç almanız dileğiyle, bize danışmak istediğiniz farklı bir konu olursa tekrar yazabilirsiniz.
Merhabalar kafamdaki sorular iyice netleşti verdiğiniz bilgilerden dolayı fakat şuan tek bi soru var , Şimdi işimi kendi harcamalarımla kurdum bunun harcamalarını yaptım ve faturaladım girişimci sertifikamı da aldım zaten ortada olan projenin ne sini ben kosgebe sunacağım zaten açmışım iş yerini ?
Merhaba, öncelikle işinizi kurarak KOSGEB veritabanına işletmenizi kaydetmeniz ve daha sonra iş projenizle desteğe başvuru yapmanız gerekir. KOSGEB veritabanı kaydı ancak işletmenin resmi olarak kurulmasıyla gerçekleşebilir. Bunu başvuru sürecinin bir adımı olarak düşünebilirsiniz. Son adımda iş projeniz KOSGEB Kurulu tarafından incelenir ve destek alıp, alamayacağınız konusunda tarafınıza bilgi verilir.
Danışmak istediğiniz farklı bir konu olursa bize tekrar yazabilirsiniz.
iyi günler ben üniversite öğrencisiyim ve son sınıfım 5 arkadaş yaptığımız bir icat üzerine şirket açmayı düşünüyoruz. İlk sorum; hepimizin bu eğitimi alması gerekir mi? ikinci sorum; eğitimler hangi illerde, ne zaman ve ne kadar sürede oluyor. Son sorum ise vereceğimiz maaş, kira vb giderlerin kendi içlerinde bir sınır veya oran şartı var mı? şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba, ortaklı kurulacak işletmelerde ortakların herhangi birinin girişimcilik sertifikası olması yeterli olmaktadır. Üniversite öğrencisi olduğunuzu yazmışsınız, şu hatırlatmayı da yapalım örgün üniversite eğitimi kapsamında 56 saat ve üzerinde girişimcilik dersi alanların girişimcilik eğitimlerine katılması gerekmiyor. Bu şartı ortaklarınız veya siz sağlıyorsanız eğitimlere katılmadan da sertifika almanız mümkün olacaktır.
Girişimcilik eğitimleri çeşitli illerde verilmekte ve sene de birden fazla kez düzenlemektedir. Başvurunun olmadığı illerde eğitimler bazen açılmayabiliyor. Böyle durumlarda girişimciler eğitim alabilecekleri farklı şehirleri tercih edebiliyor. Eğitim süresi yaklaşık 10 gündür. Açılan veya açılacak mevcut eğitimleri ve tarihleri şu bağlantıdan görebilirsiniz: http://www.kosgeb.gov.tr/pages/ui/duyurular.aspx?ref=22
Son sorunuza istinaden; işletme giderleri desteği maksimum 30 bin TL üst limitle işletme kuruluşu tarihi itibariyle 24 ay süre boyunca veriliyor. Düzenleme öncesinde, verilen işletme giderleri desteğinde aylık limit 1000 TL idi. Fakat düzenleme sonrasında herhangi bir limit mevzuata eklenmedi. İşletme giderleri desteğine personel maaşları, kira vb. giderler dahildir. Tekrar hatırlatacak olursak işletme giderleri desteği 24 ay süre boyunca 30 bin TL üst limitle veriliyor. Konu hakkında daha detaylı bilgi için bölgenizdeki KOSGEB Müdürlüğü’ne danışmanızı tavsiye edebiliriz.
Bize danışmak ya da fikir almak istediğiniz farklı bir konu olursa tekrar yazabilirsiniz.
Ben defalarca KOSGEB’i aradım. Eğitim alıp sertigika aldıktan sonra vergi levhası alacakmışım ve bir iş yeri açıp yapmış olduğum harcamaları faturalandırıp öyle kredi veriliyormuş.
Merhaba, sizinde belirttiğiniz gibi öncelikle girişimcilerin kendi finansal kaynaklarını kullanmaları ve işlerini kurarak başvuru yapmaları gerekmektedir.
Danışmak istediğiniz bir konu olursa bize yazabilirsiniz.
KOSGEB 50 bin kredi ile kurulan işlerde belli bir kar oranı yakalamak gerekiyor mu
Merhaba, iş planı kurul tarafından onaylanan ve destek almaya hak kazanan işletmelerde böyle bir şart aranmamaktadır. Farklı bir sorunuz olursa tekrar yazabilirsiniz.
50 bin hibe kredi ile kurulan iş başarısız olur ve işyeri kapatmak zorunda kalınırsa ne olur.cezası var mı yada hibe kredi geri ödeniyor mu
Merhaba, işletmenin kapanması halinde mevcut destek süreci sonlandırılmaktadır. Destek süreci sonlandırılan işletme KOSGEB Kurulu tarafından değerlendirilir.
Yapılan değerlendirmenin sonucunda işletmenin kastı veya ağır kusuru bulunmaksızın faaliyetlerini engelleyecek nitelikte ölüm, ağır kaza, hastalık, doğal afet, finansal zorluklar vb. gibi gerekçelerle kapandığına karar verilirse hibe desteğinin geri ödemesi talep edilmez.
Benzeri gerekçeler dışında kapatılan işletmelerden, verilen hibe desteklerinin iadesi istenir.
Geri ödemeli faizsiz kredi desteğinin ise işletmenin hangi sebeple kapanmış olmasına bakılmaksızın, iadesi talep edilir.
Farklı bir sorunuz olursa tekrar yazabilirsiniz.
askerliği yapmak şartı aranıyor mu ? hocam
Merhaba, askerlikle ilgili herhangi bir şart bulunmamaktadır. Askerliğinizi yapmamış olmanız başvurunuza engel teşkil etmeyecektir.
Danışmak istediğiniz farklı bir konu olursa bize tekrar yazabilirsiniz.
Merhaba, KOSGEB hiçbir şekilde mesaj göndermez, aramaz. Yine kesinlikle KOSGEB hiçbir süreçte girişimciden para talebinde bulunmaz. Böyle mesajlara, aramalara itimat etmemenizi önemle rica ediyoruz. Desteklere başvuru yalnızca girişimci ile yapılmaktadır.
Desteklere nasıl başvuru yapılabileceğini süreçler halinde yazımızda anlattık. Detaylı bilgi için bölgenizdeki KOSGEB Müdürlüğü’ne yüz yüze danışarak fikir almanızı tavsiye ediyoruz.
Bize danışmak istediğiniz farklı bir konu olursa tekrar yazabilirsiniz.
Mrb şartlarda kurs ücreti yoktur yazıyor ama bizi aradiklarinda kurs ücreti isteniyor bide iş kuracağımız zaman başta kendi imkanlarımızla iş kuruyoruz iş kurulduktan sonra mi desteği sizden alıyoruz
Merhaba, KOSGEB sizden kesinlikle para talep etmez. Eğitimlerde dahil olmak üzere girişimciler tüm hizmetlerden ücretsiz olarak faydalanır. KOSGEB’in resmi numarası ‘444 1 567’dir. Farklı numaralardan gelen SMS veya aramalara itibar etmeyin. Detaylı bilgi almak için bölgenizdeki İşkur veya KOSGEB Müdürlüklerini ziyaret edin.
Diğer sorunuzu da cevaplayalım, girişimcilerin ilk etapta kendi finansal kaynaklarıyla işlerini kurmaları gerekiyor. Girişimci başvuru yaparak destek almaya hak kazırsa destek alabilir.
Danışmak istediğiniz farklı bir konu olursa tekrar yazabilirsiniz.
Merhabalar. Üniversiteyi bitirmek üzereyim ve tekstil üzerine bir yer açmak istiyorum. Tekstil üzerine hibe veya faizsiz kredi çıkma olasılığı nedir? Kurulun ne kadar hibe, faizsiz kredi vereceğini belirlemesi ortalama ne kadar süre alıyor?
Merhaba, KOSGEB tekstil ürünleri sektörüne destek vermektedir. Bütçe olarak yapılabilir, katma değeri yüksek vb. iş projeleri öncelikli olarak değerlendiriliyor. Bölgedeki yoğunluğa göre bu süre değişebilecektir. Bu nedenle bölgenizdeki KOSGEB Müdürlüğü’ne danışarak net bir fikir almanızı tavsiye ediyoruz.
Farklı bir sorunuz olursa tekrar yazabilirsiniz.
Merhaba bu hibede son durum ne oldu? Bir de şimdi hibe diyoruz ancak bazı yerlerde ödemeyi önce yapıp sonrasında parasını almak gibi bir durum varmış yani bunu yapabilmek için cebinde 50 bin TL olması mı gerekiyor ?
Merhaba, son durum olarak hibe desteğinde şartlar netleşti ve yukarıda yazımızda yer aldığı şekilde desteklerden yararlanmak mümkün olabiliyor. Girişimcilerin öncelikle kendi finansal kaynaklarını kullanarak işletmelerini kurmaları gerekiyor, daha sonra girişimciler harcamalarını 50 bin TL’ye kadar geri alabiliyorlar.
Bize danışmak istediğiniz farklı bir konu olursa tekrar yazabilirsiniz.
Merhaba iki ortak şeklinde olunca ne kadar destek alıyoruz? 50şer bin şeklin demi ?
Merhaba, işletme ortaklı kurulsa da destekler işletme üzerine verilir. Alınabilecek maksimum destek tutarı hibe için 50 bin TL, faizsiz kredi desteği için 100 bin TL’yi geçemez.
Farklı bir sorunuz olursa tekrar yazabilirsiniz.
Merhabalar bu hibe ve kredi alma şartları arasında üniversite mezunu olma şartı var mı acaba ben şuan üniversite 3. sınıf öğrencisiyim.
Merhaba, eğitim durumuyla ilgili herhangi bir şart bulunmamaktadır. Üniversite mezunu olsanız da olmasınız da desteklere başvuru yapma hakkınız vardır.
Danışmak istediğiniz farklı bir konu olursa tekrar yazabilirsiniz.
Merhaba bende internet cafe tarzi birsey dusunuyorum bu alan icin destek alabilmem mumkunmudur
Merhaba, iş planları yapılabilirlik başta olmak üzere; yenilikçi ve katma değeri yüksek gibi kriterlerle değerlendiriliyor. Başvuru yapabilirsiniz fakat iş planı değerlendirmesinde nasıl bir sonuç alacağınızı kestirmek zor. Bu nedenle bölgenizdeki KOSGEB Müdürlüğü’ne danışıp, konu hakkında detaylı bilgi ve yönlendirme talep edebilirsiniz.
Danışmak istediğiniz farklı bir konu olursa tekrar yazabilirsiniz.
Universite son sinifta girisimcilik dersi almam sertifikasiyi direk alabilmem icin yeterli mi? Ayrica sadece uretim sektorune mi destek yoksa hizmet sektoru yani daha cok acarsak fotografcilik icin destek alabilme sansim nedir? Bayanlarin destek alma ihtimali daha yuksek mi?
Merhaba, öncelikle örgün üniversite eğitimi sırasında bir akademik yıl içerisinde 56 saat ve üzerinde girişimcilik dersi aldıysanız, KOSGEB’in eğitimlerine katılmadan sertifika alabilirsiniz. Bununla ilgili bölgenizdeki KOSGEB Müdürlüğü’ne başvuru yapmanız yeterlidir. Fotoğrafçılık faaliyetleri desteklenen sektörler arasında yer almaktadır. Öte yandan kadın girişimciler, desteklerden maksimum oranlarda yararlanabilmektedir.
Danışmak istediğiniz farklı bir konu olursa tekrar bize yazabilirsiniz.
Merhaba. İki ortak şeklinde bu destekten yararlanabilir miyiz? Yani arkadaşım ve ben Girişimcilik Eğitimi alarak ortak proje sunabilir miyiz?
Merhaba, ortaklı bir işletme kurarak KOSGEB desteklerinden yararlanabiliyorsunuz. Ortaklardan birinin girişimcilik eğitimi alması yeterli oluyor.
100 bin TL kredi 50 bin TL de hibe olmak üzere toplam 150 bin TL destek alabiliyoruz değil mi? Kosgep desteklerinde olduğu gibi?
Merhaba, 100 bin TL faizsiz kredi ve 50 bin TL hibe desteği alabiliyorsunuz. Sizinde dediğiniz gibi alınan toplam sermaye desteği 150 bin TL oluyor.
Ben şu tavsiyede bulunmak istiyorum. Geçen yıl kosgep destekleriyle işimi kurdum. Bilseydim beklerdim. Kosgeb normalde 30 bin liraya kadar hibe veriyor o da bölgeye göre ya düşüyor ya daha yüksek oluyor. Bu destek 50 bin lira çok iyi. Tavsiyem şu gerçekten iş planı önemli. Site tarafından verilen linkte anlatılmış nasıl hazırlanması gerektiği örnekte var ama bilmeyen girişimci için gerçekten zor. Bu konuda parayla hizmet veren danışmanlık şirketleri var. İş planı konusunda bu şirketlerden destek alabilirsiniz. Sizin yerinize iş planı hazırlıyorlar. Desteğin en önemli aşaması iş planını onaylatabilmek zaten iş planı onaylandığında destek alımına hak kazanmış oluyorsunuz. Tek tavsiyem budur yeni başlayacak arkadaşlara.
umarım iş planımı kabul ettirebilirim bence destek almada en önemli şey iş planı eğitimi herkes tamamlayabiliyor. kolay kolay iş planı kabul etmiyorlar.
Kurul onayı kısmında çok az bilgi var. Rica etsem biraz daha açıklayabilir misiniz? Önceden belirlenen kriterlerden kasıt nedir? Hangi kriterlere göre değerlendirme yapılıyor? Teşekkürler.
Merhaba, kurul iş planlarını yenilikçilik, katma değeri yüksek ve yapılabilirlik gibi benzeri kriterlerle değerlendirmektedir.
peki yeni iş kurmuş olan henüz kuruluşu 1 yıl olmamış genç girişimcilere de verilecek mi acaba
Merhaba, 50 bin TL hibe desteğinin KOSGEB Girişimcilik Destek Programı şartlarını kapsayacağı belirtiliyor. Bu açıdan yeni iş kuran girişimciler desteklerden yararlanabildiğini söyleyebiliriz. Fakat yine de açıklamanın yapılacağı 24 Aralık Perşembe gününü beklemek daha doğru olacaktır.
24 Aralık’ta bakalım ne açıklama yapılacak. Şartlar uygun ve gerçekten güzel destek sağlıyorlar. KOSGEB desteklerinden farkı yok neredeyse anladığım kadarıyla projeleride bu kuruluş değerlendirecek.
Çok şükür. Günlerdir bu haberi bekliyorum. Benim işim için 25 bin lira destek yeterli oluyor. Hibe başvurusu yapacağım sadece. Bilişim olarak destek alabilir miyim sizce? Sektörler konusunda açıklama göremedim.
Merhaba, bilişim sektörü de dahil olmak üzere birçok sektör için destek alabilirsiniz. 24 Aralık’ta tüm bilgiler açıklandığında bu konuda da bilgi sahibi olacağız.