Restoranınızı Yemek Sepeti Komisyonlarından Kurtaracak 3 Yol

Yemek sipariş uygulamaları kuşku yok ki katılımcı restoranlara birçok avantaj sağlıyor. Örneğin, restoranlar yeni müşterilere ulaşabiliyor ve daha fazla satış yapabiliyorlar. Ülkemizdeki en büyük yemek sipariş servislerinden biri olan Yemek Sepeti’de restoranlar tarafından yoğunlukla kullanılıyor.
Yemek sepeti, sadece restoranların satışlarını artırmalarını sağlamıyor, aynı zamanda bu servis tüketici lehine de çalışıyor. Örneğin, bu servisten sipariş vermek isteyen herhangi bir müşteri bölgesine gönderim yapan restoranlara yönelik önceki müşteri kritiklerini inceleyebiliyor. Restoranların servis, hız ve yiyecek lezzetlerine dair müşteriler tarafından puan verilmesi tüketici tarafında bizi avantajlı yapıyor. Diğer yandan cep telefonlarımızdan veyahut internet erişimini mümkün kılan herhangi bir cihazdan kolayca sipariş verebiliyoruz. Son yıllarda servise dahil edilen ‘online ödeme’ hizmetini de es geçmemek gerekiyor. Gerçekten bizler için büyük kolaylık.
Her açıdan tüketicilere avantaj sağlayan yemek sipariş servisleri, restoranlar için satışları ve olumlu puanlamalar sonrası marka bilinirliğini artırmak dışında fayda sağlamıyor. Hatta düşük puanlar aldığında bir restoranın imajı tamamen yerle bir olabiliyor. Örneğin bölgeme servis yapan ve daha önce yemek alışverişinde bulunmadığım bir işletmenin düşük puanını gördüğümde üzerimde olumsuz bir etki bırakıyor.
Tüm bu olumsuzlukların dışında daha önce sipariş vermeme rağmen yüksek puan ve harika yorumlar alan restoranları deneme fırsatım da oluyor. Daha önce bölgeme yakın olmasına rağmen önünden dahi geçmediğim, varlığından haberimin olmadığı bir restoranın sıkı müşterisi olabiliyorum. Tüm bunlar işletmeciler için büyük avantaj.
Her şeye rağmen özellikle Yemek Sepeti’nin restoranlara sağladığı avantajlar, dezavantajların gerisinde kalıyor. Bugün sipariş verdiğim ve yüksek satış rakamlarına ulaştığını tahmin ettiğim bir restorandan, dün ‘memnun kalırsanız lütfen puan verin ve yorumunuzu bırakın’ derlerken bugün ‘bizi telefonla arayın, öyle sipariş verin’ diyebiliyorlar.
Bunun Yemek Sepeti komisyon oranlarıyla bir alakası olmayabilir, içinde bulunduğumuz ekonomik durumdan kaynaklı olarak restoranların tercihi de olabilir fakat son birkaç aydır, servis üzerinden verdiğim yemeklerde bazen ya gramajların azaltıldığına ya da fiyatların yükseltildiğine şahitlik ediyorum.
Her geçen gün daha fazla gözlemlediğim başka bir konu da özellikle Yemek Sepeti katılımcı restoranlarının sıklıkla dile getirmeye başladığı komisyon oranlarıdır. Onların ifadelerine göre Yemek Sepeti’nde yer alan bir restorandan verilen siparişten %12 komisyon, ek olarak da gösterim ücreti alınıyor. Bazı durumlarda örneğin, yemek kartlarıyla ödenmek üzere verilen siparişler ve bizim faydalandığımız Joker indirimleriyle komisyon oranlarının %40‘a kadar da çıkabildiğini ifade ediyorlar. Bu, günlük 1000 liralık satış yapan bir restoranın 400 lira komisyon ödemesi anlamına geliyor.
Son günlerde yüksek komisyon oranlarıyla sert eleştirilere maruz kalan Yemek Sepeti, sanıyorum bu noktada sadece tüketici odaklı çalışıyor. Fakat ben bu yazıda bir tüketici olarak servisin avantajlarını görmek yerine, restoranların gözüyle değerlendirecek ve restoranlar için komisyon dezavantajından kurtulmanın üç yolundan bahsedeceğim.
Yaptığınız yemeklerin lezzetine, servisinize ve hızınıza güveniyorsanız, üstelik de yeterli müşteriye bunları kanıtladığınıza inanıyorsanız yemek sipariş servisi komisyonlarından tamamen kurtulabilir ya da siparişleri diğer kanallara kaydırarak ödediğiniz komisyonları azaltabilirsiniz.
Nasıl yapabileceğiniz konusunda fikir almak için şu üç başlığa göz atın:
Telefonla sipariş almayı düşünün
Bunu birçok restoranın zaten yaptığını gözlemliyoruz. Fakat hala yapmaya başlamadıysanız, telefonla sipariş kanalınızı duyurmaya çalışabilirsiniz. Verilen her sipariş için müşterilerinize bröşürler, kataloglar veya magnetler gönderebilirsiniz.
Diğer yandan servis personelinizin müşterilerinize güler yüzlü ve nazik bir şekilde telefonla sipariş verebileceklerini hatırlatmalarını sağlayabilirsiniz. Bu ince ayrıntıya dikkat etmeniz şart çünkü servis personelizin bu yönde iyi niyetli de olsa hatalı bir davranışı ters etki yaratabilir.
Siparişi vaat ettiğiniz sürede teslim edin, vaat edilen sürede teslim edemediğiniz siparişlerde asla bu yönde hatırlatmalar yapmayın. Çünkü açıklıktan gözü dönen bir müşteriden sonra “Geç getirdikleri gibi bir de servis personeli telefonla sipariş verin dedi, bir daha asla sipariş vermeyi düşünmüyorum! Lezzet 1, Servis 1, Hız 1” benzeri yorumlarla karşılaşmanız muhtemel olacaktır.
Kendi mobil uygulamanızı oluşturun
Yemek siparişi servislerini kullananlar internetin kolaylığını seviyor ve belli ki; bilgisayarlarından ya da akıllı telefonların sipariş vermeyi daha cazip buluyorlar. Öyleyse onlara isteklerini verin. Restoranınıza ait bir mobil uygulama ve web sitesi oluşturun. Mobil uygulamanızı ve web sitenizi yine siparişlerle ileteceğiniz tanıtım kağıtlarıyla duyurabilirsiniz.
Günümüzde bir mobil uygulama oluşturmak kolay ve az maliyetlidir. İyi bir şirket seçin ve tasarımdan, kolay kullanılabilirliğe kadar önem verilmiş basit bir uygulama ve sipariş alabileceğiniz bir web sitesi oluşturun.
Bu arada özellikle Yemek Sepeti’nde ‘online ödeme’ müşterilerin tercihlerini belirlemede etkili rol oynayabiliyor. Müşterilerinizin ödeme alışkanlıklarının büyük kısmını ‘online ödemeler’ oluşturuyorsa, mobil uygulama ve sipariş sayfanıza ‘online ödeme’ alabileceğiniz bir sistem de eklemeyi düşünün. Sanal poslar sayesinde bunun da işletmenize maliyeti çok yüksek olmayacaktır.
Kendi mobil uygulamasını ve sipariş sayfalarını kullanan kurumsal işletmeler hızla artıyor. McDonald’s, Burger King ve Dominos bu açıdan örnek olarak gösterebileceğim restoranlardan.
İndirim ve puanlarla teşvik edin
Sırf siz telefon veya mobil uygulamanız üzerinden sipariş aldığınızı için müşterileriniz bu kanalları tercih etmeyecektir. Bu nedenle onlara bu kanallardan verdikleri siparişlerde yararlanabilecekleri indirimler sunabilirsiniz.
Örneğin, yukarıda bahsettiğim markalar; telefon veyahut kendi mobil uygulamalarını kullanarak sipariş veren müşterilerine puan ya da benzeri özelliklerle avantaj sağlıyorlar. Bu müşterileri teşvik etmenin en iyi yollarından biridir.
Daha da önemlisi müşterilerinizi memnun kalmasını ihmal etmemeniz gerekir. Her açıdan memnuniyeti yüksek tutuğunuz bir işletme ile devamlılık sağlayabileceğinizi ve kendi kendinize ilerleyebileceğinizi asla unutmamanız gerekir.
Bahsettiğim üç yolu kullanarak yemek sipariş servislerine ödediğiniz komisyonlardan sonsuza kadar kurtulabilir ya da en azından aldığınız siparişlerin belirli bir kısmı için komisyon ödemelerinizi azaltabilirsiniz.
Merhabalar arkadaşlar, Neyiyek.com restoranlardan hiçbir şekilde paket ya da komisyon ücreti almıyor. 8 aydır kullanıyorum. Gayet de yardımcı oluyorlar, menüleri sitelerine yüklüyorlar. Teşekkürler böyle bir konunun açılması yararlı olmuş. Herkes fikrini düşüncesini paylaşır.
Restoranınızı oburiks.com’a kaydedin. Komisyon yok ücret yok. Bütün restoranlar oburiks.com’a geçsin.
Selam arkadaşlar. Çok yakında yemek sepeti gibi bir sistem kuracağım fakat ne üyelik ne de komisyon talep edeceğim. İnşallah. Sadece reklam üzerine kurulu bir sistem düşünüyorum.
Bir kere bilip bilmeden konuşmayın yemek sepeti gelişmiş bir teknolojinin ortaya koyduğu ve inşallah en kısa sürede devletin dur bu gidiş nereye diyeceği bir kuruluştur. Gelişmiş teknolojinin ortaya koyduğu bu düzenek ile lokantacıların malını resmen peşkeş çekmektedir. Niye jokeri kapatmıyorsun diyorlar ya hani. Mal herif bilmiyor işte mecburi jokeri kimse gönül rızasıyla vermiyor ya vereceksin ya by bu. Minimum mdf kendi bölgene sen belirlemiyorsun 5 tl olarak mecburidir. Bir dur diyen diliyorum. Yemek sepetinden verilen joker siparişlerinin haram olduğuna inanıyorum sorun bakın hangi restoran gönül rızasıyla kabul ediyor? Sorun…
Restoran yemek sepeti komisyonu bizim kazandığımız kar marjıyla en iyi ihtimal başabaş ya da bizim kar oranlarımız daha düşük bunun çözümü olarak ya yemek sepeti sistemindeki ücretleri arttıracaksın ki bu da müşteri için dezavantaj ya da sadece iş yürüsün paket servis yok denmesin olarak çalışacaksın düşük kar oranıyla hem müşteri hem mekan açısından en iyi kendi siparişlerini alabilmesidir. Ben kendi yerimizi neredenekadarayenir com sitesine ücretsiz kaydettim telefon yoluyla siparişler alabiliyorum.
Yemeksepetini kullanmamin tek bir nedeni var. O da online odeme yapabiliyor olmam. Cunku kuryeler para ustunu verirken zorla bahsis aliyor. Bazisi para ustunu verirken 50 kurus eksik vb yalanlar soyleyerek kendilerine zorla bahsis aliyorlar. Bu ve bu gibi durumlarla karsilasmamak icin online odeme yapabildigim yerlerden siparis veriyorum.
Ayrica kapida kartla odeme tam bir iskence. Pos cihazi bazen sıkınti cikariyor ya da bir sure bekliyorsun. Soyle de bir sey var. Kurye olmayi sadece bahsis icin yapmayanlar online odemeyi cok seviyorlar. Cunku paketi direk teslim edip hizlica islerine geri donebiliyorlar.
Online ödemeyi bir de firma açısından düşünüp onların yerine kendimizi koyarsak bir daha online ödeme yapmazsınız. Çünkü sizin yaptığınız online ödemenin parasını firma 40 gün sonra alıyor.
Ali Aydoğdu katılıyorum size.
İşletme sahiplerine komisyonsuz hizmet sunacak bir alternatif gelmedikten sonra komisyonlardan da yemek sepetinden de kurtulmak zor. Mobil uygulama yapın falan demişsiniz de daha basiti var. Whatsapp’tan bile sipariş alıyoruz biz ama yine de çoğu kişi yemeksepetinden veriyor siparişini.
Arkadaşlar ilk olarak kendi online sitenizi oluşturun daha sonra internet reklamlarında lokasyona yani sadece Sipariş bölgenizde reklam yayını yapın ayrıca site adresinizi el ilanı magnet kartvizit gibi reklam araçlarına yazın ve müşterileri sitenizi kullanması konusunda sözlü bilgilendirin, kuryelerinizi bu konuda eğitin. biz sitemizi hazır siparişle kurduk, hazirsiparis com sitesi bu konuda uzman ve site size ait olacak ve çok özellikleri var yemek sepeti sitesinden daha fazla özellikleri var sadece size sitenizi tanıtmak kalıyor. menü bilgileri girildiği anda online sipariş sistemi hazır hale geliyor kullanımı da çok basit