Genel Haberler ve Makaleler

Elon Musk, Bill Gates ve Mark Zuckerberg üretkenlik için neler yapıyor

Dünyanın en önemli şirketlerinin liderleri için çalışmak bir yaşam tarzı ve en önemli dertleri de zaman. Oldukları yerlere hırslarıyla gelen bu kişiler hepimizden çok çalışıyor ve sahip oldukları başarı ve başarmak istedikleri adına hafta sonlarından, hayatlarının diğer yönlerine kadar pek çok şeyden fedakarlık yapıyorlar. Dünyanın sayılı zenginleri arasında olmalarını bir kenara bırakırsak bu isimler adlarını da tarihe kazıyan, hayatlarımıza ve topluma doğrudan etki eden teknolojilerin arkasındaki isimler. Bunu da hırslarına, en iyi olma azmine, fikirlerine ve iş etiğine borçlular.

Pek çoğumuzun yakından tanıdığımız bu 3 ismin meşguliyet ve zaman yönetimi sorunlarıyla başa çıkma konusunda başvurdukları sıradan olmayan farklı yöntemleri var. Peki bu yöntemlerden bazıları, en azından şimdiye kadar bizim öğrenebildiklerimiz neler?

Mark Zuckerberg ve Gri tişört’ü

Zuckerberg’in hafta boyu değiştire değiştire giydiği birbirinin aynısı gri tişörtleri ve kapşonluları özellikle yabancı medyada çok popüler. Mark hep aynı kıyafetleri giyerek ve kılık kıyafet konusuna zaman ve enerji harcamayarak odaklanması gereken asıl şeylere yani işine odaklanıyor. Bu sadelik arayışı kılık kıyafetle sınırlı değil, hayatının diğer yönleri için de geçerli.

Genç yaşta milyar dolarlık servete ulaşan Facebook CEO’su Zuckerberg, Facebook’un iş merkezlerine de mütevazı bir Acura araç ile gidiyor. Zuckerberg’in, Kaliforniya, Palo Alto’daki ofisinden birkaç blok ötedeki evinde günde ortalama 15 saate kadar çalıştığı söyleniyor. Kolaylıkla elde edebileceği pek çok lüks ve savurganlıktan uzak duran Zuckerberg için en önemli odak noktası işi.

Bunu Zuckerberg’in Facebook Soru & Cevap seanslarında yaptığı şu açıklamasından da rahatlıkla anlayabiliyoruz:

“Eğer enerjimin bir miktarını bile hayatım için anlamsız ve aptalca şeylere harcarsam kendimi işimi yapmıyormuş gibi hissederim. Bu yüzden gereksizliklerden kurtularak enerjimi hep en iyi ürünleri ve hizmetleri geliştirmeye adamak istiyorum.”

Bill Gates e-postalarını, okuma listelerini ve hayatını nasıl kontrol ediyor

Microsoft başkanı ve CEO’su Bill Gates de 2006’da yazdığı bir blog yazısında, mailleriyle üç monitör kullanarak başa çıktığından bahsediyor. Gates’in o zamanlar günde 100’den fazla mail’le ilgilenmesi gerekiyordu. Bill ve Melinda Gates Foundation’la ilgili hayır işlerinin ve sosyal aktivizminin yanında Microsoft’taki teknik danışmanlık görevini de göz önüne alırsak sadece önemli maillerinin sayısının bile ne durumda olduğunu tahmin etmek güç olmasa gerek.

Gates, bir mönitörü gelen mailler, bir monitörü üzerinde çalışmakta olduğu mail ve diğerini de masaüstü için kullanıyor ve bu sayede multitasking’i başka bir boyuta taşıyor. Bu sayede konsantrasyonunun dağılmasına izin vermeden her yazışmaya gerektiği ilgi ve dikkati vermeye çalışıyor. Bu yöntemi yoğunlukla baş etmekte zorlanan genç girişimciler de uygulayabilir.

Bill Gates’in verimlilik için yaptıkları bununla sınırlı değil. Microsoft kurucusu, her yıl dağ evi tarzı bir evde telefonun, internetin kısaca iletişimin olmadığı bir düşünme haftası gerçekleştiriyor. Burada tüm dikkat dağıtıcılardan arınarak belgeler, kitaplar ve kendiyle baş başa kalıyor. Burada stratejilerini planlıyor, işbirliği yaptığı firmaları ve kurumları dikkatle inceliyor ve geride bırakılan yılın değerlendirmesini yapıyor. Bu sayede verimliliğin zirvesine ulaşıyor.

Elon Musk ve aynı anda çok iş formülü

SpaceX ve Tesla Motors CEO’su ve SolarCity başkanı Elon Musk da vizyonu ve başardıklarıyla bu isimlerin yanında öne çıkanlardan. Musk, gelecekle ilgili teknoloji vizyonu, hırsı ve çalışma azmiyle son yılların en çok konuşulan isimlerinden. 5 de çocuğu olan Musk günde yaklaşık 6 saat uyuyor.

Haftasını SpaceX ve Tesla Motors arasında paylaştıran Musk, zaman yönetimi ve üretkenlik konusunda multitasking yapmanın faydalarına güveniyor. Maillerini faturaları tararken gönderiyor, toplantıları ve işle ilgili görüşmelerini aynı anda telefon üzerinden yapabiliyor ve tepki de çekmiş itiraflarına göre kucağında çocuğu varken dahi mesajlaşmalarını gerçekleştiriyor.

Ofisinde 15 saate yakın zaman geçiren teknoloji dehası Musk kendi açıklamalarına göre çalışmayı hiç bırakmıyor ve aynı anda birden çok şey yapmak kendine de zaman ayırabilmesi için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.

Multitasking: aynı anda birden fazla iş yapabilme durumu.

Eray Bozan

Eray, eski bir Konupara yazarı. Yazarlığı süresi boyunca ilgili olduğu kişisel finans, yatırım ve ekonomi gibi belli başlı alanlarda yazılar hazırladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir