Bankadan Gram Altın Almak Caiz mi?
Sarı metal altın, insanlık tarihi boyunca, nadir bulunması ve benzer elementlere nazaran daha kolay şekil alabilmesi nedeniyle son derece değerli ve pahalı oldu. Altın yüzyıllar boyunca değer saklama amacıyla takı, bozuk para ve külçe hallerinde kullanıldı.
Dünya genelindeki çoğu yatırımcı için “güvenli liman” olma özelliğini korumaya devam eden altın, Türkiye’de de tasarruflarını korumak ve değerlendirmek isteyen birçok kişi için kolay ve önemli bir yatırım alternatifi olmayı sürdürüyor.
Teknolojinin gelişimiyle beraber, birçok kişi altını çeyrek, tam ve külçe gibi fiziksel olarak almak ve saklamak yerine bankalar aracılığıyla dijital ortamda gram altın olarak almayı ve tutmayı tercih edebiliyor. Zira gram altın eski yeni tarihli sorunu, işçilik maliyeti ve çalınma gibi riskleri bertaraf ederek birçok avantaj sağlıyor. Bu nedenle, yatırımlık altın için en uygun türün gram olduğunu söyleyebiliriz.
Bununla birlikte, birçok kişi bankalardan gram altın almak caiz mi değil mi merak ediyor.
Bankalardan gram altın almak caiz mi?
Bankalarda altın hesabı açmak, altın almak ya da işletmek dinen caiz midir sorusu devlet televizyonu TRT’ye bağlı Diyanet TV’de yayınlanan Diyanet’e Soralım adlı programda Diyanet İşleri Başkanlığı’nda görevli bir uzman tarafından detaylı olarak cevaplandı.
Diyanet İşleri Başkanlığı uzmanına göre, bankalardan alınan altının bankaca fiziksel olarak hemen teslim edilebilir olması koşuluyla alınması durumunda dini anlamda hiçbir sakıncası bulunmuyor. Konuya ilişkin açıklamayı aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
Bankalar veya katılım bankasından altın alabilmek için bankanın o altına sahip olması gerektiğini vurgulayan Diyanet İşleri Başkanlığı uzmanı, bankanın elinde sahip olduğu altın varsa ve bu koşul dahilinde altın alınmışsa, banka bu altını fiziksel olarak teslim etmemiş olsa bile bunun dini açıdan bir sakınca oluşturmayacağını ifade ediyor.
Söz gelimi, alınan altının bankaca fiziksel olarak tutuluyor olması durumunda, bankada altın hesabı açmak, altın almak ve altın hesabı işletmek dini anlamda bir sorun oluşturmuyor.
Altın yatırımı yapmak caiz mi?
Ülkemizde en çok tercih edilen yatırım türlerinden biri hiç kuşkusuz ki altın. Birçok kişi tasarruflarını altın almak suretiyle yatırıma dönüştürüyor.
Peki, altın yatırımı yapmanın dini açıdan bir sakıncası bulunuyor mu?
Emekli İstanbul İl Müftü Yardımcısı Yusuf Kavaklı, son İslam peygamberi Hz. Muhammed’in “Zarar vermek de, zarar görmek de yoktur” hadisini paylaşarak bu soruyu cevaplıyor ve altın yatırımının hiçbir dini mahsuru olmadığını dile getiriyor.
Toparlamak gerekirse altına yatırım yapmak İslami açıdan sıkıntılı olmadığı gibi, bankalardan gram altın almak da bankanın alınan altını fiziki olarak tutuyor olması koşuluyla bir problem oluşturmuyor.
Bankalardan altın almayı düşünüyorsanız gram altın almanın avantajları adlı yazımıza da göz atabilir ve gram altının yatırımcılar için hangi avantajları sağladığını öğrenebilirsiniz.