Yatırım

Başarılı Uzun Vadeli Yatırımlar İçin 7 Tavsiye

Bankaların mevduat hesapları görünürde yüksek derecede faiz rakamları sunuyor. Paranızı bankada bırakırsanız paranız orada güvenli bir şekilde duracaktır fakat gerçekte olan enflasyonu ve elden uçup giden büyük yatırım fırsatlarını göz ardı ederseniz kazanıyor gibi görünseniz de aslında paranızla para kazanamazsınız.

Mevzubahis uzun vadeli yatırımlar olduğunda borsa bu konuda çok daha doyurucu geri dönüşler alabileceğiniz bir yer fakat risk yüzünden birçok insan borsaya girmek istemiyor. Daha da kötüsü, borsaya fiyatlar tavandayken girip dipteyken çıkan insanlar olabiliyor.

Bu yazımızda size bu tür riskleri atlatarak uzun vadeli yatırımlarda nasıl bir yol izleyebileceğiniz ile ilgili bazı temel prensiplerden bahsedeceğiz.

1 – Portföyünüzü çeşitlendirin. Farklı sektörden hisse senetlerine, yatırım fonlarına, tahvillere veya diğer yatırım araçlarına yatırım yaparak para kaybetme riskini azaltabilirsiniz. Bu işin en ideali portföyünüzdeki hiçbir yatırımın yüzde 10’dan fazla paya sahip olmamasıdır. Çeşitlendirme için ABD, Asya, Avrupa gibi farklı coğrafi alanlardaki piyasalara yatırım yapabilirsiniz. Yatırım fonları, emtia fonları, borsa yatırım fonları gibi çeşitli fonları da çeşitlendirme için kullanabilirsiniz. Böylece sektörlerden biri çökerse diğer sektörden kazandıklarınızla kayıplarınızı telafi etmeniz mümkün olabilir.

Portföy çeşitlendirmesi, bir portföyde çeşitli yatırımlara sahip olunması gerektiğini savunan bir risk yönetim tekniğidir. Yatırımcının yaşı, risk ölçütü ve finansal durumu gibi faktörler doğru çeşitlendirmeye giden yolun temellerini oluşturur. Portföyünüzü nasıl çeşitlendirmeniz gerektiği konusunda buradan fikir alabilirsiniz.

2 – Kar payını yeniden yatırım yapmak için kullanın. Birçok portföyün büyümesinin ardındaki en önemli unsur hisse fiyatlarının artması değil, kar payı ödemelerinin tekrar yatırım yapmak için kullanılmasıdır. Bu başta ufak bir değer gibi gelebilir ama zamanla yarattığı fark çok büyük olacaktır. Sağlam bir kar payı geçmişine sahip bazı yatırımlarınızı seçebilir ve bu yatırımları geminizin balası olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

3 – Aykırı olmayı deneyin. Tavsiye vermek, gözlem yapmaktan daha kolay. Piyasa düşüşteyken portföyünüze hisse alın. Piyasa yükselişteyken de kötü performans gösteren hisselerinizi elden çıkarıp gayrimenkul yatırım fonu veya tahvil gibi farklı yatırımlara girmeyi düşünün.

4 – Gökte gezenleri elde tutun, yerde sürünenleri satın. Yatırımlarınızı sık sık kontrol edin ve performanslarını piyasa endeksiyle karşılaştırın. Portföyünüzdeki bazı hisseler iyi performans gösteriyorsa içinizde onları elden çıkarmak için bir dürtü baş gösterebilir. Bu normaldir fakat bu işe uzun vadeli girdiyseniz ve yatırımlarınızın zamanla daha da büyümesini beklemeniz gerek ki uzun vadede getirilerinin tadını çıkarabilesiniz.

Öte yandan kötü performans gösterenleri satın gitsin. Bu hisseleri “ya ileride iyi performans” gösterirlerse diye düşünüp elde tutmayı düşünebilirsiniz. Ama bu genelde pek işe yaramaz; o yüzden zarardan bir an önce dönmek gerek. Elinizdeki hisselere duygusal nedenlerle tutunmayın. Göğe çıkanları tutun, yerde sürünenleri satın.

5 – Uzun vadeli düşünün. Piyasaya muhtemelen sık sık al-sat yapmaya girmediniz; eğer böyle yaparsanız alış-satış komisyonları paranızı çabucak bitirir. Modayı ve gelip geçici çılgınlıkları takip etmeyin. Çeşitlendirmenizi mantıklı şekilde yapın. Piyasa ara sıra çöküşe geçtiğinde korkmayın, zira bunlar cesur yatırımcılar için satın alma fırsatlarıdır.

6 – Araştırmanızı iyi yapın. Tek bir kaynağa güvenmek yerine farklı kaynaklardan tavsiyeler alın.  Örneğin hisse senetleri için ürünlerini ve iş stratejilerini takdir ettiğiniz şirketlere yatırım yapmayı düşünün. İnternette yatırımlarınızı irdelemenizi ve analiz etmenizi sağlayacak birçok karşılaştırma metodu mevcut. Geçmiş performanslar geleceğin garantisi tabii ki değildir fakat mesela bir yatırım fonu geçmiş iki yıl içerisinde iyi performans göstermişse ve yönetim ücreti de düşükse bu fonun yüksek ihtimalle gelecekte de iyi performans göstermesi beklenebilir.

Hisse senetleri örneğinden konuşmak gerekirse, nitel ve nicel araştırmaları birlikte kullanarak bir hisse senedinin sizin için uygun olup olmadığını anlayabilirsiniz. Herhangi bir hisse senedini nasıl araştırmanız gerektiği konusunda fikir almak için buraya bakabilirsiniz.

7 – Geleceğe odaklanın. Uzun vadeli yatırımların en zor tarafı henüz olmamış şeyler üzerinden tahmin yürütmeye çalışmaktır. Elimizdeki verileri gelecek hakkında yalnızca tahmin yürütmek için kullandığımızı ve olanın olmuş olabilecekten daha önemli olduğunu unutmamakta fayda var.

Burak Eroğlu

Burak, ekonomi başta olmak üzere küresel yatırım trendlerine yönelik yoğun araştırmalar yapıyor. Bütünleştirerek yazılara döktüğü araştırmalarını hem profesyonel hem de amatör yatırımcılar için karmaşıklıktan uzak bir tonda anlatıyor. Konupara için yazdığı 300’den fazla makalesi bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir