Borsa

Amazon Hisse Senedi Nasıl Alınır? 6 Adımda Amazon’a Ortak Olabilirsiniz

Dünyanın en büyük perakende devlerinden biri olan Amazon’un (NASDAQ: AMZN) hisse senedini satın almak ve bu şirketi yatırım portföyünüze eklemek istiyorsanız, sizin için hazırladığımız mini kılavuzdan yararlanmanız faydanıza olabilir.

Seneler önce, 1999’da CEO Jeff Bezos tarafından kurulan Amazon, dünyanın en başarılı perakendecilerinden biri olmasının yanı sıra aynı zamanda 1 trilyon dolarlık değerlemeye ulaşan nadir şirketler arasında yer alıyor. Kısa süre önce ülkemize de giriş yapan Amazon, dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteriyor.

Amazon hissesi almak, esasen çevrimiçi bu perakende devinden alışveriş yapmak kadar kolaydır. Zor olan şey ise Amazon hisse senedinin gerçekten de portföyünüze ve beklentilerinize uygun olup olmadığına karar verebilmektir. Bu kılavuzda, Amazon hisse senedi nasıl alınır sorusuna cevap vermekle birlikte, şirkete yatırım yapmadan önce göz önünde bulundurmanız gereken hususları paylaşacağız.

1. Amazon’u Araştırın ve Şirketi Tanımaya Başlayın

Bir hisse senedi satın almadan önce, hissesini satın aldığınız şirkete ortak olmak üzere olduğunuzu aklınızda tutmanız ve tam olarak neye bulaştığınızı anlamanız önemlidir. Bu, her ne kadar güvenilir ve dünyanın en bilinen perakende devi olsa da, Amazon için de geçerlidir.

Amazon hissesi satın alarak yalnızca çevrimiçi bir perakende şirketine yatırım yaptığınızı düşünüyorsanız, yanıldığınızı söylememiz gerekiyor. Öte yandan bu, şirketi yeterince tanımadığınız anlamına da geliyor. Zira Amazon, çevrimiçi perakende haricinde bulut hizmetleri, bakkaliye, reklam ve yayıncılık gibi çeşitli kollarda da faaliyet gösteriyor.

Ayrıca şirket, organik gıda marketleri zinciri Whole Foods Market ve giyim alanında faaliyetlerini sürdüren çevrimiçi alışveriş sitesi Zappos gibi bilinen bazı işletmeleri de bünyesinde barındırıyor.

Henüz Amazon’u yeterince tanımıyorsanız ya da tanımadığınızı düşünüyorsanız, şirketi etraflıca araştırmak, iş segmentlerini incelemek ve tam olarak ne yaptığını anlamakla işe başlayabilirsiniz. Nasıl ilerlemeniz gerektiği konusunda herhangi bir fikriniz yoksa hisse senedi yatırımları için oluşturduğumuz şirket araştırma rehberimize göz atabilirsiniz.

2. Amazon Hisselerinin Sizin İçin Uygun Olup Olmadığını Anlayın

Finans uzmanları, hisse senedi piyasasının uzun vadeli bir yatırım olarak görülüp kabul edilmesi ve genellikle beş yıl ya da daha kısa süre içinde ihtiyaç duyulacak parayla herhangi bir hisse senedi satın alınmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Amazon gibi bir hisse senedini satın almadan önce sizin de beklenti, hedef, risk toleransı, vade tercihi ve mevcut finansal durumunuzu mutlaka gözden geçirmeniz gerekiyor. Bununla beraber acil bir durumda, aldığınız hisseleri satmak zorunda kalmayacak kadar bir acil durum fonuna ve önemli kısa vadeli hedefler için yeterli birikime sahip olduğunuzdan emin olmanız da akıllıca olacaktır.

Her şeyden ziyade Amazon’unki kadar yüksek bir hisse senedi fiyatı ile yatırım yapmayı gerçekten isteyip istemediğinize karar vermeniz gerekiyor. Çünkü böylesine bir para ile tasarruflarınızı farklı yatırım seçenekleri üzerinde de değerlendirebilmeniz mümkün olabilir.

Ek olarak, Amazon’a yatırım yapmanın tek yolunun bireysel olarak hisse almak olmadığını, yatırım fonları aracılığı ile Amazon da dahil olmak üzere bu tür şirketlere daha düşük risk (çeşitlendirilmiş oldukları için) ve maliyetle ortak olabileceğinizi unutmamanız gerekiyor. (Bazı alternatifler için Ak Portföy Yeni Teknoloji Fonu veya Yapı Kredi Portföy Yabancı Teknoloji Sektörü Hisse Senedi Fonunu inceleyebilirsiniz.)

3. Çeşitlendirme Seçeneğini Mutlaka Gözden Geçirin

Amazon hisse senedine hala yatırım yapmayı düşünüyorsanız, hemen her hisse senedinde olabileceği gibi sert iniş çıkışlara en baştan hazırlıklı olmanız gerekiyor. Öyle ki sene başından bu yana Amazon’un hisse senedi fiyatı, bu yazının tarihi itibariyle ortalama 1.600 ile 3.500 dolar arasında gelip gitti.

Bu, çoğu yatırımcının taşın altına elini koyup almak istemeyeceği bir risk olabilir. Bu nedenle, ciddi bir karar aşamasında olduğunuzu bilmeniz ve Amazon hisselerinin hem portföyünüze hem de yatırım beklentilerinize uygun olup olmadığına karar vermeniz gerekiyor.

Hisse senetlerine bireysel olarak yatırım yapmak fonlara yatırım yapmaya benzemiyor. Fonlar çeşitlendirilmiş oldukları için risk de belirli bir oranda dağıtılmış oluyor. Bu yüzden bireysel olarak hisse senetlerine yatırım yapmak çoğu zaman riskli olabiliyor. Örneğin, şirket sıkıntılı bir dönem geçirirse, bu doğrudan portföyünüze olumsuz bir şekilde yansıyor. Bu nedenle de yalnızca Amazon veya birkaç belli şirketlerden hisse almak yerine portföyünüzü çeşitlendirmeniz önem taşıyor.

Peki, profesyonel yatırımcılar bu işin altından nasıl kalkıyor? Çoğu yatırımcı, bireysel olarak edindikleri hisselerde oluşabilecek darbelere karşı portföylerini çeşitlendiriyor. Genellikle portföylerinin bir kısmını endeks fonları gibi düşük maliyetli yatırım fonlarına yönlendiriyorlar. Bu tür fonlar birçok şirkete (hatta bazı durumlarda Amazon’a dahi) yatırım yapıyor, bu da yatırımcıların portföylerini çeşitlendirerek risklerini dağıtmalarına yardımcı oluyor.

Portföyünüzü çeşitlendirme seçeneğini düşünmeniz önemli. Portföyünüzü nasıl çeşitlendireceğiniz beklenti, risk ve tercihlerinize göre farklılık gösterecektir. Bunu nasıl yapacağınız tamamen size kalmış olsa da, bu hususta çalıştığınız aracı kurumdan yatırım danışmanlığı hizmeti almayı düşünebilirsiniz.

4. Amazon Hissesi Almak İçin Bir Aracı Kurumdan Yatırım Hesabı Açın

Türkiye’de yaşayıp NASDAQ gibi ülke dışındaki borsalarda işlem gören hisse senetlerini satın almak için, bu tür işlemleri destekleyen Sermaye Piyasası Kurulu lisansına sahip aracı kuruluşlardan bir yatırım hesabı açmanız gerekiyor. Bu kuruluşların listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Aracı kurumlardan yatırım hesabı açmadan önce araştırma yapmayı mutlaka düşünmeniz önem teşkil ediyor. Aracı kurumların sunduğu hizmetler dışında özellikle komisyonlara dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü komisyonlar aracı kurumlara göre farklılık gösteriyor ve 10 ile 30 dolar arasında değişebiliyor. Bununla birlikte aracı kurumları karşılaştırırken, hesap saklama ücreti gibi diğer masraflara da göz atmanız faydanıza olacaktır.

Aracı kurumlar hakkında bir diğer konu hesap açılış alt limitleri olabilir, ki bazı aracı kurumlar hesap açılışlarında alt limit talep etmedikleri gibi bazıları da hesap açılışı için azami bir limit talep edebiliyor. Hesap açılış alt limitleri 1.000 dolar ile 30.000 dolar arasında değişebiliyor. Bu bilgiyi de aklınızın bir köşesinde bulundurmanız faydalı olabilir.

5. Artık Amazon Hisselerini Almak İçin Hazırsınız

Amazon hissesi almak için bir aracı kurumdan yatırım hesabı açmanız gerekiyor. İhtiyaçlarınızı tam anlamıyla karşılayacak bir aracı kurumla anlaşıp yatırım hesabı açtıktan sonra artık Amazon hisselerini almaya başlayabilirsiniz.

İlk kez hisse senedi alımı yapıyorsanız, belli başlı emir tiplerini bilmeniz gerekiyor. Burada, ilk Amazon hisselerinizi satın almanıza yardımcı olacak piyasa emri ve limit emri tiplerinden bahsedeceğiz. Ancak, ciddi bir adım atmadan önce diğer emir tiplerini de bilmenizin faydalı olacağını ekleyelim.

Piyasa emri, Amazon’dan hisse alım işleminizi anında gerçekleştirir ve işlem sırasında mümkün olan en iyi fiyattan hisseleri satın almanızı sağlar. Limit emri ise Amazon hisseleri için ödemek istediğiniz fiyatı sizin belirlemenizi sağlar. Limit emir tipini kullanarak siz bir fiyat belirlersiniz ve hisse belirlediğiniz fiyata ulaştığında alış işleminiz gerçekleşmiş olur.

6. Amazon’a Yaptığınız Yatırımı Takip Edin

Amazon hissesi alarak muhtemelen her ne kadar uzun vadeli bir hedef belirlemiş olsanız da belirli dönemlerde yatırımınızı takip etmeyi sürdürebilirsiniz. Böylece hisselerinizi tutmaya devam etmeyi düşünseniz bile ortaya çıkabilecek yeni alım fırsatlarını değerlendirebilirsiniz.

Amazon’un güncel hisse fiyatına, şirket gelişmelerine ve çeyrek raporlarına resmi yatırımcı ilişkileri sayfasından ulaşabilirsiniz. Şirkete yatırım yaptığınız takdirde takip etmeniz gereken bu tür önemli ve güncel bilgileri Türkçe olarak aracı kurumunuzun web sayfasında veya finans sitelerinde de bulabilirsiniz.

Amazon hisselerini veya yurt dışı borsalarda işlem gören başka bir şirketten hisse satın alıyor olsanız da, süreç genellikle aynıdır. Daha fazla bilgi edinmek için yabancı hisse senedi nasıl alınır başlıklı tam kılavuzumuzu inceleyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir