BorsaYatırım

Yatırımcı Niçin Amazon’u İstiyor? İşte 5 Nedeni

Amerikalı e-ticaret devi Amazon, kıyasıya rekabet ettiği büyük rakipleri Apple ve Microsoft’u geçerek dünyanın en değerli halka açık şirketi oldu.

Amazon’un piyasa değeri şu anda 811 milyar dolar. Amazon’un en yakın rakibi Microsoft 800 milyar dolarlık piyasa derine sahip. Apple’ın piyasa değeri ise 727 milyar dolar seviyesinde.

CNBC’ye göre Amazon’u yatırımcılar için rakiplerine kıyasla daha çekici hale getiren 5 neden bulunuyor.

1. Genişlemesini Sürdüren Bulut Servisi

Microsoft’un bulut servisi daha hızlı büyümesine rağmen, Synergy Research Group’a göre, Amazon’un bulut teknolojisi servislerinin yıllık geliri 23 milyar doları aşıyor ve Amazon bulut pazarın yüzde 40’lık payını elinde tutuyor.

Milyonlarca aktif müşterisi bulunan ve geliştiricilere yönelik 140’tan fazla hizmet sunan Amazon Web Servisleri (AWS) coğrafi olarak da genişlemeye devam ediyor. Şirketin şu anda Bahreyn, Hong Kong, İtalya ve Güney Afrika’da bulut tesisleri bulunuyor.

Bulut hizmetleri için ABD Savunma Bakanlığı ile 10 milyar dolarlık bir anlaşma yapması beklenen Amazon, daha büyük kurumsal müşterileri de uzun vadeli sözleşmelerle portföyüne dahil etmeyi sürdürüyor.

2. E-ticaret Hakimiyeti ve Büyüme Fırsatları

Amazon, 24 yıl boyunca birçok farklı iş alanına girmiş olsa da şirketin ana işini hala e-ticaret faaliyetleri oluşturuyor.

Amazon, eMarketer verilerine göre geçen yıl ABD’deki tüm e-ticaret satışlarının yaklaşık yarısını oluşturdu ve şirket gelirinin yaklaşık yüzde 90’ını perakende satışlardan sağladı.

eMarketer’a göre Amazon, ABD perakende satışlarının yalnızca yüzde 5’ine (çevrimiçi ve çevrimdışı da dahil) sahip. Şirket, Hindistan gibi diğer bölgelere yoğun bir şekilde yatırım yapıyor ve hatta gıda marketler zinciri Whole Foods’u satın alarak fiziki perakendede satışlarını artırmaya çalışıyor.

3. Sağlık, Finans, Reklamcılık Sektörü ve Diğer Fırsatlar

Amazon ek gelir artışı için de halihazırda birçok fırsata sahip. Bu fırsatların başında da reklamcılık sektörü geliyor. Zira reklamverenler reklam bütçelerini Amazon’a her geçen yıl daha da fazla kaydırıyor. Şirketin reklam faaliyetleri geçen yılın üçüncü çeyreğinde 2,5 milyar dolara ulaşmıştı.

Geçtiğimiz yıl, çevrimiçi eczacılık hizmeti veren PillPack’i 1 milyar dolara satın alan Amazon, kendisi için önemli bir odak noktası haline gelen sağlık sektörüne de yatırım yapmayı sürdürüyor.

Bankacılık, Amazon’un daha fazlasını yapabileceği bir başka sektör ve geçen yıl şirketin bir çek hesabına benzeyebilecek bir ürün üzerinde çalıştığı bildirildi. Şirket zaten bir dizi finansal ürün sunuyor.

Amazon, Prime abonelerinin izleyebileceği orijinal televizyon dizileri ve filmler üretmek üzere Hollywood Stüdyolarında, Amazon Studios için çalışıyor. Studios ekibi, Nicole Kidman, Jordan Peele ve yapımcı Cheo Hodari Coker ile yakın zamanda anlaşmalar yaptı.

Apple’ın Siri’sine benzer bir akıllı asistan olan Alexa, Amazon için kilit bir önem taşıyor. Birisi “Hey Alexa” deyince şirket her zaman gelir elde etmiyor, ancak insanlar ürün satın almak için asistanı kullanırken Amazon, Alexa kullanımı yoluyla para kazanıyor.

4. Amazon Kültürüne Bağlı Sıkı Lider Ekibi

Amazon’u diğer teknoloji devlerinden ayıran önemli farklılıklardan biri de sıkı sıkıya bağlı lider ekibi. Şirketin CEO’su Jeff Bezos, şirketin başında, uzun yıllarca Amazon’da çalışan, son derece sadık bir yönetici grubu oluşturdu.

Yaklaşık 20 yönetici içerdiği bilinen Bezos’un ‘S-Takımı’, sıkı sıkıya birbirlerine ve en önemlisi de Amazon kültürüne son derece bağlı bir şekilde yıllardır istikrarlı bir seyir izliyor.

5. Rakiplere Kıyasla Daha Az Çalkantı

Amazon, son dönemlerde ABD Başkanı Donald Trump’ın doğrudan şirketi hedef alan saldırıları ve şirketin ikinci bir genel merkez arayışını ele alması da dahil olmak üzere pek çok tartışmalı konuya girdi.

Ancak analistler, bu sorunların hiçbirinin Amazon için büyük çapta bir risk teşkil etmediğini söylüyor. Analistlere göre Apple’ın Çin pazarındaki mücadeleleri veya Facebook’un gizlilik skandalları Amazon’un sorunlarına kıyasla çok daha riskli.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir