Beş Yıl Önce Baidu, Alibaba ve Tencent Hisselerine Yatırım Yapsaydınız Ne Kazanırdınız?
Son yıllarda, Çin’in internet devlerine yatırım yapan birçok yatırımcı önemli getiriler elde etti. BAT hisse senetleri olarak bilinen Baidu, Alibaba ve Tencent hisseleri son beş yılda büyük kazançlar sağladı.
Her biri son derece kârlı olan ve Çin’deki büyük pazardan yararlanan bu şirketler, ülkenin iflah olmaz sansür politikasından önemli ölçüde fayda sağladı. Örneğin ülkede Google’ın yasaklı olması Baidu, Facebook’un yasaklı olması da Tencent gibi şirketlere yaradı.
Birçok analist, Baidu, Alibaba ve Tencent’in Batılı şirketlerin iyi birer taklitçileri oldukları için başarılı olduklarını söylüyor. Bu doğru olsa bile, bu şirketler faaliyet gösterdikleri alanlarda hala lider konumdalar ve çoğu ABD’li, dünya devi rakiplerini dahi zaman zaman geride bırakabiliyorlar.
Mesela Çinli Alibaba, ABD’li Amazon’a bir cevap niteliği taşıyan ‘Bekarlar Günü’nde 25 milyar dolar değerinde muazzam bir satış gerçekleştirdi. Ayrıca, Tencent’in mesajlaşma, sosyal medya ve e-ticaret platformu olan WeChat’in yaklaşık 970 milyon kullanıcısı var (Facebook’un sahip olduğu WhatsApp’la rekabete çok uzak değil).
Söz gelimi, bu şirketler son derece başarılı ve BAT hisse senetlerine beş yıl önce 100,000 dolar değerinde yatırım yapan bir yatırımcı da bugün önemli kazançlar elde etti. Bunun nasıl olduğuna bakalım.
Baidu
NASDAQ’ta işlem gören Baidu’ya 2014 yılında yapılan 100.000 dolarlık bir yatırımın değeri bugün 263.000 dolar oldu.
- 2014’teki hisse fiyatı: 96 dolar
- Şu anki (15 Ocak 2017 itibarıyla) hisse fiyatı: 253 dolar
- Performans: +%163
- Fiyat kazanç oranı: 32.30
- Piyasa değeri: 87 milyar dolar
Yüzde 75’lik pazar payı ile Çin’de en çok kullanılan internet arama motoru Baidu, arama hizmetleri, haber ve videolar gibi Google’ın arama segmentine benzer faaliyetler sunuyor ve yine Google’a benzer bir reklam gelir sistemine sahip.
Baidu’nun Google’la olan bir diğer benzerliği de kuşkusuz ki otonom sürüş teknolojilerine olan ilgisi. Google’ın otonom sürüş projesi Waymo, herkesin dikkatini çekti. Ancak Baidu’nun benzer projesi Apollo da kısa sürede hızlı bir ilerleme kaydetti ve Çinli arama devi, geliştirdiği teknolojiyi ticarileştirmek için 50’ye yakın ortakla çeşitli anlaşmalara imza attı.
Baidu’nun Apollo’su şu anda Çin’in yerel şirketleri başta olmak üzere, Ford ve Intel gibi yabancı şirketler ile işbirliği yapıyor.
Baidu araştırma ve geliştirme ağırlıklı yatırımları ile de ön plana çıkan bir şirket. Yapay zekada lider konumda bulunan şirketin Genel Müdürü Robin Li, Baidu’nun Ar-Ge için ayırdığı yıllık bütçesinin 1,5 milyar dolar olduğunu ve bunun, diğer Çinli teknoloji şirketleri arasında Ar-Ge için ayrılan en yüksek rakam olduğunu belirtiyor.
Bu arada Netflix, şirketin aylık 500 milyon aktif izleyiciye sahip video servisi iQiyi ile ilgileniyor. Şu anda Netflix Çin’de faaliyet göstermiyor ve iki şirket arasındaki bağın güçlenmesi durumunda Baidu bu alanda da Çin’deki varlığını güçlendirebilir.
Alibaba
Alibaba Eylül 2014’te New York Menkul Kıymetler Borsasında (NYSE) halka arz edildi. Bu tarihte yapılan 100.000 dolarlık bir yatırımın değeri bugün 207.000 dolar oldu.
- 2014’teki hisse fiyatı: 90 dolar
- Şu anki hisse fiyatı: 187 dolar
- Performans: +%107
- Fiyat kazanç oranı: 51.60
- Piyasa değeri: 481 milyar dolar
Eski bir İngilizce öğretmeni olan Jack Ma, 1999 yılında Alibaba’yı kendi dairesinde 60.000 dolar sermaye ile kurdu. Şirket, 20 yıldan daha kısa bir sürede e-ticaret devi haline geldi.
Taobao ve TMall isimli dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinde de sahip olan Alibaba’nın faaliyetleri yalnızca bu alanla sınırlı değil. Dijital medya ve eğlence alanlarında da faaliyet gösteren şirket, bulut bilişim sektöründe de faaliyet gösteriyor. Alibaba ayrıca, İngilizce yayın yapan Hong Kong merkezli South China Morning Post gazetesinin de sahibi.
Geçen yıl ABD’li sinema yapımcısı Steven Spielberg’in sahibi olduğu Amblin Partners şirketine de yatırım yapan Alibaba Pictures, Çin’deki filmlerin pazarlama ve dağıtımını yapmayı planlıyor.
2012’de Alibaba’nın çeşitli platformlarında satılan malların toplam satış değeri 160 milyar doları buldu. 2016’da bu rakam 450 milyar dolara çıktı ve Ma, 2020’ye kadar toplam satış değerinin 1 trilyon dolara ulaşacağını öngörüyor.
Şu anda çevrimiçi platformlarında 423 milyon aktif kullanıcıya sahip olan Alibaba, 2036 yılına kadar bu sayıyı iki katına çıkarmayı planlıyor.
Tencent
Hong Kong Borsasında işlem gören Tencent’ın hisselerine beş yıl önce yapılan 100.000 dolarlık bir yatırımın bugünkü değeri 846.000 dolar oldu.
- 2014’teki hisse fiyatı: 6.50 dolar
- Şu anki hisse fiyatı: 55 dolar
- Performans: +%746
- Fiyat kazanç oranı: 88.94
- Piyasa değeri: 521 milyar dolar
Bir sosyal medya platformu olan Tencent, klasik haber akışı, arama hizmeti ve oyunlar da dahil olmak üzere birçok alanda faaliyet gösteriyor. Şirket oldukça kısa bir zaman diliminde Sony, Activision Blizzard ve Nintendo gibi devlere rakip olacak boyutta dünyanın en büyük oyun şirketlerinden biri haline geldi.
Tencent’ın oyun alanındaki başarısı, mesajla uygulaması WeChat ve bir Android uygulama mağazası olan Ying Yongbao aracılığıyla büyük bir kitleye ulaşma kabiliyeti sayesinde gerçekleşti.
Şirketin gelirleri yılın üçüncü çeyreğine göre yüzde 61 artarak 9,83 milyar dolara ulaştı. WeChat uygulamasındaki günlük mesajlaşma sayısı yıllık yüzde 25’lik bir artışla 38 milyara yükseldi. Şirketin oyun alanından elde ettiği gelir de yüzde 84’lük bir artışla 2.74 milyar dolar seviyesine çıktı. Şu anda Tencent’ın 521 milyar dolarlık güncel piyasa değeri sosyal ağ devi Facebook’la hemen hemen aynı.
Yalnızca Tencent değil, toplu olarak BAT üçlüsü halen satışlarını ve kazançlarını artırabilecek pek çok potansiyele sahip. Önümüzdeki yıllarda da BAT hisse senetleri yatırımcılarına yüksek getiriler sağlamaya devam edebilir.