Borsa

Çinli teknoloji devi Baidu, uzun vadede kâr elde etmek için yeteri kadar hazır görünüyor

Çin’in baskın internet arama motorunun ana şirketi olan Baidu (NASDAQ: BIDU) bölgede sahip olduğu yüzde 75’lik pazar payı ve rekabet avantajı sayesinde teknoloji hisse senetlerine yönelen uzun vade yatırımcıları için benzersiz fırsatlar sunmaya devam ediyor.

Baidu, ülkenin internet arama pazarının yaklaşık yüzde 75’ini kontrol ettiği için sıklıkla Çin’in Google’ı olarak isimlendiriliyor. İnternet aramalarının ötesinde Baidu’nun çeşitli portal siteleri, bulut hizmetleri, online-to-offline hizmetleri de bulunuyor. Bunların yanı sıra şirket yapay zekâ ve sürücüsüz araç teknolojileri üzerinde de ciddi çalışmalar yapıyor.

Baidu’nun önümüzdeki yıllarda nereye gideceğini daha iyi anlamak için geleceğe yönelik önemli planlarına daha yakından bakmak ve irdelemek gerekiyor.

Şirket online-to-offline yatırımlara odaklanıyor

Baidu’nun Çin’deki en büyük rakibi, Çin’deki en popüler mesajlaşma uygulaması olan WeChat’in sahibi Tencent (NASDAQOTH: TCEHY). Son birkaç yıldır Tencent, mobil ödemeler, yolculuk paylaşım servisi, gıda dağıtımları ve diğer hizmetler için WeChat’i tek parça bir “süper uygulama” haline getirdi.

Bu alanda Tencent’e karşı rekabet edebilmek için Baidu mobil ödemeler ve yolculuk paylaşım servisleri de dahil olmak üzere mobil uygulaması için benzer online-to-offline (O2O) özelliklere büyük yatırımlar yaptı. Aynı zamanda gıda dağıtımını da zorladı, ancak yakın zamanda bu birimi (Xiaodu) daha iyi potansiyele sahip hizmetlere odaklanmak için sattı.

Baidu şu anda Çin’de her ne kadar kullanıcı tarafından gelen bir rekabet avantajına sahip olsa da, Tencent ekosisteminin genişlemesi kullanıcıların Baidu’nun arama servislerine olan bağımlılığını azaltabilir. Bu nedenle yatırımcıların şirketin O2O çalışmalarını daha yakından takip etmesi ilerleyen dönemlerde önem kazanabilir.

AI ve sürücüsüz araçlara daha fazla yatırım yapılıyor

Son yıllarda birçok teknoloji şirketi yapay zekâ (AI) alanına yaptığı yatırımları sürdürmeye devam ederken, erken davranan pek çok yatırımcı da en iyi kazanç potansiyeline sahip yapay zekâ yatırım fırsatlarını bulmak için şirketleri eleme süzgecinden geçiriyor.

AI alanına büyük çapta yatırım yapan şirketler arasında bulunan Baidu, Amazon’a ait Alexa’ya benzeyen DuerOS isimli bir sanal asistan platformu geliştirdi. Şirketin sürücüsüz araçlar için geliştirmeye devam ettiği Apollo isimli açık kaynaklı bir platformu da bulunuyor.

Baidu, akıllı asistanı DuerOS’u akıllı telefonlara, akıllı TV’lere, akıllı saatlere ve ev aletlerine entegre etmek için 130 şirketle birlikte çalıştığını iddia ediyor. Nesnelerin İnterneti pazarının her geçen yıl büyüdüğünü göz önüne alırsak bu ortaklıkların önümüzdeki yıllarda artmasını bekleyebiliriz.

Baidu’nun otonom araç platformu Apollo’ya gelecek olursak, zaten dünya çapında 70’den fazla partneri şu ana kadar cezp etmiş durumda. Şirket gelecek üç yıl içinde bu alana 10 milyar yuan (1,5 milyar dolar) yatırım yapmayı planlıyor ve hali hazırda Çin’de kendi sürücüsüz araçlarını test ediyor.

Fintech yatırımları hızlanıyor

Baidu’nun en büyük rakibi Tencent ve diğer Çinli teknoloji devlerinin çoğu, finansal teknoloji pazarına yoğun yatırım yapıyor. Bu alanda da rekabete girişen Baidu bir yıl önce Financial Services Group (FSG) birimini tanıttı.

Şirketin FSG birimi servet yönetimi, kredi/borç hizmeti ve çevrimiçi bir bankacılık hizmeti sunuyor. Bu hizmetler, 2016 yılı sonunda 100 milyon aktif kullanıcıya sahip olan mobil ödeme platformu Baidu Wallet‘a entegre edildi.

Bu işi büyütmek isteyen Baidu, Amerikan fintech şirketi olan ZestFinance’e yatırım yaptı. Öte yandan geçtiğimiz çeyrekte şirket, kredi risklerini değerlendirmek için FSG biriminin kullandığı yapay zekâ işlemlerinde büyük ilerleme kaydedildiğini açıkladı ki, hem yapay zekâ hem de fintech birleşimi için bu heyecan verici bir gelişme oldu.

Fintech pazarının dünya genelinde eşsiz bir büyüme potansiyeli bulunuyor ancak aynı zamanda bu pazar bazı ülkelerde risk taşıyor. Bu ülkelerden birisi de Çin. Zira Çinli regülatörler çevrimiçi borç/kredi veren şirketlere yönelik, dolandırıcılıkları önlemek adına sert sınırlamalar getiriyor. Bir süre önce derecelendirme kuruluşu Moody’s Çin’in fintech piyasasındaki kredi riskleri konusunda uyarıda bulunmuştu.

Baidu’nun fintech alanında yaptığı çalışmalar ve potansiyel muazzam gözüküyor olsa da, yatırımcıların bu noktada daha temkinli olması ve gelişmeleri izlemesi gerekebilir.

IQiyi’nin geleceği netleşiyor

Baidu, Çin’in en büyük çevirimiçi video platformu olan iQiyi’ye sahip. Bu platformu YouTube ve Netflix’in bir karışımı olarak tanımlamak mümkün.

Baidu’nun video platformu iQiyi’nin 481 milyon aktif aylık kullanıcı ve ödeme yapan 60 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor. Analistler, 2019’un sonuna kadar iQiyi’nin Çin’deki çevrimiçi video sektörünün büyük kısmını ele geçireceğine inanıyor.

Bu yüzden Baidu’nun, bu yıl içinde iQiyi halka arz edileceği söyleniyor. Reuters, iQiyi’nin 8 milyar ila 10 milyar dolar arasında değerlendirebileceğini belirtiyor. Halka arzın gerçekleşmesi durumunda muhtemelen Baidu kontrol gücü elinde tutmaya devam edecek ve iyi bir nakit kazanımı elde edecektir.

Şirketin harcamaları, Tencent’ten gelen rekabet ve teknoloji şirketleri üzerindeki Çin hükümetinin baskısına rağmen, Baidu’nun Çin’de dijital orta sınıfının büyümesiyle kâr elde etmek için hazır görünen sağlam ve uzun vadeli bir yatırım olduğu söylenebilir. Analistler, Baidu’nun gelirlerinin bu yıl yüzde 23 artacağını öngörüyor.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir