Blue Chip Nedir? Blue Chip Hisseleri Tanımı
Blue chip stocks olarak bilinen hisse senetleri güvenilir ve prestijli şirketlere ait kağıtları tanımlamak için kullanılan bir ifadedir. Blue chip hisseleri, uzun yıllardır tercih edilen bir yatırım seçeneği olarak karşımıza çıkmaktadır.
Blue chip hisse senedi ihraç eden şirketler genel olarak ele alındığında, her birinin borsa piyasasında oldukça saygın ve istikrarlı bir finansal geçmişe sahip olduklarını söylemek mümkün olmaktadır. Zira bu şirketler ileriye yönelik güvenilirliğe sahip olma eğilimindedir.
Saygınlıklarının yanı sıra, bu alanda sınıflandırılan şirketlerin çoğunlukla cazip temettü ödemeleri yapmaları, söz konusu hisse senetlerinin artan popülaritesi için de teşvik edici bir faktör olarak değerlendirilmektedir.
İçindekiler
Blue Chip Hisseleri Nedir?
Blue chip hisseleri, faaliyette bulundukları sektörlerde itibarlı, finansal açıdan istikrarlı ve köklü şirketlerin hisselerini ifade etmek için kullanılan bir tanımdır. Bu şirketlere ait hisse senetleri, yaygın olarak blue chip stock veya blue chip stocks olarak da ifade edilmektedir.
Blue chip olarak görülüp kabul edilen şirketler belirli zamanlarda değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin, birkaç yıl önce blue chip olarak kabul edilen bir şirket, gelecek yıl bu şekilde görülmeyecek olabilir. Bu açıdan da blue chip sınıflandırması yapmak için bir veya birkaç kesin faktör her zaman için yeterli değildir.
Diğer yandan, bir şirketi blue chip olarak tanımlamak için birkaç kriter göz önüne alınabilmektedir. Mesela, blue chip sınıfında yer alacak bir şirket, sektörünün zirvesinde ya da buna yakın seviyede olacaktır. Ayrıca, mesela BIST 30 veya BIST 100 gibi önemli bir endekste yer alacak ve hatta saygın bir marka kimliğine sahip olacaktır.
Blue Chip Hisse Senedi Örnekleri
Blue chip hisse senetlerinin herhangi bir kurum veya kuruluş tarafından açıklanan ya da yayımlanan resmi bir listesi bulunmamaktadır. Genel çerçevede bu tanım, bilinen bir endekste yer alan, saygın ve iyi bir marka kimliğine sahip şirket hisselerini ifade etmektedir.
Türkiye’den blue chip hisse senedi örnekleri:
- Arçelik (IST: ARCLK)
- Aselsan (IST: ASELS)
- Petkim (IST: PETKM)
- Turkcell (IST: TCELL)
- Türk Hava Yolları (IST: THYAO)
ABD’den blue chip hisse senedi örnekleri:
- Apple (NASDAQ: AAPL)
- Coca-Cola (NYSE: KO)
- Johnson & Johnson (NYSE: JNJ)
- Pfizer (NYSE: PFE)
- Walmart (NYSE: WMT)
Blue chip hisse senedi örneklerinden görülebileceği üzere bu şirketler genellikle BIST 30, S&P 500 NASDAQ 100 veya örneğin Almanya’da yerleşik olanlar için DAX gibi saygın endekslerde konumlanmaktadır. Ancak tabii, bugün blue chip olarak tanımlanan hisselerin gelecekte değişebileceğini unutmamak önemlidir.
Blue Chip Hisselerinin Özellikleri Nelerdir?
Piyasa değeri, kredi değerliliği ve güçlü finansal durum blue chip hisselerinin özellikleri arasında yer almaktadır. Bu özellikler, yatırımcılara fayda sağlamakla birlikte onların lehine hareket etmektedir.
İstikrarlı ve düzenli temettüler: Piyasa koşullarından bağımsız olarak, blue chip hisse senetleri yatırımcıların yatırımlarından istikrarlı bir şekilde getiri elde etmesini mümkün kılmaktadır.
Çeşitlendirme avantajı: Blue chip şirketleri, tek bir kanaldan gelir elde etmeyen yüksek profilli ve saygın ticari kuruluşlardır. Sadece operasyonel aksaklıklara karşı kayıplarını hafifletmelerine izin vermekle kalmazlar. Bunun yanında yatırımcılarının blue chip hisse senetlerinin ilişkili risklerini dağıtmalarına da izin verirler.
Yüksek likidite: Blue chip şirketler, piyasa iyi niyetine ve yüksek kredi itibarına sahiptir. Birinci sınıf hisse senetlerinin piyasa değerini doğrudan artırmaktadır ve yatırımcılar için onları cazip bir yatırım seçeneği haline getirmektedir. Bu da doğası gereği likiditeyi ortaya çıkarmaktadır ve bu tür hisse senetlerinin alım satımını kolaylaştırmaktadır.
Blue Chip Hisse Senetlerinin Avantajları Nelerdir?
Blue chip hisse senedi almak isteyen borsa yatırımcıları bu kağıtların niçin avantaj sağladığını da merak etmektedirler. Bu tür hisse senetleri kendilerine has özelliklere sahip olduklarından yatırımcılar için çeşitli avantajları beraberinde getirebilmektedirler.
Çoğunlukla sabit getiriler sağladıkları için düşük risklere sahip olmaları ve genellikle yatırımcılarına temettü ödemeleri yapmaları blue chip hisselerinin en belirgin avantajları arasında sıralanabilmektedir.
Bütün bunların nedeni de bu hisse senetlerini ihraç eden şirketlerin, kısmen büyük bir piyasa değerine sahip olmalarından ve yatırımcılar tarafından güvenilir imajla görülmesinden kaynaklanmaktadır.
Blue Chip Hisse Senetlerinin Dezavantajları Nelerdir?
Blue chip hisse senetleri birtakım dezavantajlara sahip olma eğiliminde de olabilmektedir. Örneğin, bu sınıfta yer alan şirketler iflas gibi olaylara karşı alışkın değildir. Bu sebeple de çok olumsuz bir haber neticesinde hisse senedi fiyatları ciddi düşüşler görebilmektedir.
Blue chip hisseleri, yatırım portföyünü düşük risklerde tutmak ve istikrarlı getiri arayan yatırımcılar için ideal bir seçenek olabilmektir. Öte yandan, blue chip hisse senetleri yatırımcıların portföylerini çeşitlendirmeleri için de makul bir tercih olabilmektedir.
Amma velakin, özellikle kısa vadeli hareketler ile bir strateji geliştirecek spekülatörler için bu hisse senetlerinin uygun olmadığını belirtmek gerekmektedir. Söz gelimi, bu sınıftaki hisse senetlerinin fiyatında günlük olarak sert hareketler görmek çok da mümkün değildir.