Borsa

Borsa Hesabı Açma Ücreti Ne Kadardır?

Borsa hesabı açma ücreti konusu hisse senedi yatırımları yapmak isteyen birçok yeni yatırımcı adayı tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır.

Borsa hesabı açma ücreti bulunmamaktadır. Aracı kurumlar veya bankalar üzerinden açılan borsa hesapları üzerinden bir hesap açılış ücreti alınmamaktadır.

Söz gelimi, bir aracı kurumdan veya banka üzerinden borsa hesabı açtığınız takdirde hesap açılışı adı altında bir ücret ödemeniz gerekmemektedir.

Ancak bunun yanı sıra, yatırım hesabı saklama ücreti, MKK saklama komisyonu ve bir kereye mahsus olmak üzere şifre gönderim ücreti ödemeniz gerekmektedir.

Peki, borsa hesapları için yatırım hesabı saklama ücreti, MKK saklama komisyonu ve şifre gönderim ücreti tam olarak ne anlama gelmektedir, bu ücretlerin asgari tutarı ne kadardır? İşte bilmeniz gerekenler.

Borsa Hesaplarından Alınan MKK Saklama Komisyonu

Borsa hesapları, daha doğrusu yatırım hesapları üzerinden aracı kurumların alması gereken zorunlu bir MKK saklama komisyonu bulunmaktadır. Bu ücret Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından talep edilmektedir.

MKK saklama komisyonu aracı kurumlar tarafından borsa hesapları da dahil olmak üzere yatırım hesaplarından üç aylık dönemler çerçevesinde alınmaktadır. Alınan komisyon ise 0.0065% şeklindedir. Ek olarak, bu ücret yatırım hesaplarında yer alan hisse senetlerinin piyasa değeri Türk Lirası ortalaması 1.000.000 TL’nin üzerinde olan hesaplardan alınmaktadır.

Borsa Yatırım Hesaplarından Alınan Saklama Ücreti

Bir de yatırım hesapları üzerinden bir yatırım hesabı saklama ücreti alınmaktadır. Bu ücret de, tıpkı MKK saklama komisyonu gibi yatırım hesapları üzerinden üç aylık dönemlerde tahsil edilmektedir.

Yatırım hesabı saklama ücretleri hakkında fikir sahibi olmanız için bir tablo oluşturduk. Hesapta bulunan varlık tutarına göre alınan ortalama hesap saklama ücretleri için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz. Bu tablo yatırım hesabı saklama ücreti hakkında bilgi sahibi olmanıza yardımcı olacaktır.

Yatırım Hesabı Saklama Ücretleri
Yatırım Hesabı Bakiyesi Alınan Ortalama Ücret
100,01 – 1.000 TL 4 TL
1.000,01 – 10.000 TL 10 TL
10.000,01 – 50.000 TL 14 TL
50.000,01 – 250.000 TL 17 TL
250.000,01 – 500.000 TL 26 TL
500.000,01 – 750.000 TL 36 TL
750.000,01 TL ve Üzeri 40 TL

Borsa Hesaplarından Alınan MKK Sicil Şifre Gönderim Ücreti

Her ne kadar borsa hesapları olarak ifade etsek de, bu tür hesaplar da yatırım hesabı olarak kabul görmektedir. Yatırım hesabı saklama ve MKK saklama komisyonu ücretlerine ek olarak bir de yatırımcıların bir kereye mahsus olmak üzere, yine zorunlu olan MKK sicil şifre gönderim ücreti ödemeleri gerekmektedir.

MKK sicil şifre gönderim ücreti şu anda 8.40 Türk Lirasıdır. Bu ücretin de belirli zamanlarda yine MKK tarafından güncellendiğini belirtmeden geçmemek gerekmektedir.

Özetlemek gerekirse, borsa hesabı açma konusunda yatırımcılardan herhangi bir ücret alınmamaktadır. Ancak yatırımcıların yatırım hesabı saklama, MKK komisyonu ve bir defalık MKK sicil şifre gönderim ücreti ödemesi gerekmektedir.

Konupara Ekibi

Konupara Ekibi, okuyucu ihtiyaçlarını analiz ederek para yönetimi, birikim, krediler, kredi kartları, kredi notu, mevduat hesapları gibi bankacılık ürünleri ve yatırım konularında araştırmalar yapıp kapsamlı yazılar hazırlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir