Boğa piyasası, hisse senedi fiyatlarının düşüşe geçtiği ayı piyasasının aksine, makroekonomik gidişatın iyi olmasından veya şirket içerisinde durumların iyileşmesinden dolayı borsada işlem gören menkul kıymetlerin fiyatlarının yükselişte olduğu piyasalara verilen bir isimdir.
Bu terminoloji genelde hisse senetleri için kullanılsa da tahviller, forex veyahut emtia fonları için de kullanılabilir. Arz-talep yasaları piyasayı etkilediği için finans piyasaları da hisse arzı düştükçe yükselecek veya yükseldikçe düşecektir.
Boğa trendi ile ilgili önemli noktalar şunlardır:
- Boğa trendlerinin en büyük belirleyicisi yatırımcıların öz güveni, pozitif beklentileri ve piyasanın genel olarak olumlu bir bakış açısına sahip olmasıdır.
- Açılış safhalarında piyasada gerçekleşen değişiklikler genelde psikolojik olup güçlü ekonomik göstergeler ve şirketlerin yüklü miktarda kazanç yakalaması gibi durumlar görülmeyebilir.
- Piyasaya karşı bakış açısı olumlu olduğu için türev piyasalarda alım opsiyonlarına yoğun bir yüklenme olacaktır.
Boğa Trendi Genelde 4 Evrede Gerçekleşir
İlk evrede piyasa, bir önceki ayı trendinden kalan karamsarlığı üzerinden yavaş yavaş atar. Fiyatlar düşüktür ve yatırımcıların morali çok düşüktür.
İkinci evrede hisse fiyatları yeniden yükselmeye başlar, şirketlerin gelirleri ve ticaret aktiviteleri artmaya başlar; böylece ekonomi ortalama üstü rakamlara tırmanmaya başlar.
Üçüncü evrede piyasa endeksleri ve menkul kıymet varlıkları yeni zirveleri görür. Hisse senedi alım-satımı yükselmeye devam eder ve temettü getirisi düşüktür, bu da piyasadaki likiditenin yeterli miktarlarda olduğunu gösterir.
Son evrede alım-satım ve spekülasyonun fazla olmasından dolayı halka arz faaliyetleri fazladır. Hisselerin fiyat-kazanç oranları tavan yapmıştır.
Boğa trendi içinde birçok kar fırsatı barındırsa da sonsuza kadar devam etmez ve trendin ne zaman biteceğini tam olarak kestirmek mümkün değildir. Yatırımcılar, ne zaman alıp ne zaman satacaklarını iyi belirlemeli ve piyasa zamanlamalarına uymaya çalışmalıdırlar. (Ayrıca bakınız: Ayı Piyasası Nedir?)