Borsa

William O’Neil’ın CAN SLIM Yatırım Stratejisi

William O’Neil 1958 yılında Hayden, Stone & Company’de broker olarak işe başlamadan önce Güney Methodist Üniversitesinde işletme okudu. O’Neil bilgisayarı yatırım için bir araç olarak kullanan ilk insanlardan biri. O, geliştirdiği CAN SLIM adlı stratejiyle firmasındaki diğer brokerlardan daha fazla kâr etti.

O’neil henüz 30 yaşındayken New York Menkul Kıymetler Borsasında yer satın aldı ve William O’Neil & Company’i kurdu. O’Neil ve şirketi 1960’lı yılların başında günlük hisseler için ilk bilgisayar temelli veri tabanını geliştirdi.

O’Neil kariyeri boyunca yeniliklerin peşinde koştu. 1972 yılında hisselerin haftalık performans çizelgelerini içeren Daily Graphs adlı dergiyi kurdu. 1973 yılında ise veritabanı yayını ve basılı yayın hizmetleri için O’Neil Data Systems şirketini kurdu.

1984 yılında Investor’s Daily adlı gazete ile yaptığı araştırmaları herkes tarafından ulaşılabilir hale getirdi. Adı 1991 yılında Investor’s Business Daily olarak değiştirilen gazete, Wall Street Journal ve diğer önemli yayınların arasında yerini aldı. Investor’s Business Daily Mart 2016’da yayınlarının sıklığını haftalık olarak değiştirdi ve günümüzde artık yalnızca internet üzerinden haber yayınlıyor.

Yatırım Felsefesi ve CAN SLIM Stratejisi

O’Neil, performans odaklı yaklaşımında nitel ve nicel stratejilerin bir karışımını kullanıyor. Kısaca açıklamak gerekirse O’Neil yalnızca satın alındıktan sonra kısa süre içerisinde büyük fiyat artışları gösterecek geniş büyüme potansiyelli hisseleri arıyor; güçlü şirketlerin hisselerini alarak zayıflayanları satıyor.

CAN SLIM adını verdiği bu strateji, şu kriterlerin ilk harflerinden yapılmış bir akronimden oluşuyor:

C – (Current quarterly earnings). Güncel üç aylık performansın bir yıl öncenin aynı dönemindeki üç aylık performansından dikkat çekici derecede yüksek olması (en az %25).

A – (Annual earnings growth). Son beş yılda bileşik faiz ile yıllık kazancın %25’den az olmaması (fiyat/kazanç oranı önemli değil – bu hisselerde tahminen 20-45 arasıdır).

N – (New product or service). Yeni ürünler, yeni yönetim, yeni yüksekler. Yani “güzel hikayelere” sahip hisseler.

S – (Supply and demand). Arz ve talep.  Hisse ne kadar azsa yapılan her satın alma işlemi fiyatı o kadar yükseltir. 10-12 milyon birim hisseli şirketler idealdir.

L – (Leader). Liderler ve ağır hareket edenler. İyi performans gösterenler tutulmalı, kötü performans gösterenler elden çıkarılmalı.

I – (Institutional sponsorship). Kurumsal sahiplik.  Üst düzey profesyonel yatırımcıların “şirketleri” yatırıma uygundur.

M – (Market Direction). Piyasanın eğilimi. Büyük düşüşe geçen hisseleri %10’luk düşüş oranına varana kadar satın almalı. %10’dan fazla düşen hisseleri almamakta fayda var.

CAN SLIM stratejisi muhteşem çünkü kişisel görüşleri en aza indirgeyen fazlaca katı kurallar sunuyor. Bu stratejiyi değer, büyüme, temel ve hatta biraz da teknik analizin birleşimi olarak düşünmek yanlış olmayacaktır. Elbette hatırlatmakta fayda var; bu yayındaki açıklamalar sadece CAN SLIM stratejisine kısa bir bakış niteliği taşıyor.

O’Neil, “How to Make Money in Stocks” adlı kitabında, burada bir bölümüne yer verilen değerli bilgileri detaylandırıyor. Bu nedenle CAN SLIM stratejisinin temel kavramlarını tam olarak anlamak için kitabı okumanız faydalı olacaktır.

William O’Neil’ın “Açığa Satış ile Nasıl Para Kazanılır” (How To Make Money Selling Stocks Short) isimli kitabında açığa satış ile ilgili değindiği 6 hususa göz atmak bu yayına bakabilirsiniz.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir