Borsa

FAANG Hisseleri Neler ve Niye Herkes Onları İstiyor?

Wall Street jargonunda FAANG demek büyük kazanç demektir ve büyük kazanacak şanslı yatırımcılardan biri de siz olabilirsin. FAANG, Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google (ana kuruluş olan Alphabet’i temsilen) beşlisinin kısaltması; bu beş teknoloji hissesi o kadar popüler ki medya, onlar için bir kısaltma geliştirdi.

CNBC kanalında yayınlanan Mad Money’s programının sunucusu ve TheStreet.com’un eş kurucusu Jim Cramer, FAANG kısaltmasının mucidi oldu.

Bu beş hisse, dikkatleri her zaman üzerinde toplamayı biliyor. Finans haberlerini takip ediyorsanız FAANG hisselerinin çoğu zaman dikkatleri üzerine çektiğini görüyorsunuzdur.

Bu Hisseler Neden Bu Kadar Önemli?

Çünkü bu beş şirketin performansı yalnızca kendilerini, hatta içlerinde bulunduğu sektörü değil, hepimizin yaşamını bir derecede etkiliyor.

Örneğin Amazon’u ele alalım. (Bu arada; Jim Cramer bu terimi ilk kez kullandığında FAANG kısaltmasının orijinal A’sı Amazon idi, Apple sonradan eklendi.) Amazon sayesinde alışveriş hızlı, kolay ve ulaşılabilir oldu; bu sayede Amazon tüm rakiplerini ezip geçti ve perakende mağazacılığın kurallarını değiştirmeye devam ediyor. Amazon müşterileri kıyafetten bakkaliyeye, teknolojik aletten kişiye özel üretilmiş Game of Thrones müzik kutusuna kadar her şeyi bir tıkla ve kargo ücreti de ödemeden satın alabiliyor.

İşte bu yüzden Amazon’un yatırımcılarının da beklentileri haliyle yüksek. Beş yıl kadar önce Amazon hisselerinin fiyatı 300 dolar civarındaydı; bugün ise 1626 dolar sularında seyrediyor. 795 milyar dolar değere sahip olan şirket S&P 500 endeksinin Apple ve Microsoft’dan sonraki en büyük ismi. (S&P 500 ABD’de faaliyet yürüten değeri en yüksek 500 şirketin hisse senetlerinden oluşuyor.)

FAANG beşlisinin en küçüğü olan Netflix bile genel piyasanın ağır toplarından biri. Yaklaşık 150 milyar dolarlık bir değere sahip olan şirket, tek başına S&P 500’ün %0.55’ini oluşturuyor. Ayrıca Netflix hisseleri son beş yılda 40 dolardan 339 dolara kadar yükseldi.

Beş şirketin toplam değeri ise 500 şirketin dahil olduğu endeksin tek başına %13’ünü oluşturuyor. Eğer FAANG beşlisi bir ülke olsaydı ve piyasa değerlerini GSYİH’leri olarak kabul etseydik dünyanın en büyük dördüncü ekonomisi olabilirlerdi.

Yani FAANG Hisselerine Yatırım Yapılmalı mı?

FAANG hisselerinin geçmişte ne kadar başarılı oldukları gerçeği insana güven verse de bu beşlinin bireysel olarak büyüme hızlarını koruyup koruyamayacakları tartışma konusu. Üstelik işler yolunda gitmediğinde, mesela kullanıcı sayısının artma hızının düşmesi ya da birtakım gelir fırsatlarının ıskalanmış olması gibi çeyrek raporları yayınlandığında bu şirketlerin hisseleri birden düşüş gösterebiliyor.

Tabii bir de işin fiyat boyutu var. FAANG beşlisinin her birinden bir birim hisse almanın toplam maliyeti şu an 3,400 dolar. Bu hesaba yurt dışı hisse alım işlemleri için alınan fahiş komisyon ücretleri de dahil değil. Ayrıca şunu da unutmamak gerek; ABD’nin en büyük beş teknoloji şirketinin hisselerini almak, portföyü çeşitlendirmek sayılmıyor.

Fakat şanslısınız ki FAANG beşlisinden hisse almanın ve bu şirketleri portföyünüze dahil etmenin daha kolay yolları var. Hatta belki siz de bu yöntemleri kullanıyorsunuzdur.

Bazı yatırım fonları, FAANG hisselerinin dahil olduğu teknoloji şirketlerine doğrudan yatırım yapıyor, bu fonları buradan görebilirsiniz. Hatta çoğu yabancı hisse senedi fonu, FAANG beşlisinin de dahil olduğu onlarca farklı şirkete yatırım yapıyor. Yabancı hisse senedi fonlarına yatırım yapıyorsanız, yatırım yaptığınız fonların portföyünü bir kontrol edin, FAANG beşlisini görmeniz gayet de olası.

Siz de bu sayede hem çeşitlendirilmiş bir portföye sahip oluyor, hem de finans dünyasının en popüler şirketlerinin hisselerini elinizde tutmuş oluyorsunuz; bu, uzun vadede çok büyük getirileri olacak bir yatırım stratejisi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir