Borsa

Facebook hisseleri, 2018’de de sosyal medya hakimiyetine devam edecek gibi gözüküyor

Twitter (TWTR) ve Snapchat’in sahibi Snap (SNAP), sosyal medya pazarındaki varlığını güçlendiren Facebook’un (FB) gölgelerinden kurtulmak için her zamankinden çok daha büyük hamleler yapıyor.

Bu iki sosyal medya şirketinin kaderi ile ilgili son durumdan bahsetmek için henüz çok erken olabilir, ancak her iki şirketin de Mark Zuckerberg’in devasa Facebook’unun rakibi olabilmeleri için önlerinde kat etmeleri gereken epey uzun bir yol olduğu tartışılamaz.

Twitter ekim ayında beklenenden daha iyi üçüncü çeyrek performans rakamları yayınladı ve son üç ayda hisse senedi fiyatı yüzde 19 yükseliş gördü.

Yatırımcılar güçlü gelen üç aylık bilançonun ardından, hem yeni bir fiyatlama aradığından hem de şirketin tweet karakter sınırını 140’dan 280’e çıkardığı yapısal değişikliği tarttığından, Twitter hisselerindeki alım son dört yılın en yüksek seviyesine çıktı. Ancak şirketin günlük kullanıcı sayısındaki yavaşlama, hisse fiyatlarındaki artışın sürekliliği önündeki en büyük engellerden biri olmaya devam ediyor.

Bu engellerden bir diğeri de Twitter’ın reklam gelirlerinin önümüzdeki çeyreklerde düşme ihtimali. Zira RBC Capital’e göre Twitter reklamverenlerinin yüzde 21’i sitedeki reklam harcamalarını kısmayı planladıklarını belirtiyor.

Snap için de durum pek farklı değil. Halka arz fiyatının altına inen ve son zamanlarda mütevazı sayılacak bir yükselişle 15 dolar seviyesine gelen şirketin hisseleri, halen 17 dolarlık halka arz fiyatının altında işlem görüyor.

Snapchat, 178 milyon kullanıcıya sahip ve 2017 yılının üçüncü çeyreğinde kullanıcı tabanının yüzde 16’sını yalnızca bir yıllık bazda kaybetti. Facebook’a ait Instagram’ın Stories ve WhatsApp’ın Status özelliklerindeki kullanım artışları göz önüne alındığında, Snapchat’in kullanıcı kayıplarını anlamlandırmak çok daha mümkün bir hale geliyor.

Haliyle Facebook Snap için büyük bir rakip ve yatırımcılar için de önemli bir endişe kaynağı olmayı sürdürüyor.

Facebook anlamlı bir şekilde büyümeye devam ediyor

Diğer iki sosyal medya şirketinin aksine Facebook büyümeye devam ediyor. Şirket Facebook.com’da 2 milyar, sahip olduğu WhastApp’da 1.3 milyar, Messenger’da 1.2 milyar ve Instagram’da ortalama 800 milyon kullanıcıyı elinde tutuyor.

Facebook için kullanıcı bazındaki rakamlar diğerlerine kıyasla oldukça iyi durumda, ancak daha iyi gelişmeler de var.

Morgan Stanley analistleri geçtiğimiz hafta başında yaptıkları açıklamada, Facebook’un önümüzdeki yıl önemli ölçüde reklam geliri elde etmeyi planladığını paylaştı. Şirketin reklam gelirinin 2018’de yüzde 32 artarak 53 milyar dolar olacağını tahmin eden analistler, “Facebook’un reklam fiyatları hala diğer sosyal ağlardan çok daha düşük ve yatırımın geri dönüşü yüksek” diye yazdı.

Bununla birlikte, şirketin yakın zamanda tanıttığı Messenger Kids isimli bir uygulama da var. Bu uygulama Facebook veya Instagram’a üye olmalarına izin verilmeyen 13 yaşın altındaki çocuklar için hazırlanan ve ebeveyn kontrolünü mümkün kılan Messenger uygulamasının genç bir versiyonu.

Şimdilik piyasa Messenger Kids’le ilgilenmiyor gibi gözükse de, kabul etmek gerekir ki Messenger Kids kesinlikle büyük bir iş. Kendi türünün ilk örneği olmakla birlikte, artan bir talebe de hitap ediyor ve aynı zamanda bu uygulama Facebook, Instagram ve Messenger için de büyümeyi hızlandırma potansiyeli taşıyor.

2013-15 yıllarını kapsayan ABD Ulusal Telekomünikasyon ve Bilgi Yönetimi verilerine göre ABD’de 3-14 yaş grubundaki çocukların üçte ikisi çevrimiçi. Facebook’a göre de ABD’deki 6-12 yaş aralığındaki çocukların yüzde 93’ünün akıllı telefonlara veya tabletlere erişimi var.

Bunun anlamı şu: sadece Messenger Kids’in varlığı bile FB hisse senedi satın almak için başlı başına önemli bir neden. Facebook hisseleri piyasada halen yeterince ucuz. Sonuç olarak, şimdi satın almak için iyi bir zamana benziyor. (Ayrıca bakınız: 2018’de Satın Alınabilecek 10 Teknoloji Hissesi.)

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir