Küresel açıdan Facebook her zamankinden daha baskın
Sosyal ağ devi Facebook, planlandığı gibi 3 Mayıs’ta 2017 ilk çeyrek raporunu yayımladı. Şirket aylık aktif kullanıcı tabanının son çeyrekte yüzde 17 artarak 1,94 milyara yükseldiğini açıkladı. Wall Street beklentileri ise 1.91 milyardı.
Yayımlanan raporda, Facebook’un bu yılın ilk çeyreğindeki net karının geçen senenin aynı dönemine göre ortalama yüzde 76’lık artışla 3,06 milyar dolara ulaştığı belirtildi.
Geçen senenin ilk çeyreğinde hisse başına 0,6 dolar kâr elde eden şirket, bu senenin ilk çeyreğinde hisse başına 1,04 dolar kâr elde etti. Facebook’un bu senenin ilk çeyreğinde geliri de geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 49 arttı ve 8,03 milyar dolar oldu.
Şirketin aktif kullanıcı tabanı, reklam yükü, klonlanan özelliklerin durumu gibi bazı faktörlerin yatırımcılar tarafından dikkate alınacağını ve bunlara ilişkin olumlu işaretler aranacağını biliyorduk. Bu konularda da endişeleri hafifleyecek olumlu açıklamalar geldi.
Şirket, aktif kullanıcı tabanında Wall Street beklentilerini aştı. Beklenti 1.91 milyardı, şirketin açıkladığı rakam beklentinin üzerinde 1,94 milyar oldu.
Şirketin reklam yükü meselesini nasıl çözeceği de önemliydi. Raporda, reklamlardan elde edilen gelirin 2017’nin ilk çeyreğinde 7,86 milyar dolara ulaştığı belirtildi. 2016’nın ilk çeyreğinde 5,2 milyar dolar olan reklam geliri yüzde 51 arttı. Lakin buna rağmen şirketin geleneksel haber akışındaki reklam yükü meselesi henüz çözülmemiş gibi gözüküyor.
Bir diğer önemli nokta da şirketin Snapchat’ten kopya ettiği özelliklerin akıbetinin ne olacağıydı. Şirket, diğer Snapchat kopyaları Messenger Day ve Facebook Hikayeler hakkında bilgi vermedi fakat bir diğer klon özellik olan WhatsApp Durum’un 175 milyon günlük aktif kullanıcı sayısına ulaştığını açıkladı ki, bu 161 milyon günlük aktif kullanıcısı olan Snapchat’i geride bıraktığı anlamına geliyor. 10 Mayısta ilk çeyrek sonuçlarını açıklayacak Snap’i zor günler bekliyor olabilir ama klonlarının başarılı olması durumunda Facebook’un küresel anlamda Snap’i geçebileceği beklemediğimiz bir şey değildi.
Bunların dışında, raporda yer alan bilgilere göre, Facebook’un yeni büyümesinin büyük bir kısmı ABD ve Avrupa dışında yaşanıyor. Facebook’un Asya Pasifik bölgesinde 716 milyon kullanıcısı ve dünyanın geri kalanında 632 milyon kullanıcısı var. Asya Pasifik kullanıcı sayısı bir yıl öncesine göre yüzde 27 arttı. ABD’de ve Avrupa’da kullanıcı tabanı sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 6 oranında büyüdü.
Şirketin kazanımları son çeyrekte beklentileri yenmeyi başarmış olsa da, Facebook hisseleri yüzde 2,2 seviyelerine kadar düşüş kaydetti. Sınırlı işlemlerde biraz toparlanma olsa da şu anda şirket hisselerinde bir miktar düşüş hala mevcut. Ama büyük resme odaklanalım, çünkü Facebook 2 milyar kullanıcıya yaklaştı ve küresel açıdan baskınlığı sürmeye devam ediyor.