Borsa

Halka Arzda Bitiş Çizgisine Yaklaşan Uber ve Lyft Hakkında Ne Biliyoruz?

Uber ve Lyft şu anda piyasadaki en büyük iki araç çağırma şirketi ve her iki şirket de 2019’da halka arz ediliyor. Bu gerçeklik şimdi daha da netleşti.

Geçen hafta, 6 Aralık’ta, Lyft, halka arz belgelerini ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) gizlice ulaştırdığını duyurdu. Lyft, ne kadar hisse arz edeceği veya hisse senedinin fiyat aralığı gibi herhangi bir detay açıklamadı.

Lyft, geçen Haziran ayında Fidelity tarafından yönetilen son finansman turunda, 15 milyar dolarlık bir değere sahipti. Şirketin değerini iki ay öncesine göre iki katına çıkardığı tahmin ediliyor.

Hem Lyft hem de rakibi Uber yatırımcıları heyecanlandırıyor. Bu iki şirket, ABD’deki en büyük ve en hızlı büyüyen özel şirketler arasında yer alıyor. Yatırımcılar, bir süredir hem Lyft hem de Uber’in halka arz edilmesini bekliyor.

Uber, Lyft’in tüm rolleri kapmasını istemedi, bu yüzden Lyft’ten bir gün sonra, 7 Aralık’ta, halka arz belgelerini gizlice SEC’e ulaştırdığını kamuoyuna açıkladı. Ve işte nihayet oluyor. En büyük ve en çok beklenen teknoloji şirketlerinden ikisi, 2019’da borsaya giriyor.

Uber ve Lyft Hakkında Ne Biliyoruz?

Lyft’in değeri Uber’den çok daha küçük ve Lyft’in yıllık cirosu 1 milyar dolardan az. Bununla birlikte, Lyft’in dikkat çeken birkaç finansal göstergesi var. Ocak 2016’da General Motors şirkete 500 milyon dolar yatırım yaptı. Ve bu yılın başlarında, Lyft 15 milyar dolarlık bir değere ulaştı. Açıkçası, Lyft Uber kadar yüksek bir değere sahip değil (Uber’in değeri 120 milyar dolar), ama kaydettiği hızlı büyüme bu durumu telafi ediyor gibi gözüküyor.

Bazıları Uber’e kuşkuyla bakıyor çünkü şu anda şirket kârlı değil. 2018’in üçüncü çeyreğinde şirket, 1.07 milyar dolar zarar bildirdi. Ayrıca Uber, sürücüsüz aracının bir kişiyi öldürmesiyle sonuçlanan ve şirket içinde yaşanan sorunlarla boğuştuğu zorlu bir yıl geçirdi.

Uber’in CEO’su Dara Khosrowshahi, Ağustos 2017’de görevi devralarak, Uber’in nakit sıkıntısı yaşatan bölümlerini ortadan kaldırmaya odaklandı. Rakip şirketlerden ağır rekabetle karşılaşan Rusya ve Güneydoğu Asya’daki operasyonları da sattı.

Uber ayrıca, gıda dağıtımı, bisiklet ve scooter kiralama gibi potansiyel yüksek büyüme alanlarına girerek işlerini genişletmeye yöneldi.

Uber mi, Lyft mi?

Ekim 2018 itibarıyla Uber, ABD pazarının %69’una sahipken, Lyft pazarın %28’ine sahipti. Uber pazar payının büyük bir parçasını elinde tutuyor ama Lyft kesinlikle bu işin peşinde.

Yatırım şirketi Raymond Jones’un ABD’li tüketicilerle yaptığı bir anketin verilerine göre, Lyft’in müşterileri Uber’in müşterilerine göre daha sık kullanım yapıyor.

Lyft müşterileri daha sadık ve Uber müşterilerinin Lyft’i seçme olasılığı daha yüksek olduğundan, Lyft’in Uber’in pazar payının bir kısmını daha alması mümkün gözüküyor. Nereden bakarsak bakalım bu kıyasıya bir savaş!

Yatırımcılar bir süredir hem Lyft hem de Uber’le ilgileniyorlardı, bu yüzden iki şirketin halka arzı yüksek olasılıkla büyük bir talep görecek. Aynı zamanda bu halka arzlar gelecek yıllarda her iki şirketin de kaderini belirleyecek önemli kilometre taşları olacak.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir