Nasdaq Nedir? Nasdaq Borsası Hakkında 7 Bilgi
Nasdaq, dünyanın önde gelen ve birçok yatırımcı için önemli bir alternatif olmayı sürdüren elektronik bir Menkul Kıymetler Borsası’dır. Borsa ismini, National Association of Securities Dealers Automated Quotation System’in baş harflerden alır. Buna rağmen yaygın olarak Nasdaq olarak bilinir ve ifade edilir.
Borsanın bilinmesi gereken en önemli endeksleri arasında Nasdaq 100 Endeksi, Nasdaq Bileşik Endeksi ve Nasdaq Biyoteknoloji Endeksi yer alır. Borsanın bu endeksleri kapsamında finanstan sanayiye ve biyoteknolojiye kadar birçok sektöre ait şirket hisse senetleri bulunur.
Nasdaq’ın ne olduğunu çoğu hisse senedi yatırımcısının yüzeysel olarak bilmesi veya duyması çok da şaşırtıcı değildir. Çünkü yatırımcılar için önemli bir alternatif olmasının yanı sıra Nasdaq, Amerika Birleşik Devletleri’nin en önemli ve en büyük elektronik borsadır.
İçindekiler
1. Nasdaq Nedir?
Nasdaq, Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük otomatik ve elektronik borsadır. Açılımı National Association of Securities Dealers Automated Quotation System’dir. Borsanın ana merkezi meşhur New York Times Meydanı’nda yer almaktadır. Halihazırda Nasdaq’ın CEO’su ise Adena Friedman’dır.
Nasdaq, dünya genelinde 24 piyasada faaliyetler göstermekte ve faaliyetini sürdürmektedir. Saatte en yüksek miktarda hisse takısı bu borsa yapılmaktadır. Bununla beraber, Nasdaq dünyanın en büyük elektronik piyasasıdır. Borsa, 1971 yılında teknoloji pazarında bir dönüm noktası olarak kurulmuştur.
Nasdaq Borsası’nın amacı, borsaya kote olması gereken neredeyse tüm teknoloji şirketlerini birbirine bağlayan bir piyasa oluşturmaktadır. Piyasa değeri açısından muazzam biçimde büyümeye devam etmesi bir yana, Oracle, Paypal, Alphabet, Intel ve Microsoft gibi küresel anlamda en büyük şöhrere sahip şirketlerin varlığı ile desteklenmeye devam etmektedir.
Nasdaq’ın temel başarısının ardında yatan en önemli olgu, kabul şartlarının esnekliğidir. Her ne kadar hisse senedi listelemede ciddi kriterler talep etse de şirketlerin büyüklüğü her ne olursa olsun hissedarları ile yakın ilişkiler içindedir. Böylece hemen her yatırımcının benzer garanti ve fırsatlara erişimini kolaylaştırmaktadır.
Ek olarak, Nasdaq Borsası kapsamında, son teknoloji ile ilgili şirketlerin hisse senetleri işlem görür. Aracı kullanılmayan bir borsa olarak öne çıkan Nasdaq’da, daha yüksek güvenlik adına tüm işlemler çevrimiçi ortamda gerçekleştirilir.
2. Nasdaq Ne Zaman Kuruldu?
Nasdaq ilk kez 1971 tarihinde kuruldu. Ortaya çıktığından bu yana hiçbir şey eskisi gibi olmadı, her geçen gün en önemli piyasalardan biri olarak kendini güçlendirdi ve muazzam büyüme hızı bile çok fazla beklentiyi beraberinde getirdi.
Nasdaq kuruluşu, ABD’nin Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından piyasaların güvenliği konusunda hazırlanan bir çalışma ile gerçekleşti. Bu çalışma sonucunda, teknoloji sektöründeki şirketlerin, oldukça volatil olan hisselerinin Tezgah Üstü Piyasa (OTC) üzerinde işlem görmesi ve daha fazla düzenlemeye ihtiyaç duyuluyor olmasıydı.
SEC, Amerika Birleşik Devletleri Kongresi’ne otomasyon önererek bu konuya son verdi ve böylece tarihsel verilerine göre ilk işlemleri 8 Şubat 1971 tarihinde başlayan Nasdaq Borsası en nihayetinde resmen kuruldu.
Yaklaşık beş yılın ardından, Nasdaq ilk en iyi piyasa tekliflerini ve satış fiyatlarını göstermeye başladı. Amerika Birleşik Devletleri gazetelerinde, bu borsanın “Dow Jones Endeksi, ancak teknolojik hisse senetleri” haline geldiği iddia edildi. Bu, değerlerin daha iyi anlaşılmasını sağlayıp işlemleri kolaylaştırdı ve borsaya yönelik ilgili kısa sürede artırdı.
Tarihler 1998 yılını gösterdiğinde Nasdaq, Amex (Amerikan Menkul Kıymetler Borsası) ile birleşerek Nasdaq-Amex Market Group’ı meydana getirdi. Arından 1997 ve 2000 yılları arasında bu borsa, 1.649 şirketi halka arz etmeye teşvik etti. Öte yandan, Nasdaq günümüzde yaklaşık olarak bir günde 6 trilyon hisse senedi işlemi yapma kapasitesine sahip bir konuma ulaştı.
3. Nasdaq Hisseleri Hangileridir?
Nasdaq’ta birçok hisse senedi işlem görür. Halihazırda borsada yüzlerce şirkete ait hisselerin işlem görüp yatırımcılar tarafından alınıp satılabildiğini söylemek mümkündür.
Nasdaq hisseleri arasında Alphabet, Microsoft, Alibaba, Facebook, JP Morgan Chase, Exxon Mobil ve Boeing gibi şirketler yer alır. Nasdaq hisselerinin tamamını buradaki sayfadan inceleyebilirsiniz. Sözün özü, bu borsada finanstan teknolojiye dek birçok şirkete ait hisse senedi bulunur ve işlem görür.
4. Nasdaq Nasıl Çalışır?
Nasdaq Borsası, hisse senedi işlemlerinin alım satımı hususunda birçok borsadan farklı bir şekilde çalışır. Daha iyi anlaşılması için örnek vermek gerekirse, New York Menkul Kıymetler Borsası veya Borsa İstanbul’dan farklı bir şekilde faaliyet gösterir.
Nasdaq, hisse senedi işlemlerini ticari bir alanda insanlara yaptırmak yerine bilgisayarlar kullanarak yürütür ve faaliyetlerini bu şekilde sürdürür. Bu borsada hisse senedi alıcıları ve satıcıları elektronik olarak birbirine bağlıdır. Bu anlamda Nasdaq, Borsa İstanbul ya da New York Menkul Kıymetler Borsası’ndan farklı bir şekilde faaliyet gösterir.
5. Nasdaq Endeksleri Nelerdir?
Borsanın en önemli endeksleri Nasdaq 100 Endeksi, Nasdaq Bileşik Endeksi ve Nasdaq Biyoteknoloji Endeksi’dir. Borsayı doğru bir şekilde öğrenmek için Nasdaq’ta yer alan bu endekslerin ve endeksler içerisinde yer alan şirketleri anlamak gerekir.
Nasdaq 100 Endeksi
Bu endeks, mevzubahis şirketlere ait hisse senetlerinin sunduğu satış hacmine göre borsada işlem gören ve finansal olmayan en büyük 100 şirketi içerir. Nasdaq 100 Endeksi, telekomünikasyon, donanım ve yazılım gibi şirketleri kapsar. Tekrar etmek gerekirse bu endeks, finansal olmayan ya da kısmen yatırım şirketlerini kapsamaz.
Nasdaq Bileşik Endeksi
Bu endeks, Nasdaq Borsası’nda işlem gören ve 3.000’den fazla şirketin bulunduğu bir hisse senedi grubu olup, belirli sektörlere karşılık gelen sekiz alt endeksten meydana gelir. Bu endeksler Bankacılık, Bilişim, Finans, Sanayi Şirketleri, Sigorta, Telekomünikasyon ve Ulaştırma sektörleri olarak sınıflandırılır. Nasdaq Bileşik Endeksi, genel olarak finans, yatırım ve teknoloji şirketlerini de içerir.
Nasdaq Biyoteknoloji Endeksi
Bu endeks, Nasdaq Bileşik Endeksi’nde yer alıp kote olmuş hisse senetlerini barından ilaç ve biyoteknoloji şirketlerinden oluşur. Nasdaq Biyoteknoloji Endeksi kapsamında şirketler sadece Nasdaq’ta listelenir. Bu endeks esas olarak ilaç şirketlerini bir araya getirir ve günde 100.000’den fazla hisse senedinin faaliyet göstermesini gerektirir.
6. Nasdaq’tan Hisse Senedi Nasıl Alınır?
Bir yatırımcı olarak Nasdaq hisse almak gibi bir planınız varsa bu zor değildir. Nasdaq Borsası üzerinde işlem gören hisse senetlerini alıp satmaya başlamak için yurtdışı piyasalara erişim olanağı sunan aracı kurumlardan bir yatırım hesabı açmanız gerekir.
Yurtdışı ve Nasdaq özelinde piyasalara erişim imkanı sağlayan birçok yerli aracı kurum vardır. Bu kurumların komisyon, müşteri hizmetleri desteği ve buna benzer özelliklerini kıyaslayarak kendiniz için en iyi aracı kurumu seçebilirsiniz. Böylece Nasdaq Borsası üzerinde işlem gören şirketlere ait hisseleri kolayca alıp satabilir ve yatırım yapabilirsiniz.
Esasen yurtdışı piyasalarda işlem yapmak sanıldığının aksine zor veya karmaşık değildir. Yine bu piyasalarda gerçekleşen işlem süreçleri de birbirine benzerdir. Bu süreçleri aşamalar halinde görmek için yurtdışı hisse senedi alımı üzerine hazırladığımız makalemize göz atabilirsiniz.
Tekrar altını çizmek ve hatırlatmak gerekirse, Nasdaq gibi borsalara erişim için tercih edeceğiniz aracı kurumun komisyon, platform kullanım kolaylığı ve özellikle de müşteri hizmetleri desteğini göz önünde bulundurup bir kıyaslama yapmanız faydanıza olacaktır.
7. Nasdaq Hisselerine Yatırım Yapmak Mantıklı mıdır?
Nasdaq, Microsoft, Apple, Google ve Facebook kalibresindeki teknoloji devleri başta olmak üzere sanayi ve finans şirketlerinin listelendiği ABD’nin en önemli borsasıdır. Kelimenin tam manasıyla Nasdaq, listelediği şirket kapsamında olağanüstü bir borsadır.
Bu borsa, son derece büyük harfle, dünyanın en ünlü şirketlerini barındırır ve yatırımcıların ilgili şirket hisse senetlerinin performanslarına ortak olmalarını sağlar. Üstelik burada çeşitlendirme faktörü de yatırımcı açısından faydayı maksimum hale getirir.
Sonuç olarak, Nasdaq’a yatırım yapmak, hiç şüphesiz yatırımcıların portföylerini çeşitlendirmenin veya dünyanın en iyi performans gösteren şirket veya şirketlerine doğrudan yatırım yapmanın harika bir yolunu oluşturur. Ancak elbette son olarak, yatırım kararları öncesinde şirketlere ilişkin detaylı analizler yapmanın önemini de vurgulamak gerekir.