BorsaYatırım

Yatırım için Otonom Araç Sektörüne Hızlı Bir Bakış

İş yeni teknolojilere gelince, muhabbetlere konu olan çoğu şey sürücüsü olmayan arabalar veya otonom araçlar kadar yakınımızda değil. Söylemek istediğim, arabaların sürücüsüz olmaya başladığı gerçeği! Çılgınca. Bu bir bilim kurgu. İnanılmaz. Ama oluyor.

Kabul etmek gerekir ki bu biraz da korkutucu. Zira bu teknolojide üstesinden gelinmesi gereken çok önemli güvenlik sorunları var. Gelişmekte olan bu sektörü takip ediyorsanız, Uber vakasını hatırlarsınız. Kendi kendini süren bir Uber, bir süre önce bir yayayı öldürdü. Daha da kötüsü, araba yayayı fark etti, ancak bu durum hiçbir şeyi değiştirmedi.

Bu kötü olayı bir kenarı bırakırsak, otonom araç sektöründeki gelişmelerin yatırımcılar için heyecan verici olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü yeni bir teknolojinin hızlı gelişimine birebir şahit oluyoruz. Üstelik sektörde gerçekten hızlı bir gelişim ve ilerleme söz konusu.

Bu, patlamalarına ramak kala bir sonraki Netflix, Apple ve Amazon’un gelişimini ve olağanüstü ilerleyişini seyretmek gibi bir şey. Bilgisayar patlamasından önce Intel’i veya Microsoft’u keşfedebilmek gibi de havalı.

İşte şimdi tahmin ediyorsunuz. Otonom araç sektörünün yatırımcılar için en heyecan verici tarafı, potansiyel karlar.

Milyonluk Pazardan Milyarlık Pazara

Otonom araçların büyük bir pazar oluşturması bekleniyor. Yönetim danışmanlığı firması Boston Consulting Group’un 2015 yılında yayınladığı rapora göre, otonom araç pazarı 2025 yılına kadar 42 milyon dolara ulaşabilir. Bu sadece birkaç yıl uzaklıkta!

Ama hepsi bu değil. Aynı rapor, bundan 10 yıl sonra, sürücüsüz araç pazarının 77 milyar dolarlık bir değere ulaşacağını tahmin ediyor. Bu ciddi bir para. Üstelik sektör büyümeye devam ediyor.

Ancak bu rapor çığır açan bu teknolojinin etrafında büyüyecek tüm pazarları hesaba katmıyor. Sensör, yazılım, yapay zeka, servis, haritalama gibi diğer şeylerden bahsediyorum. Boston Consulting sadece arabalardan bahsediyor.

Bu pazarı besleyecek olan tüm yardımcı sektörleri hesaba katın, kuşkusuz daha büyük miktarlardaki para yığınları göz önüne geliyor.

Bir örnek olarak, NVIDIA toplam adreslenebilir pazarın 2025 yılına kadar 4 milyar dolar değere ulaşacağını tahmin ediyor. Bu sadece sürücüsüz araçların arkasındaki temel bir teknoloji parçasını oluşturan bir şirket: yonga setleri. Tahmin oldukça büyük.

Bir başka örnek için Intel’e bakalım. 2017’de Canalys ile birlikte sunduğu ortak bir raporda Intel, otonom araç pazarının en sonunda 7 trilyon dolarlık yeni bir ekonomiye dönüşeceğini öngördü.

İşte ciddi para dediğimiz şey bu.

Ne anlama mı geliyor? Sektörün dünyadaki çoğu ülkenin GSYİH’sından daha fazlasını elde edeceği anlamına geliyor. Mesela Japonya’dan bir yıl içinde daha fazlasını kazanacağı anlamına geliyor. Almanya’dan daha fazlası. İngiltere’den fazlası Kanada, Rusya, Hindistan, İtalya, Brezilya ve Kore’den daha da fazlası.

Bu çok büyük bir para. Daha da güzeli bundan pay almak için şimdilik yeterli zaman var çünkü sektör hala çok küçük ve hala olgunluğa ulaşmadı.

İzlemeye Almanız Gereken Bazı Şirketler

Sürücüsüz araç teknolojisinin doğası gereği (sensör, haritalama, bilgisayarlı görüntü işleme, yongalar ve yapay zeka gibi yardımcı sektörler dahil), yatırımcıların seçim yapabilmesi için bol miktarda hisse senedi bulunuyor.

Örneğin doğrudan sürücüsüz araçlara yatırım yapmak istiyorsanız, Ford (NYSE: F), 2021 yılına kadar kendi kendine giden bir araç filosunu piyasaya sürmeyi planlıyor. Şirket bu teknolojiye son yıllarda oldukça büyük yatırımlar yaptı.

Benzer şekilde, teknoloji devi Alphabet’in (NASDAQ: GOOG) (NASDAQ: GOOGL) şimdiye kadar 8 milyon kilometre kat eden başarılı otonom araç şirketi Waymo var. Waymo, şu anda otonom araç liderliğini neredeyse ele geçirdi zira şimdiden Phoenix, Arizona’da halka açık test sürüşleri yapıyor. Hayır, rakiplerine resmen meydan okuyor.

Tabii ki, elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın (NASDAQ: TSLA) da sürücüsüz araçlar için büyük planları var. Hatta bu sektördeki en agresif takvimin Tesla’ya ait olduğunu söylemek yanlış olmaz. Eğer son zamanlarda alışık olduğumuz boş Elon Musk vaatlerinden bir diğeri değilse, şirket bu sene içinde kendini Los Angeles’tan New York’a kadar sürecek bir aracı olacağını söylüyor. Olabilir.

Araç dünyasında liderliğini koruyan General Motors (NYSE: GM) atlanmaması gereken bir diğer şirket. GM, üretimini artırmak için fabrikalarına 100 milyon dolarlık bir yatırımı hayata geçiriyor. Şirket 2016’da Cruise Automation adlı otonom araç teknoloji şirketini de satın almıştı.

İşte daha sonra, NVIDIA Corporation (NASDAQ: NVDA) gibi otonom araçlara grafik işlemcileri ve gelişmiş donanımlar yaratan olmazsa olmaz teknoloji şirketleri var. Otonom araçlar için haritalama, görüntü işleme, yongalar ve yapay zeka teknolojilerini üreten ve geliştirenler, keşfetmeye ve takibe değer diğer önemli şirketler arasında sıralanabilir.

Analistler, otonom araç sektöründe doğru hisse senetlerinin kısa vadede yüzde 10 – 30, orta vadede yüzde 60 – 130, uzun vadede yüzde 2,500’den fazla kar bırakabileceğini tahmin ediyor.

Karate Kid filminde geçen o meşhur söz gibi, sabır sadece bir erdem değil, bir zorunluluktur. Bilhassa henüz emekleme aşamasında olan bir sektöre yatırım yaparken. Bu nedenle, önümüzdeki yıl veya iki yıl içinde herhangi bir otonom araç şirketinin patlamasına şahit olmayı beklemeyin. Tabii yine de bu, onlarca yıl hiçbir şekilde kazanç görmeyeceğiniz anlamına gelmiyor.

Bu sektöre yatırım yapmayı düşünüyorsanız, planlarınızı uzun vadeli konumlandırmayı düşünmeniz iyi bir adım olabilir. Gelişmeleri ve kayda değer şirketleri izlemeye alın. Doğru şirketleri bulduğunuza inanıyorsanız, diplerden toplayın ve sabırlı olun.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir