Borsa

Ünlü Yatırımcı Peter Lynch’in Borsada Yatırım için 6 Kuralı

Borsada Tek Başına ve Borsayı Yenmek adlı kitapların yazarı, Amerikalı profesyonel yatırımcı Peter Lynch, yatırımlarında kendi koyduğu kurallarını hem uygulamaya devam ediyor hem de bunları paylaşıyor.

Dünya çapında çok satan kitaplarından biri olan Borsayı Yenmek’te Lynch tüm yatırımcıların basitçe anlayabileceği, en önemlisi de aynı basitlikle uygulayabileceği birçok önemli kuralından bahsediyor.

Lynch’in Fidelity Magellan’da fon yöneticiliğini yaptığı dönemdeki üstün başarısı ve görev süresince, yönetimi altındaki varlıkların 18 milyon dolardan 14 milyar dolara yükselişi göz önüne alındığında Borsayı Yenmek’te aktardığı altı kural hisse senedi yatırımlarınızda size de yol gösterebilir.

Ünlü yatırımcının uyguladığı yatırım stratejileri, prensipleri ve tecrübeleri hakkında daha fazlasına ulaşmak istiyorsanız Peter Lynch Kitapları listemize göz atmanızı tavsiye ederiz. Listede Lynch tarafından kaleme alınan ve hemen her satırında borsa bilgilerinizi ilerletecek kitapları bulabilirsiniz.

1. “Yatırım yaptığınız şirketler hakkında fazlaca bilgi edinin”

Hisse senedi yatırımında temel amaç, değerlenen hisselerden kâr veya temettü ya da her ikisini birden elde etmektir. Fakat bir şirketten hisse alındığında o şirkete ortak da olunmaktadır. Hiçbir kimse hizmetlerini, ürünlerini ya da nasıl para kazandığını, ne durumda olduğunu bilmeyen bir şirkete yatırım yaparak ortak olmaz. En azından olmamalıdır. Bu sebeple, Peter Lynch’e göre hisse senedi aldığınız her şirket hakkında edinebileceğiniz kadar fazla bilgi edinmeniz gerekir.

2. “Tanımadığınız şirketlere yatırım yapmayın”

Lynch hisse senedi yatırımcılarına her profesyonelin öğütleyebileceği gibi tanımadıkları şirketlerden hisse senedi almamalarını söylüyor. Tanınan ve bilinen çoğu şirketin, adı sanı ve ne yaptığı açıkça belli olmayan şirketlere nazaran daha garantili olduğu bilinen bir gerçektir.

3. “Söylentiler yüzünden elinizdeki hisseleri hızla elden çıkarmayın”

Genel durumlar ya da hissesine sahip olduğunuz şirket içi kesin olmayan ve doğruluğuna emin olmadığınız olumsuz söylentiler vuku bulduğunda sakin kalmanız önemlidir. Peter Lynch söylentiler veya halk arasında ortaya çıkan genel kanılar yüzünden ellerindeki hisse senetlerini hızlıca satmamaları konusunda yatırımcıları uyarıyor. Bunun yerine neler olduğundan gerçekten emin olduktan sonra ve sakin kalarak mantıklı bir karar alabilir, söylentiler doğruysa bir çıkış stratejisi planlayabilirsiniz.

4. “Hisse senetlerinin kâr getirmesini beklerken sabırlı olun”

Belirlenen bir şirket ile ilgili yeterli araştırma yapıldıktan sonra giriş ve çıkış stratejinizi belirlemeniz gerekir. Kısa vadede ortaya çıkacak tüm hareketlenmeler elinizdeki hisse senetlerinin değerini değiştirebilir. Borsa, kısa değil, uzun vadeye odaklanmayı gerektirdiğinden zamanlamanızı buna göre belirlemeniz kısa vadeli olumsuz hareketlenmelerden endişelenmenizin de önüne geçebilir. Plan ve zamanlama tercihinize göre bir ayarlama yaptığınızda hisselerinizin kâr getirmesini beklerken sabırlı olmanız önemlidir. Lynch de sıklıkla bu kuraldan bahsediyor.

5. “Herkesin aldığı hisse senetlerini almayın”

Lynch, çoğunlukla borsa uzmanlarına kulak vererek herkesin aldığı hisse senetlerine rağbet edilmemesini öneriyor. Başkalarına ya da borsa uzmanlarına kanıp herkesin satın aldığı hisse senetlerini almak yerine kendi araştırmanızı yapmanız çok daha doğru kararlar almanızı sağlayabilir.

6. “Borsadaki düşüşleri değerlendirmesini bilin”

Ünlü hisse senedi yatırımcısı Warren Buffett gibi Peter Lynch de düşüşleri değerlendirmesini bilen ve düşük fiyatlardan almayı tercih eden bir isim. Lynch yatırımcıların borsadaki düşüşleri değerlendirmeleri gerektiğinin altını çiziyor.

Peter Lynch ve diğer otoritelerden daha fazla fikir almaya ihtiyaç duyuyorsanız, tüm zamanların en iyi borsa kitapları listesine göz atabilir ve haftasonu için kendinize birkaç kitap seçebilirsiniz.

Burak Eroğlu

Burak, ekonomi başta olmak üzere küresel yatırım trendlerine yönelik yoğun araştırmalar yapıyor. Bütünleştirerek yazılara döktüğü araştırmalarını hem profesyonel hem de amatör yatırımcılar için karmaşıklıktan uzak bir tonda anlatıyor. Konupara için yazdığı 300’den fazla makalesi bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir