Borsa

Slack Doğrudan Halka Arz Yöntemini Kullanabilir

Günümüzde bağlantıları kesmek neredeyse imkansız. Her zaman bir cihaza bağlıyız ve kişisel nedenlerle veya işle ilgili olup olmadığına dair bildirimlerimizi sürekli kontrol ediyoruz. Kısacası her zaman bağlıyız ve bağlı kalmaya da devam ediyoruz.

Slack Technologies gibi şirketler sayesinde, nerede olursak olalım işlerimize de her an bağlı kalabiliyoruz. Dünya genelinde birçok kurum, kurum içinde iletişimi sürdürmek için bu teknolojileri kullanmayı tercih ediyor. Öyle ki San Francisco merkezli şirket Slack, çok da uzun olmayan bir süre zarfında adeta bir patlama yaşadı.

Slack, diğer insanlarla tek platformda işbirliği yapmayı sağlıyor. Kurucu Stewart Butterfield, üzerinde çalıştığı Glitch adlı online oyunun geliştirilmesine yardımcı olmak için şirket içinde dahili bir araca ihtiyaç duydu, bu nedenle de Slack’i geliştirdi. Slack’in adı, “Searchable Log of All Conversation and Knowledge” (Tüm Konuşma ve Bilginin Aranabilir Günlüğü) için bir kısaltma sonucu ortaya çıktı.

Slack resmi olarak Ağustos 2013’te piyasaya sürüldü. O zamandan bu yana güçlenmeye devam eden platform, birçok şirket ve projede kurum içi iletişime yardımcı oldu ve daha verimli bir iletişim sağladı. Çalışanları birbirine bağlayan bu platform kurumları daha da güçlü bir hale getirmeye devam ediyor.

Hatırlatmak gerekirse ABD Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi’ne (NASA) ait “InSight” adlı uzay aracı Mars’a iniş yaptığı sırada bazı NASA çalışanlarının Slack platformunu kullandıkları objektiflere yansımış ve basında “Slack NASA’nın Mars’a inmesine yardım etti mi” başlıklı haberler çıkmıştı. Sonrasında NASA çalışanlarının platformu kullandıkları doğrulanmıştı.

Slack şu anda özel bir şirket, ancak daha da güçlenmesinin zamanı geldi, bu da halka açık bir şirket olma konusunda ciddileşmeye başladığı anlamına geliyor.

Geçen yılın sonlarında, Slack’in halka arz edilebileceğine yönelik çok fazla söylenti vardı ve şirket en çok beklenen halka arzlardan biriydi. Ağustos ayındaki 427 milyon dolarlık bir yatırım turunda şirket 7,1 milyar dolar olarak değerlendirildi. Bu yüksek değerleme şirketi yatırımcılar için cazip bir fırsat haline getirmeye yetiyor.

Slack, halka açılmak için farklı bir yaklaşım düşünüyor. Borsada geleneksel halka arz (IPO) yerine “doğrudan kayıt” sistemini kullanmayı düşünüyor.

Doğrudan kayıt olarak da bilinen doğrudan halka arz (DPO), bir şirketin banka garantisi olmaksızın halka açılmasını sağlıyor. Geçen yılın başında, dijital müzik servisi Spotify da doğrudan halka arz yöntemini tercih etmişti. Bu yöntemde banka garantisi ve desteği olmadan şirket yatırımcılara doğrudan satış yapabiliyor. Hisseler de yalnızca talep üzerine fiyatlandırılıyor.

Slack ve Spotify gibi yüksek değerlemelere sahip tanınmış şirketler bu rotaya kolayca gidebiliyorlar çünkü yeteri kadar paraya sahipler ve sermaye artırımı yapma amacı olmadıklarından kendilerini yatırımcılara pazarlamak zorunda kalmıyorlar.

Slack gibi bir şirketin bu yolu izlemesi mantıklı olabilir. Şirketin 2019 ortalarında halka arz edilmesi bekleniyor.

Burak Eroğlu

Burak, ekonomi başta olmak üzere küresel yatırım trendlerine yönelik yoğun araştırmalar yapıyor. Bütünleştirerek yazılara döktüğü araştırmalarını hem profesyonel hem de amatör yatırımcılar için karmaşıklıktan uzak bir tonda anlatıyor. Konupara için yazdığı 300’den fazla makalesi bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir