Borsa

Başarılı Bir Swing Traderı Olmak İçin Swing Trading Hakkında Öğrenmeniz Gerekenler

Swing trading, genelde birkaç günlük hisse dalgalanmalarını avantaja dönüştürüp kâr etmeye dayalı, kısa dönemli bir yatırım stratejisidir.

Bu yöntem kullanışlıdır zira bireysel yatırımcılar kısa süreli hareketlenmelerden faydalanma konusunda hisse ticareti kurumlarına oranla daha elverişli bir konumdadırlar çünkü bu tür kurumlar hisse alışverişlerini genelde büyük miktarlarda gerçekleştirirler, bu yüzden swing trading yapmaları çok da kolay değildir.

Borsanın büyük oyuncularının giremediği bu alanda bireysel yatırımcılar eşit bir şekilde, büyük şirketlerin sahip olduğu sermaye, insan gücü ve tecrübe gibi etmenler olmadan hareket etme imkânı bulurlar.

Swing trading için en uygun hisseler yüksek takas hacmi olan, yani bir gün içerisinde el değiştiren hisse sayısı yüksek olan şirketlerin hisseleridir.  Swing trading yapan yatırımcılar bu hisselere odaklanır çünkü bu hisseler neredeyse sürekli küçük miktarlarda da olsa değer kazanıp kaybederler.

Ayrıca bu hisseler sürekli alınıp satıldığı için talebi karşılama konusunda sıkıntı yaşanmaz. Yüksek takas hacmi olan şirketler, borsaların en büyük şirketleri, yani örneğin Wall Street’te nam-ı diğer balinalardır. Bu şirketler dünya çapında iyi tanınırlar.

Apple, Microsoft, Facebook ve Google gibi teknoloji devleri en bilinen örnekler arasında yer alıyor. Bu şirketlerin piyasa değeri en 10 milyar dolardır.

Örneğin yukarıda adı geçen teknoloji devleri içerisinde en az piyasa değerine sahip olanı 200 milyar dolar piyasa değerine sahip. O zaman şu soru sorulabilir: piyasa değeri nedir? Piyasadaki toplam hisse sayısını hisselerin birim fiyatıyla çarptığımızda ortaya çıkan sonuçtur.

Swing trading yaparken hisselerin temel değeri ve şirketlerin malvarlığı hesaba katılmaz. Swing traderların umursadığı tek şey trendler ve grafiklerdir. Bu çizim ve grafikleri analiz etmek ve onlar üzerinden tahminde bulunmak için çizelgeler kullanılır. Bu tablolar rastgele gerçekleşen tüm al-satların yarattığı “gürültüyü” bloke eder ve kısa vadede ne olup biteceği hakkında istatistiksel analize dayalı tanımlamalar getirirler. Tabii bazen biraz da şans gerekir, ne olup biteceğinin içinize doğması gerekir.

Swing Trading Stratejileri

Swing traderlar tarafından sıkça kullanılan stratejilerin bazılarına göz atın.

Momentum Stratejisi

Bir hissenin fiyatı herhangi bir yöne doğru yüksek bir takas hacmi ile hareket etmeye başladığında momentum yaratmaya başlamış demektir. Bu stratejiye göre yatırımcının bu harekete katılması ve bir süre al sat yapması gerekir fakat şu hususa dikkat edilmelidir: eğer momentum içerisinde çok uzun süre kalınırsa momentumun bitişi ile beraber tüm kâr fırsatları yok olacaktır. Kendinize bir kâr limiti belirleyin ve oraya ulaşınca hemen durun, mutlaka durun.

Temele Dayalı Al-Sat Stratejisi

Bu stratejinin temeli analizdir. Bir şirketin temelleri o şirketin iş tanımını oluşturan parçalardır ve hisse fiyatları temellerle yakın ilişki içinde olabilir. Yatırımcılar bu strateji için şirketin hisse senedi bölünmesi, satın alma ve finansal raporları gibi hareketlerinin etkisine bakar. Buradaki iyi gelişmeler hisse senetlerinde fiyat artışı olacağı şeklinde yorumlanabilir fakat dikkat edin, bu gelişmelere piyasanın ne tepki vereceğini tam olarak kestirmek mümkün değildir. Bu strateji temel alım-satım stratejisine benzer fakat çok daha kısa vadelerde gerçekleşir.

Scalping

Scalping yapan yatırımcılar stadyum dışında son dakika satış yapan adamlar değillerdir. Bunun yerine ufak kâr payları peşinde koşarlar. Scalping yapan bir yatırımcı gün içerisinde her seferinde ufak rakamlar kazandığı yüzlerce al-sat yapar. Bu stratejiyi etkili kılan şey alım-satım fiyatları farkı denen şeydir. Birinin bir şey için ödemeye hazır olduğu en yüksek fiyatla birinin bir şeyi satmak için istediği en düşük fiyat arasında temel bir fark bulunur. Bu strateji bir nevi aracılık stratejisidir. Scalping olmak biraz incelik ister fakat stadyum dışında son dakika bilet satmaya çalışan karaborsacıların aksine scalperlar çok güzel paralar kazanabilirler.

Swing Trading Sistemleri

Swing trading herkese göre bir şey değildir. Geleneksel hisse seçiminden farklı şekilde swing trading yapan yatırımcılar kısa sürede kâr edebilmek için vakitlerinin çoğunu bu işe harcarlar. Hatta birçoğunun direkt olarak işi budur.

Profesyonel titizlik swing traderların daha sistematik bir yaklaşım benimsemesine yol açmıştır. Swing trading sistemleri genelde hisse çizelgeleri formundadır. Bu çizelgeler işin profesyonellerine piyasada ne olduğu konusunda istatistiksel olarak önemli bilgiler verir. Destek veya direnç, bir hissenin belli bir maksimum ya da minimumdan öteye gidemeyeceğini gösterir. Bu sınırlamalar her hisse için aynı değildir fakat dayandıkları veriler hissenin geçmişteki performansı ve genel piyasa trendidir.

Geçmiş trendlere bakarak hisse fiyatı tahmin etmek kolay bir iş değildir. Eğer öyle olsaydı herkes piyasayı süpürür geçerdi. Konu o değil, biliyoruz ama neden? Çünkü insanların davranışları bazen garipleşebilir ve sürü psikolojisi nedeniyle (Isaac Newton’u hatırlayın) belirli bir trende birçok insanın kapılması hisseleri çok yukarı veya çok aşağı çekebilir. En nihayetinde hisse senetlerine yatırım yapmak riskli bir iştir ve donunuzu bile kaybedebileceğiniz gerçeği birçok insanın dürüstçe davranmasına neden olur.

Swing Trading Göstergeleri

Bazı davranışlar beklenmedik etkiler yaratabilir. Bir olaylar zincirinin ne ile başladığını tam olarak kestirmek güçtür çünkü ne kadar geriye giderseniz gidin bir önceki basamak hep orada olacaktır. Bu, bir nevi tavuk-yumurta döngüsüne benzer. Beklenmedik bu gelişmeler genelde swing traderların stratejilerini modellemek için kullandıkları şeyler DEĞİLLERDİR.

Örneğin ABD’de 11 Eylül olayları vuku bulduğunda hiç beklenmedik bir ürün çok fazla satış yaptı: pijama. İnsanlar dışarıya çıkmak istemedikleri için pijama satışlarında adeta patlama yaşandı. Bu etki genelde kabuğa çekilme olarak biliniyor.

Swing traderların kullandıkları göstergeler daha çok istitatistiksel bilgiye dayanır. Swing traderlar ellerindeki datayı belirli trendleri kestirebilmek için oluşturdukları çizelgeler için kullanırlar. En önemli göstergelerden biri hacimdir. Hacim belirli bir dönem içerisinde el değiştiren birim hisse sayısıdır.

Swing trading yapanlar için dönem genelde günlük olarak esas alınır. Hacimin artması yatırımcılar için söz konusu hisse üzerinde bir heyecan olduğu anlamına gelir. Hisse fiyatları hemen yükselmeyebilir ama bu, heyecanın boş olduğu anlamına gelmez; o hissenin fiyatı elbet ya düşer ya da tavan yapar.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir