Teknik Analiz Grafik Çeşitleri: Çizgi, Bar ve Mum Grafikleri
Teknik analizin en temel araçları arasında grafikler yer alır. Teknik analizlerde kullanılan grafik çeşitleri, yapılan analizin kapsamına göre, piyasanın mevcut haline nasıl ulaştığı konusunda bilgi verir.
İstediğiniz zaman dilimine ait verileri görebileceğiniz grafikler, fiyatların nasıl değiştiğini, arz ve talebi, yatırımcıların duygusal durumu ve potansiyel fiyatlar hakkında ipuçlarına ulaşmanıza yardımcı olabilir.
Çizgi Grafik
Finans ve yatırım alanında yayın yapan pek çok dergi ve internet sitesinde sıkça karşılaşabileceğiniz bir grafik türü olan çizgi grafik, fiyatların son durumunu gösterir. Bu grafik genellikle trend çizgilerinin takibi ve izlenmesinde kullanılır.
Yalnızca gün sonu kapanış fiyatlarından oluşan çizgi grafik, uzun vadeli analizlerde kullanımlar için tercih edilebilse de, gün içindeki oynamaları göstermemesi bakımından, kısa vadeli analizlerde ihtiyacı tam anlamıyla karşılayamamaktadır.
Bar Grafik
Çubuk grafik olarak da bilinen bar grafik, seans içerisindeki açılış, kapanış, en düşük ve en yüksek fiyatı gösteren ve teknik analizde yaygın olarak kullanılan önemli bir grafik türüdür.
Bar grafikte, çubuğun en üst yani zirve noktası payın gün boyunca vardığı en yüksek fiyatı gösterir. Barın en alt noktası da payın gün boyunca gittiği en düşük fiyatı gösterir. Barın boyunun uzaması, payın oynaklığının arttığını gösterirken, boyun kısalması ise pay oynaklığının azaldığını gösterir. Bar grafikte kapanış fiyatı çubuk üzerinde sağa, açılış ise sola doğru bir çizgidir.
Hissenin gün boyunca gösterdiği en düşük fiyat ile kapanış fiyatının birbirine yakın oluşu, kısa vadede hissede satış baskısının olduğunu göstermekle birlikte, bu durum hissenin teknik olarak zayıfladığına işaret eder. Tam aksine gün boyunca ulaşılan en yüksek fiyatın kapanış fiyatı ile birbirine yakınlığı da, kısa vadede hissenin teknik açıdan güçlendiğine işaret eder.
Mum Grafik
Çok kısa vadelerde iyi sonuçlar veren mum grafik çizimlerinde, kapanış fiyatı, açılış fiyatından yüksekse gövdenin içi yeşil renkle gösterilir. Yeşil renkli gövde talebin fazla olduğu anlamına gelir. Tam tersi bir durumda kapanış fiyatının açılış fiyatından düşük olması ise, arzın fazla olduğu anlamına gelir ve gövdenin içi kırmızı olarak gösterilir.
Mum grafik çizimlerinde talebin arzdan fazla olduğu günlerde mumun içi yeşil, arzın fazla olduğu günlerde ise mumun içi kırmızı olarak çizilir. Her mum şekli ilgili gün ya da belirli bir periyotta gerçekleşen en yüksek, en düşük, açılış ve kapanış fiyatlarını gösterir. Mumun altında bulunan çizgi gün içerisinde ulaşılan değeri ifade eder. Açılış fiyatı ile kapanış fiyatı arasındaki fark mumun uzunluğunu belirler.
Mum grafikler yeşil ve kırmızı gibi renklerin kullanımından ziyade çoğu zaman siyah (dolu) ve beyaz (boş) olarak da renklendirilip kullanılabilir. Bunun nedeni grafikler üzerinde farklı indikatörlerin kullanılması halinde ortaya çıkabilecek karmaşıklığı önlemektir.
Siyah ve beyaz renklerde oluşturulan bir mum grafikte örneğin, açılış kapanıştan daha yüksek ise mumun içi beyaz (boş) olarak gösterilebilir. Tam aksine açılış kapanıştan daha düşük ise mumun içi siyah (dolu) olarak gösterilebilir.