Borsa

Temel Analiz Eğitimi İçin 10 Etkili Tavsiye

Temel analiz eğitimi ve bu değerlendirme yönteminin nasıl yapıldığını öğrenmek, borsaya yeni başlayan her yatırımcı için gereklidir. Borsanın ayrılmaz bir parçası olan temel analiz geçmişten günümüze birçok başarılı yatırımcı tarafından kullanılmaktadır.

Bu nedenle de hisse senedi piyasalarında, şirketleri değerlendirmek için kullanılan en eski yöntemlerden biri olan temel analiz, tüm yatırımcıların bilmesi gereken konuların en başında yer almaktadır.

Temel analiz eğitimleri ile bu hisse senedi ve şirket değerlendirme yöntemini öğrenmek mümkün olmaktadır. Günümüzde kitaplar, çevrimiçi kurslar ve ücretsiz video gibi kaynaklar ile temel analizi öğrenmenin birçok yolu bulunmaktadır.

Bu yayında, temel analizi öğrenmek isteyenler için bazı yollardan ve hem öğrenme sürecini kolaylaştıracak hem de bunu hızlandıracak birtakım etkili tavsiyelerden bahsedeceğiz.

1. Yazılı Kaynaklardan Yararlanın

Yazılı kaynaklardan yararlanmak temel analiz yöntemini anlamak için başlamanız gereken ilk yerdir. Yazılı kaynaklar sayesinde gerek temel analizin ne olduğu gerekse de nasıl yapıldığı gibi birçok bilgiyi edinmeniz mümkün olmaktadır.

Başlangıç için, daha önce yayınladığımız temel analiz nedir ve nasıl yapılır kılavuzuna mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz. Çünkü burada temel analiz yöntemini detaylı olarak anlatmıştık. Bir ön bilgi almanız buradaki diğer tavsiyelerin de nasıl işe yarayacağını anlamanız hususunda faydalı olacaktır.

2. YouTube Videolarını İzleyin

YouTube günümüzde birçok konunun işlendiği videoların ücretsiz yayınlandığı bir platform haline geldi. Bunlara hemen her konudaki eğitim videoları da dahil oldu.

YouTube’da temel analizi öğrenmek için videoları izlemeniz eğitim sürecinde size hiç kuşkusuz ki fayda sağlayacaktır. Çünkü YouTube’da temel analize dair pek çok eğitim videosu bulunmaktadır. Örneğin, başlangıç için Yaşar Erdinç tarafından hazırlanan temel analiz eğitim videosunu izlemeyi düşünebilirsiniz.

3. Temel Analiz Kitapları Okuyun

Piyasada temel analizin nasıl yapıldığını anlatan kitaplar bulunmaktadır. Bu kitapların birçoğu da adımlar halinde örnek uygulamalar içermektedir. Bunun yanı sıra “Akıllı Yatırımcı” ve “Borsa’da Tek Başına” gibi bazı kitaplar temel analize dair ufkunuzu genişletecek eşsiz bilgilere sahiptir.

Temel analiz hususunda yazılan kitapların hem bilgilerinizi artıracağını hem de yeni bakış açıları kazanmanıza fayda sağlayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Başlangıç için en iyi seçeneklerden bazılarını temel analiz kitap tavsiyeleri listemizde bulabilirsiniz.

4. Udemy’den Eğitim Alın

Online kurslar sunan Udemy, bir şeyleri öğrenmek için yararlanabileceğiz video içerikli eğitimler sağlayan en önemli platformların başında gelmektedir. Eğitimler de genellikle alanında uzman kişiler tarafından hazırlanmakta ve verilmektedir.

Udemy ücretsiz bir platform değildir. Her ne kadar ücretli olsa da eğer derinlemesine bir eğitim almayı düşünüyorsanız Udemy platformundaki online kursları incelemenizi tavsiye ederiz. Udemy’de temel analiz eğitim kurslarını incelerken, en doğru eğitimi bulduğunuzdan emin olmak için eğitime katılan diğer kişilerin yorumlarına bakmanızı da öneririz.

5. Borfin Eğitimlerine Katılın

Borfin tıpkı Udemy benzeri online kurslar sunan bir eğitim platformudur. Ancak belirtmeden geçmemek gerekir ki, Borfin doğrudan borsa, finans ve ekonomi konularındaki eğitimlere odaklanmaktadır.

Udemy gibi ücretli eğitim sunan Borfin’de temel analiz eğitimleri yer almaktadır. Bu platformda da temel analiz eğitim kursları alanında uzman eğitmenler tarafından verilmektedir. Borfin’de yer alan bazı eğitimler şu şekildedir:

  • Hisse Yatırımcısına Özel Uygulamalı Temel Analiz
  • Temel Analiz İle Uygulamalı Hisse Seçimi ve Seçilen Hisseye Fiyat Biçmek

Bahsettiğimiz eğitimlerden ilki Yaşar Erdinç tarafından verilirken bir diğeri de Üzeyir Doğan tarafından verilmektedir. Eğer ücretsiz videolar, yazılı kaynaklar ve kitaplar bir noktada yeterli gelmiyorsa Borfin’deki eğitimlerden birine de katılmayı düşünebilirsiniz.

6. Pratik Yapmaya Başlayın

Temel analizi, nihai amacını ve buna yönelik unsurları öğrendikten sonra pratik yapmaya başlamanız gerekmektedir. Çünkü pratik yapmak hem öğrendiklerinizi pekiştirmenize hem de neyi, ne kadar öğrendiğinizi anlamanıza yardımcı olacaktır.

Bunun için sanki yatırım yapacakmış gibi belirli şirketler seçebilir ve hisse senetleri üzerinde temel analiz yapabilirsiniz. Değerlendirme sonuçlarını kaydedip hedeflediğiniz vadede tahminlerinizde ne denli başarılı olduğunuzu görebilirsiniz. Pratik yapmak eğitim sürecinde size önemli bir katkı sağlayacaktır.

7. Piyasaları Her Zaman İzleyin

Temel analiz sadece bir şirkete ait bilanço, nakit akışı veya buna benzer verileri incelemek ve yorumlamak anlamına gelmemektedir. Bu yapıldığı takdirde değerlendirme yarım kalmış olacaktır. Çünkü temel analiz aynı zamanda piyasa takibi de gerektirmektedir.

Seçilen şirkete yönelik haberler, makroekonomik değişkenler ve bunların piyasalar üzerindeki etkisini anlamak için piyasaya takibi yapmak önemlidir. Bu çerçevede temel analizi öğrenmek için piyasaları da düzenli bir şekilde dikkatle izlemenizi tavsiye ederiz.

8. Başarılı Yatırımcıları Takip Edin

Hisse senedi piyasasında temel analiz yöntemini kullanarak başarıya ulaşan birçok yatırımcı bulunmaktadır. Bu yatırımcıları takip ederek bakış açılarından kazanım elde etmeniz mümkün olacaktır.

Örnek vermek gerekirse Warren Buffett, Benjamin Graham ve Peter Lynch gibi profesyoneller temel analiz yöntemini savunmaktadır. Onların kazanımlarından ve bilgilerinden yararlanmak için bu önemli ustaların kitaplarını okumaya başlayarak işe koyulabilirsiniz.

9. Borsa Demo Hesabı Açın

Borsa demo hesabı, hisse senedi piyasalarına giriş yapmak isteyen herkes için aracı kurumlar tarafından sunulan sanal simülatörler olarak tanımlanabilmektedir. Bir borsa demo hesap sayesinde yatırımcı adaylarının hisse senedi piyasalarında bir miktar sanal para ile risksiz bir şekilde alım satım yapmayı deneyimlemesi mümkün olmaktadır.

Bu çerçevede, bir borsa demo hesabı açarak temel analiz eğitim sürecinde edindiğiniz bilgileri pratikte ve gerçek piyasa koşullarında fakat risksiz bir şekilde denemeniz mümkün olacaktır. Bu nedenle de eğitiminize katkı sağlayacak bu tür bir ücretsiz hesap kullanmanız faydanıza olacaktır.

10. Düzenli Olarak Notlar Alın

Temel analiz eğitim sürecinde öğrendiklerinizi küçük bir yere not almanız ve ardından bunlara göz atmanız bilgilerinizi oturtmanız adına büyük avantaj sağlayacaktır. Üstelik bu notlara zaman zaman bakmanız bilgilerinizin aklınızda kalmasına da yardımcı olacaktır.

Her öğrenme sürecinde olduğu gibi temel analiz eğitiminde de biraz zamana bir de sabırlı olmaya ihtiyacınız olduğunu unutmamanız gerekir. Son olarak, bir kılavuz niteliğinde hazırladığımız borsaya yeni başlayanlar için tavsiyeler makalemize de göz atmanızı öneririz.

Konupara Ekibi

Konupara Ekibi, okuyucu ihtiyaçlarını analiz ederek para yönetimi, birikim, krediler, kredi kartları, kredi notu, mevduat hesapları gibi bankacılık ürünleri ve yatırım konularında araştırmalar yapıp kapsamlı yazılar hazırlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir