Temettü Nedir, Nasıl Dağıtılır ve Hesaplanır?

Temettü her yeni borsa yatırımcısının öğrendiği ilk temel kavramlardan biridir. Çünkü birçok yatırımcıya göre temettü veren hisseler diğer hisse senetlerine kıyasla daha güvenli ve akıllıca bir seçenek olabilmektedir.

Siz de temettü dağıtımı yapan güvenilir ve köklü şirketlere yatırım yaparak hem bu şirketlere ait hisselerin fiyat dalgalanmalarından hem de buna ek olarak temettü ödemelerinden para kazanabilirsiniz.

Ancak, tüm şirketlerin temettü vermediğini bilmeniz gerekiyor. Özellikle temettüler için yatırım yapmakla ilgileniyorsanız, temettü veren hisse senetlerini seçmeniz ve elinizde bulundurmanız gerekecektir.

Öyleyse hiç uzatman derhal konuya giriş yapalım. Temettü nedir? Temettü dağıtımı en basit ifadeyle ne alama gelir? Temettü nasıl hesaplanır? İşte temettü hakkında bilmeniz gerekenler.

Temettü Nedir?

Temettü, bir şirketin karından hissedarına dağıttığı paydır. Yaygın olarak kar payı olarak da bilinen temettü, nakit ya da hisse senedi şeklinde dağıtılabilir. Bir şirket kar ettiğinde, bu karı yeniden şirkete yatırmayı seçebilir, ama bazen karının bir miktarını hissedarlara dağıtarak temettü ödemesi yapar. Her şirket temettü dağıtmaz, ancak genellikle yavaş ve güvenilir büyümeye sahip olan şirketler temettü dağıtır.

Temettüler genellikle hissedarlara nakit olarak ödenir. Üç aylık veya yıllık gibi sabit bir programda dağıtımları gerçekleştirildiğinde, bunlar düzenli temettü olarak adlandırılırlar, ancak bir şirket herhangi bir zamanda özel temettü adı verilen kar payları da ödeyebilir.

Temettü Nasıl Alınır?

Temettü almaya hak kazanmak için en başta bir şirketin hissedarı olmak, yani bir hisse senedi sahibi olmak gerekmektedir. Böylece elde edilen bu hissedarlık hakkı sayesinde, ilgili şirketin temettü dağıtma gününde ödeme alınabilir.

Şirketlerin yatırımcılarına ödeyecekleri temettüler, yıllık net dönem karları göz önüne alınarak hesaplanır. Şirketlerin yıllık net dönem karlarından vergiler ve diğer giderler düşüldükten sonra kalan kısmın, en az yüzde 20’sinin yatırımcılara pay edilmesi durumu temettü dağıtımı olarak ifade edilir. Bir yatırımcının temettü dağıtımından alacağı pay sahip olduğu hisse senedi miktarına göre belirlenir.

Her şirketin temettü dağıtımı yapmadığını unutmamanız gerekiyor. Bu nedenle, yatırım stratejinizi temettü ödemesi alma üzerine kurmak istiyorsanız, temettü veren hisseleri elinizde tutmalısınız. Temettü veren şirketler çoğu zaman yavaş ama güvenilir büyümeye sahiptirler. Araştırmalarınızı yaparken bu noktaya dikkat edebilirsiniz.

Peki, temettü almak için hisse senedi ne zaman alınmalı? Bir şirketin temettü dağıtma gününden bir gün öncesinde hisse senedi aldığınızda ödeme almaya hak kazanırsınız. Söz gelimi, temettü dağıtımından bir gün evvel bile hisse senedi almış olursanız temettü ödemesi alabilirsiniz.

Temettü Nasıl Hesaplanır?

Temettü hesaplaması yapmak oldukça kolaydır. Hisse senetleri nominal değerle ölçülür ve borsada bu değer 1 TL olarak belirtilir. Bu bilgi göz önünde bulundurularak temettü hesaplanabilir. Öyleyse birkaç varsayımda bulunalım ve hesaplamanın nasıl yapıldığını örnekler üzerinden görelim.

Bir içecek şirketinin karının yüzde 20’sini dağıttığını düşünelim. Bu durumda hissedarlara 1 TL karşılığında 20 kuruş temettü ödemesi yapılması gerekir. Bu içecek şirketinin bir hissedarı olduğunuzu varsayalım ve diyelim ki elinizde bu şirkete ait 600 hisse senedi var. Öyleyse 600 adet hisse senedinden 120 TL temettü almış olursunuz.

Başka bir örnekle devam edelim. Bir enerji şirketinin karının yüzde 50’sini dağıttığını ve portföyünüzde bu şirkete ait 200 hisse senedi bulunduğunu varsayalım. Öyleyse 1 TL karşılığında 50 kuruş temettü alırsınız ve 200 adet hisseden de toplamda 100 TL temettü almış olursunuz.

İşte bu şekilde hem temettü ödemelerinden hem de hisse senetlerinin olası dalgalanmaları sonrası yaşanacak fiyat farklılıklarından kazanç sağlayabilirsiniz.

Temettü vergisi hakkında da sıkça merak edilen bir konu var. Temettü ödemeleri vergilendiriliyor, ancak bireysel yatırımcılar tarafından ödenen yüzde 15 oranındaki gelir vergisi stopajı kaynaktan kesinti yapılmak suretiyle hesaplara aktarılıyor. Söz özü, hesabınıza aktarılan temettü ödemesinde vergisi kesintisi yapılmış olup net nakit temettü toplamı hesabınıza aktarılmış oluyor.

Temettü Dağıtımı Sonrası Hisse Senedi Fiyatı Ne Olur?

Bir şirketin temettü dağıtımından sonra hisse senedi fiyatı düşer. Örneğin temettü dağıtımı yapan bir şirkete ait hisse senedinin temettüden önceki gün kapanış fiyatı 30 liraysa ve dağıtılacak temettü 1 liraysa, hisse senedi fiyatı temettü dağıtımı sonrası 29 lira olacaktır. Hesaplama 20-5=25 şeklinde.

Ama tabii ki temettü dağıtımı yapan şirketlerin yatırımcılara güven verdiğini unutmamak gerekiyor. Zira yatırımcılar aldıkları temettü ödemeleri sonrası aynı şirkete ait hisse senetlerini tekrar almak isteyebilirler. Böyle bir durumda şirkete ait hisse senedi fiyatları tekrar yükselebilir.

Aklınızda Yatırım Fikri Varsa Harekete Geçin!

Küresel yatırım piyasasındaki milyonlarca yatırımcıya katılın. Altından, hisse senetleri ve dövize kadar 50'den fazla ürüne erişin. 100.000 TL sanal para ile neler yapabileceğinizi görün.
ÜCRETSİZ HESAP OLUŞTURUN »

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu