Yatırım Yapacağınız Şirketi Belirlerken Kullanabileceğiniz İlginç Yöntemler
Yatırımcılar, haklı bir şekilde Warren Buffett gibi yatırım efsanelerini takip ederler. Buffett’ın yatırım yapacağı şirketlerde, rakiplerin kaleyi (şirketi) basıp tüm hazineyi (nakit akışını) kaçırmasını engelleyecek bir “hendek” araması meşhurdur.
Ünlü milyarder ve hisse senedi yatırımcısı Buffett böyle diyor, ama öte yandan çok ilginç yatırım yöntemleriyle ciddi sermaye toplayabilen şirket yöneticileri de var.
Özellikle teknoloji sektörü bu konuda bir hayli yaratıcı. Mesela Google! Teknoloji devi, yatırım yapacağı şirketleri belirlemek için “hendek testi” yerine “diş fırçası testi” kullanıyor. Yani, yatırım yapmayı düşündükleri şirketin rakamlarına değil, ürünlerinin bir dış fırçası kadar kullanışlı olup olmadığına bakıyorlar.
YouTube ve Android, Google’ın bu testini kesinlikle geçtiler. O kadar kullanışlılar ki günde en az iki kez kullanıyoruz. Tıpkı diş fırçası gibi…
E-ticaret devi Amazon’un ise kaliteli bir işletmeyi tanımlamak için kullandığı dört kalite ölçütü var. Bir göz atın; kesinlikle harika. Tabii burada şirketin söylemediği önemli şeyleri de belirtmek gerek. Örneğin Amazon, şirket harcamalarının (gönderim, depolama, teknoloji) nasıl avantaj sağladığı ve üçüncü partilerden nasıl gelir elde edildiği gibi kriterleri belirtmiyor.
Amazon’un 2014 yılında yatırımcılara gönderdiği bir mektupta yer alan o dört ölçüt şunlar:
- Müşteriler buna bayılmalıdır
- İş çok büyük boyutlara ulaşabilir olmalıdır
- Sermaye üzerinde güçlü getirileri olmalıdır
- On yıllarca zamana karşı dayanma potansiyeline sahip olmalıdır.
Buna örnek olarak Amazon’un sanal pazarı gösterilebilir. Bu sanal pazarda üçüncü parti satıcılar, Amazon ürünlerine karşı kendi ürünlerini satıyorlar ama kargoyu ve depolamayı yine Amazon yapıyor. Bunun Amazon’a getirisi ise sitede daha fazla trafik ve daha iyi fiziksel altyapı. Bunun sonucunda da müşterilerin satın alma deneyimi daha da yükseliyor. Bugün Amazon’un satışlarının yarısı, üçüncü parti satıcıların ürünleri üzerinden gerçekleşiyor.
Amazon’un diğer bir önemli hizmeti de kendi IT ihtiyaçlarını karşılamak için kurdukları Amazon Web Services (AWS). AWS, artık üçüncü partilere de hizmet veriyor. Burada ciddi bir sermaye birikimi trendi söz konusu. Bu, hem şirket yatırımlarına mazeret oluyor, hem de başkalarına hizmet sağlayarak kar getiriyor. Amazon’un deyim yerindeyse ticari deha ürünü olan bu işletme modeli sayesinde büyük harcamalar, büyük kar kaynaklarına dönüşüyor. Hem güçlü bir hendek sağlıyorlar, hem de sermayelerini etkili şekilde kullanıyorlar.
Sizler de yatırım yapacağınız şirketleri belirlerken her bir yöntemi ayrı ayrı veya daha da güzeli üç modeli aynı anda kullanabilirsiniz. Hendek testi, diş fırçası testi ve eldeki kaynakların avantaj getirecek şekilde kullanımı gibi önemli ölçütler doğru şirketlere yatırım yapmanıza yardımcı olabilir.
Bir şirket yatırımının portföyünüz için uygun olup olmadığını anlamanın etkili bir başka yolu da nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin bir kombinasyonunu kullanmaktır. Bu araştırma yöntemi hakkında fikir almak için buradaki yayını inceleyebilirsiniz.