Borsa

Zoom Hisse Senedi Nasıl Alınır?

Kısa bir süre önce, alelade bir teknoloji hissesi olan Zoom (NASDAQ: ZM), COVID-19 sonrası dünyanın uzaktan çalışmaya başlamasıyla adından söz ettirmeye başladı. Pandemi döneminde yıldızı parlayan Zoom’un hisse senedi fiyatı çok kısa bir sürede hızla arttı.

Bazı yatırımcılar böylesine hızlı bir yükselişin ortasında asla bir hisse senedine girmek istemeseler de, hiç kimse kârı kaçırmak istemez. Öte yandan, uzaktan çalışma modern iş yaşamının yeni bir parçası haline geldiğinden Zoom için durumun biraz daha farklı olduğunu belirtmeden geçmemek gerek.

Zoom hissesi almak istiyorsanız, bu kılavuz bilmeniz gereken her şeyi öğrenmenizi sağlayacaktır. Kılavuzda, Zoom hisse senedi satın almadan önce bilmeniz gereken temel konulardan ve şirketin geleceğe yönelik beklentilerinden bahsedeceğiz.

1. Zoom’u Tanıyın ve Şirketi Araştırmaya Başlayın

Görüntülü telefon ve çevrimiçi sohbet hizmetleri sağlayan Zoom Video Communications, merkezi California’nın San Jose kentinde yer alan bir Amerikan teknoloji şirketidir. Kısaca Zoom olarak ifade edilen şirketin hizmetleri telekonferans, uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim için kullanılıyor. Halihazırda şirketin CEO’su olmaya devam eden Eric Yuan tarafından 2011 yılında kurulan Zoom’un video konferans yazılımı ilk kez 2013 yılında piyasaya sürüldü.

Zoom’un halka arzı, Nisan 2019’da hisse başına 36 dolardan gerçekleşti. Şirketin hisseleri şu anda Nasdaq’ta “ZM” sembolü ile işlem görüyor. 2019 yılı boyunca hisse senedi, halka arz fiyatı ile 100 dolar seviyesi arasında gelip gitti. Ancak koronavirüs krizi ile birlikte 2020’nin Mart ayı başlarında hisse senedi fiyatı kısa bir sürede yukarı doğru tırmandı.

2020 mali yılında, şirketler Zoom teknolojisini işlerine entegre etmeye devam ettikçe şirketin kârları üç kattan fazla artarak 7,6 milyon dolardan 25,4 milyon dolara kadar ulaştı. Ancak, kârlılığın hisse senedi satın almadan önce dikkate alınması gereken faktörlerden yalnızca bir tanesi olduğunu hatırlatmak gerekiyor.

Herhangi bir hisse senedinde olması gerektiği gibi, Zoom hisse senedi satın almadan önce de şirketin operasyonları, finansal durumu, müşterileri, vaka çalışmaları, liderlik ekibi, zorlukları ve büyüme fırsatları hakkında bilgi toplamanız gerekiyor. Araştırmalarınıza Zoom’un yatırımcı ilişkileri web sitesinden başlayabilirsiniz. Potansiyel ortaklarınızı bulma hususunda temel bir kılavuza ihtiyacınız varsa hisse senedi araştırma rehberimize göz atabilirsiniz.

2. Zoom Hissesinin Portföyünüze Uygunluğunu Denetleyin

Biraz araştırma yaptıktan sonra hala Zoom hisse senedi almak için istekli iseniz, şirketin hissesinin portföyünüzün geri kalanında nasıl yer alacağını düşünmeye biraz vakit ayırmanız gerekiyor. Zira yatırımcılar çoğu zaman portföy çeşitlendirmesi yaparak, paralarını farklı şirketlere, endüstrilere ve coğrafyalara yayarlar, böylece riski ve herhangi bir hissenin ani hareketlerine maruz kalma riskini azaltırlar. Bu nedenle de portföyünüzün ne kadar çeşitli olduğuna ve bu yeni yatırımın varlık dağılımınız için ne anlama geldiğine bakmanız önem teşkil ediyor.

Ayırca, Zoom gibi bir hisse senedini satın almadan evvel beklenti, hedef, risk toleransı ve mevcut finansal durumunuzu ele alıp değerlendirmeniz şart. Özellikle Zoom gibi bir şirkete yatırım yaptıktan sonra, aldığınız hisseleri satmak zorunda kalıp zarara uğramamanız için bir acil durum fonuna sahip olduğunuzdan emin olmanız faydanıza olacaktır.

Tüm bunlara ek olarak, Zoom kadar yüksek bir hisse senedi fiyatı ile yatırım yapmayı ciddi anlamda isteyip istemediğinize de karar vermeniz gerekiyor. Öyleki böylesine bir para ile sermayenizi farklı yatırım seçenekleri üzerinde de kullanabilmeniz pekala mümkün olacaktır.

3. Zoom’un Geleceğine Yönelik Beklentilere Göz Atın

Zoom hissesinin uzun vadede neden bu kadar çok büyüme potansiyeline sahip olduğuna ilişkin bazı durumlara bir göz atalım. Ancak, bizim görüşlerimizi okumanın yanı sıra daima kendi yatırım araştırmanızı yapmanız gerektiğini unutmamalısınız. Zira bu sizin paranız, kararlarınızı kendiniz vermelisiniz ve günün sonunda paranızın nereye gittiği bilmelisiniz.

Zoom’a yatırım yapmayı düşünmenin belki de en iyi nedenlerinden biri oldukça anlaşılabilir; bu şirket aslında para kazanıyor. Bu, büyük bir şirket için çok basit gibi gelebilir, ancak gerçek şu ki, özellikle ABD teknoloji sektörünün çoğu, henüz kar etmeyen teknoloji şirketleri ile dolu.

Zoom, 2019’un sonunda 25 milyon doların biraz üzerinde bir kâr bildirdi. Bununla birlikte, şirketin yeni keşfedilen popülerliğinden yararlanmak için elinde bol miktarda nakit var ve yatırımcıları endişelendirecek düzeyde büyük bir borcu yok.

Daha da önemlisi, Zoom’un geliri COVID-19 krizi sayesinde 2020’de görülmemiş bir oranda arttı. İkinci çeyrekte yıldan yıla gelir yüzde 78 arttı ve şirket kısa süre önce HSBC ve Johnson & Johnson gibi büyük işletmeleri müşterileri haline getirdi. Bunun son derece cesaret verici bir işaret olduğunu söylemek gerekiyor.

Bununla birlikte, uzaktan çalışma “yeni normal” olmaya devam ediyor. Uzaktan çalışma, ABD gibi gelişmiş ülkelerde COVID-19’dan önce de zaten yavaş yavaş kabul görüyordu ancak şu anda dünya çapında daha da hızlı yaygınlaşmaya devam ediyor. Bu da Zoom gibi hizmetler sağlayan şirketlere olan talebi artıyor. Öte yandan pandeminin azalmasından sonra bile uzaktan çalışmanın daha yaygın olacağını tahmin eden çok sayıda uzman var, bu da daha fazla kişi ve şirketin Zoom gibi bir yazılıma ihtiyaç duyacağı anlamına geliyor.

İşte bütün bunlar, Zoom’daki büyümenin, yalnızca koronavirüs krizine tepki olarak değil, daha geniş bir trendin parçası olduğuna işaret ediyor.

4. Zoom Hissesi Almak İçin Bir Aracı Kurum Seçin

Zoom hisse senedi Nasdaq’ta işlem görüyor. Bu da Zoom hissesi almak için yurt dışı işlemlere olanak sağlayan aracı kurumların herhangi birinden hesap açmanız gerektiği anlamına geliyor. Yurt dışı hisse işlemleri için aracı kurumlar makalesine bakarak Nasdaq gibi borsalarda işlem yapmak için tercih edebileceğiniz bazı aracılara göz atabilirsiniz.

Herhangi bir aracı kurumdan yatırım hesabı açmadan önce ihtiyaçlarınızı belirlemeniz akıllıca olacaktır. Örneğin, birçok aracı kurum benzer hizmet ve özellikler sunsa da yine de aralarında müşteri desteği, işlem platformu ve masraflar gibi birtakım farklılıklar söz konusu olabiliyor. Bu nedenle de hesap açılışı yapmadan önce ihtiyaçlarınızı karşılayacak aracı kurumu bulmanızı tavsiye ediyoruz.

5. Zoom Hissesi Almak İçin Nihayet Hazırsınız

Global piyasalarda işlem olanağı sunan bir aracı kurumdan yatırım hesabı açtıktan sonra, sermaye ve yatırım planınız da hazırsa, artık yurtdışı hisse senedi alımı için önünüzde herhangi bir engel kalmamış oluyor.

Zoom hissesini satın almadan önce yatırım hesabınıza para yatırmanız gerekiyor. Bu genellikle kolay ve hızlıdır, aslında aracılık hesabınızı açmaktan bile daha kolaydır. Paranızı yatırmanın en yaygın yolu ise banka havalesi veya EFT’dir. Bu yollardan birini kullanarak hesabınıza para yatırabilirsiniz. Ek olarak, hesabınıza para yatırmanın diğer yollarını aracı kurumunuzdan öğrenebilirsiniz.

Hesabınıza paranızı aktardıysanız, aracı kurumunuzdaki işlem platformuna giriş yapın, Zoom hissesini (NASDAQ: ZM) arayın, satın almak istediğiniz hisse sayısını girin ve hisse satın alımını başlatacak olan satın alma emrini uygulayın.

Zoom hisselerini satın almak için halihazırda alışık olduğunuz piyasa emri veya limit emri türlerinden herhangi birini kullanabilirsiniz. Bu yaygın iki emir tipinin ne anlama geldiğini ve nasıl çalıştıklarını kısaca açıklayacağız ancak, eğer henüz bilmiyorsanız emir tipleri makalesine bakmanız ve diğer seçenekleri de öğrenmeniz faydanıza olacaktır.

Pekçok yatırımcı tarafından yaygın olarak kullanılan piyasa emri, hisse senedi alış işleminizi anında gerçekleştirmenize yardımcı olur ve alış işlemi esnasında mümkün olan en iyi fiyattan Zoom hissesi satın almanızı sağlar. Sıkça kullanılan bir diğer emir tipi olan limit emri ise, Zoom hisselerine ödemek istediğiniz fiyatı sizin belirlemenizi imkan tanır. Yani bir fiyat belirlersiniz ve hisse o fiyata ulaştığında alış işleminiz tamamlanır.

6. Zoom’a Yaptığınız Yatırımı İzleyin

Zoom, yalnızca pandemi döneminde değil, aynı zamanda 2019’un başlarında halka arz edildiğinden beri son derece iyi bir performans gösterdi. Kullanıcılarının yazılımla ilgili yaşadıkları birkaç güvenlik sorunu büyük ölçüde çözüldü ve bu video konferans teknolojisi şirketinin geleceği şu an için parlak görünüyor.

Zoom’un hisse senedi fiyatının ne yöne gideceğini ya da ne kadar yükseleceğini söylemek imkansız. COVID-19’a yanıt olarak mevcut artışın kısa ömürlü olma ihtimali her zaman var. Ancak Zoom önümüzdeki yıllarda gelişmeye devam edebilir ve erken yatırımcıların da hisse fiyatındaki muazzam büyümenin faydasını görmeleri mümkün olabilir.

Son olarak, Zoom veya başka bir şirkete yatırım yaptığınızda, bir hissedar olarak işinizin o andan itibaren sona ereceğini düşünmeyin. Herhangi bir noktada Zoom’un artık iyi bir yatırım olup olmadığına karar vermek için yatırımınızı izlemeyi sürdürmeye mutlaka devam edin.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir