Yatırım

Tarihin En Kötü 3 Piyasa Tahmini

Paranın döndüğü bu evrende güçlü tahminler hiç eksik olmaz. Televizyonda ya da internet sitelerinde şöyle 1-2 saat gezinirseniz finans gurularının gerek borsanın gerekse de ekonominin geleceği ile ilgili onlarca ve çoğunlukla da bir diğeri ile çelişen tahminler yaptığını görürsünüz.

Bu tahminleri izlemek, okumak veya takip etmek eğlenceli olabilir ama bu görüşleri ciddiye alıp bunlara göre pozisyon almak felaketlerle sonuçlanabilir. İnanmıyor musunuz? O zaman size şimdiye dek kendi döneminin pek meşhur ve bir o kadar da saygın finans guruları tarafından yapılıp yapanın suratında fena patlamış en kötü üç tahmini sıralayalım.

Ravi Batra’nın 1990 Yılında Bir Ekonomik Kriz Yaşanacağını Söylemesi

Dallastaki Güney Metodist Üniversitesi’nde görev yapan bir ekonomist ve aynı zamanda yazar olan Prof. Ravi Batra kapitalizmi eşitsizliğe ve politik yozlaşmaya yol açtığı gerekçesiyle eleştiren yazıları ile meşhur bir isim. Pennsylvania’daki Amerikan Finansal Hizmetler Kolejinin CEO’su Robert R. Johnson’a göre Batra 1987 yılında yazdığı “1990 Büyük Buhranı” kitabı ile kariyerini ciddi bir riske soktu.

Johnson, konu hakkında şöyle diyor; “Batra’nın kehaneti tutmadı ama kitabı New York Times’ın ‘en çok satanlar’ listesinde ilk sıraya yükseldi. Bu kitabıyla 1993 yılında Nobel Ödülleri’nin bir parodisi olan Ig Nobel Ödülü’nü kazandı.” Aynı zamanda bu ödül Batra’nın “meşhur” kitabının devamı olan “1990 Büyük Buhranından Sağ Çıkmak” kitabına da verildi.

Irving Fisher’ın Tarihin En Büyük Borsa Çöküşünü Öngörememesi

Borsada varını yoğunu kaybedip intihar eden yatırımcı efsaneleri sadece ülkemize has değil. Bu efsaneler dünyanın hemen her yerinde hala muhabbetlere konu olabiliyor. Mesela ABD tarihinin en büyük borsa çöküşünün üzerinden tam 100 yıl geçti ama camdan atlayarak intihar eden yatırımcıların efsaneleri zihinlerde hala dolanıyor.

O zaman bir sonraki sözde güçlü tahmine gelelim! Her şey ABD’de 24 Ekim 1929 tarihinde borsanın yüzde 11 değer kaybetmesi ile başladı. Bu tarihten tam 1 hafta önce dönemin en meşhur ekonomistlerinden Irving Fisher şöyle bir tahminde bulundu;

“Hisse fiyatları artık hiçbir zaman aşağıya inmemek üzere yüksek seviyeler barına çıkmıştır. Bu saatten sonra ayıların (piyasada açık görüp ellerindeki hisseleri satan kişiler) beklediği gibi öyle 50-60 puanlık bir düşüş yaşanmayacaktır. Birkaç ay sonra borsanın çok daha yukarılara yükseleceği kanaatindeyim.”

Fisher, bunu söyledikten bir hafta sonra ne kadar acı şekilde yanıldığını anladı. Robert R. Johnson, Fisher hakkında şöyle diyor; “Irving Fisher yatırımcılık tarihinin en önemli figürlerinden biri olsa da piyasa hareketlerini tahmin etme konusunda çok sığ görüşlüydü.”

Charles Kadlec’in ‘2020’de Dow 100,000’i Görecek’ Demesi

Yatırım stretejileri uzmanı Charles W. Kadlec, bazı şeyleri gereksiz yere hafife almış olacak ki şöyle bir kehanet yumurtladı: Dow Jones Sanayi Endeksi 2020 yılında 100,000 puanı görecek. Hatta bu konuda “Dow Jones 100,000: Yalan mı Gerçek mi” diye bir kitap bile yazdı. Ne yazık ki dot-com balonunun patlaması ve ardından gelen Büyük Gerileme ünlü yatırım stratejileri uzmanının hayallerini suya düşürdü.

Gerçi Kadlec’in öngördüğü tarihe iki yıl daha var, haksızlık etmeyelim. Dow Jones Sanayi Endeksi şu aralar 24,000 puan civarında seyrediyor fakat Kadlec’in öngördüğü sürede 100,000 dolaylarına çıkması için gerçekten çok büyük mucizelerin olması gerekecek. Bu arada Amazon’da Kadlec’in kitabına yorum yapanlardan biri olan Michael Emmett Brady’nin yorumu dikkat çekici; Kadlec’in kitap diye piyasaya sunduğu bu saçmalığın adı “Dow 100.000: Yalan” olmalı.

Sözün özü, görüşleri ve tahminleri takip edin, okuyun ya da izleyin ancak körü körüne inanmaktan kaçının. Portföyünüze zarar vermeyin, bunun yerine elinizdeki parayla güvenli ve ne olduğun bildiğiniz yatırımlar yapmayı öğrenin.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir