Yatırım

Enerji Sektöründe Blockchain’in Rolü

Dünyadaki en eski sektörlerden biri olan enerji sektörü, kökleşen dev şirketler tarafından yönetiliyor.

Diğer birçok sektör değişime uğrayıp teknolojik gelişmelere ayak uydururken, enerji sektörünün geride kaldığı göze çarpıyor. Öyle ki pek çok ülkede 100 yılı deviren enerji sistemleri halen kullanılıyor.

Bu eskimişlik de zaman zaman gelişmiş ülkelerde dahi uzun süreli elektrik kesintilerinin meydana gelmesine neden oluyor. Diğer yandan, eskiyen sistemlerin doğal afetler gibi büyük sorunlarla karşı karşıya kalması da toplumları haftalarca enerjisiz bırakabiliyor.

Ama bu durum tamamen değişmek üzere. Zira blockchain teknolojisinin devreye girdiği yer tam da burası.

Blockchain teknolojisinin mevcut enerji ağlarına dahil edilmesi, sadece eskiyen sistemlerin korumakla kalmayıp, aynı zamanda tüketici ve kamu hizmeti deneyimini de geliştirebilir.

Halihazırda, blockchain teknolojisinin enerji sistemlerine uygulanabilmesinin iki ana yolu var: Eşler arası enerji ticareti ve enerji tabanlı kripto para birimleri.

Eşler arası enerji ticaretine daha yakından bakalım.

Tıpkı Bitcoin’un insanların merkezi bir ağ olmadan para alışverişinde bulunmalarına izin vermesi gibi, blockchain bireylerin enerji alışverişinde bulunmalarına da izin verebilir.

Son yıllarda, özellikle yurt dışında giderek daha fazla kişi güneş panelleri gibi dağıtılmış enerji kaynaklarına yönelmeye başladı. Bu, bireylere, bir kamu hizmetinin dışında elektrik üretme özgürlüğü verdiği gibi enerji bağımsızlığını da geliştirdi.

Şu anki süreç elektrik piyasalarının mevcut dinamiğini koruyarak, kamu hizmetlerinin kontrolü altında enerji satın alma ve satma görevini merkezileştiriyor. Ancak blockchain’in merkezi olmayan ağı, bu paradigmayı bozarak, hem bireylerin belirli bir alanda birbirlerine enerji satmalarını sağlayabilir hem de enerji bağımsızlığını daha fazla artırabilir.

Bu noktada, bireylerin blockchain teknolojisini kullanmaları ürettikleri enerjiyi kendi aralarında paylaşarak gelir sağlamalarını ve olası doğal afet ve enerji kesintilerini bertaraf etmelerini mümkün kılabilir.

Bununla beraber, blockchain elektrikli araç pazarının hızla büyüdüğü yurt dışında, elektrikli araç bataryalarına kadar hemen her şeyi daha iyi geliştirmek ve iyileştirmek için de kullanılabilir.

Dünya çapında birçok girişim halihazırda pilot uygulamalar geliştirdi ve dev enerji şirketleri de bu olasılığı test etmek için projeler üzerinde çalışmaya başladı. Örneğin, LO3 Energy Brooklyn Microgrid adını verdiği bir ön çalışma ile belirli bir lokasyondaki tüketiciler arasında enerji ticareti sağlayan bir uygulama geliştiriyor.

Büyük enerji şirketleri dahi bu alan için harekete geçiyor. Örneğin British Petroleum (BP) ve Austria Wien Wien Energy, bu yılın başlarında bir enerji ticareti platformu çalışmasına katılan şirketler arasında yer aldı.

Enerji sektörü her ne kadar eskimiş olsa da, halen devasa bir alan. Elektrikli cihazların çalışması, internet bağlantısı ve hemen her şey için katlanarak artan düzeyde bir enerji ihtiyacımız var. İşte şimdi de bu alan yeni bir teknoloji sayesinde tekrar parlamaya yakın gözüküyor.

Şu anda bu teknoloji erken safhada olmasına rağmen, enerji sektörü hızla blokchain’in en büyük potansiyel faydalanıcılarından biri olarak gelişmeye başladı.

Bugün, yatırımcılar, ICO’lar ve halka açık şirketler aracılığıyla bu alana katılma özgürlüğüne sahipler. Ortaya çıktıkça biz de bu fırsatları daha fazla ele alacağız.

Şimdilik, blockchain ile ilgilenen yatırımcılar, enerji sektörünü şimdiden izlemeye almayı düşünebilirler.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir