Kripto ParaYatırım

Uzun vadeli stratejilere bağlı kalarak ‘fırsatı kaçırma korkusu’yla başa çıkmak mümkün

Borsa yatırımcıları son bir yılda büyük kazançlar elde etti, ancak bu büyük kazançları perspektif içinde tutmak, önemli psikolojik piyasa tuzaklarından kaçınmanın kritik bir parçası.

Boğa piyasalarında büyük yatırım getirileri elde etmek, bir yatırımcıyı inanılmaz kılmıyor. Öte taraftan gerçek şu ki geçen yıl hisse senedi satın alan herkes aynı şeyi düşünüyor.

Geri dönüş ne kadar yüksek olursa, psikolojik çöküntü ve risk de o kadar tehlikeli oluyor. PayPal (NASDAQ: PYPL), Square (NYSE: SQ) ve Nvidia Corp (NASDAQ: NVDA) hisseleri, geçtiğimiz yıl fiyatlarını ikiye katladı. Bitcoin Investment Trust (GBTC), aynı dönemde 1.400’ün üzerinde bir hedef fiyat beklentisi aldı. Bu hisse senetleri veya diğer benzer büyük kazananları seçen yatırımcılar, özellikle savunmasız hissettiklerinde kendilerini bu getirilerin büyüsüyle cesaretlendiriyor.

Univest Wealth Management baş yatırımcısı Timothy Chubb, Bitcoin ve diğer dijital para birimlerindeki büyük getirilerin, yatırımcının aşırı risk iştahına mükemmel bir örnek olduğunu söylüyor.

Chubb, küresel ekonomik büyüme ve kurumsal kazançlar gibi olumlu temel göstergelerin de yatırımcıların agresif davranışlarda bulunmalarına büyük katkı sağladığını belirtiyor.

Piyasa alevlenip kârlara hızla ve kolayca ulaşılan benzer dönemlerde, uzun vadeli yatırım disiplinini sağlamak her yatırımcı için pek de kolay olmuyor. İronik olarak, birçok yatırımcı, en kötü ihtimalle koruyucu stratejileri terk etme tercihine yöneliyor. Bir süre sonra portföyün çeşitlendirilmesi, değerinin üstünde hisse senetlerine yatırım yapılmaması, fazla kaldıraç kullanmaktan kaçınma ve belli miktarda nakit tutma gereksiz önlemler gibi görünmeye başlıyor.

Horizon Advisors yatırım direktörü Owen Murray, en çok da benzer dönemlerde, yatırımcıların uzun vadeli stratejilerini terk etme isteği ile mücadele etmesi gerektiğini söylüyor. Murray , “Piyasada belirgin bir yükseliş olduğunda, yakın dönemde düşük veya negatif getiri potansiyeli artar” diye ekliyor.

Büyük yükseliş kaydeden hisse senetleri ve dijital para birimlerine yatırım yapan yatırımcılar son aylarda o kadar yaygınlaştı ki, FOMO ya da “fırsatı kaçırma korkusu” denilen ifadeden sıkça söz edilir oldu. Fırsatı kaçırmak istemeyen pek çok yatırımcı, hangi varlıkların en yüksek getiri sağladığına bakarak bu varlıklara para akıtmayı sürdürüyor.

E-Trade’den Mike Loewengart, FOMO hisse senetleri satın almak yerine, uzun vadeli yatırımcıların, uzun vadede en iyi performans göstereceği düşünülen hisse senetlerine ya da yatırımlara yönelmeleri gerektiğini söylüyor.

Loewengart, bazı varlıkların diğerlerinden daha iyi performans gösterdiği durumlarda, portföydeki varlıkların orijinal ağırlığının her zaman değiştirilebileceğini de belirtiyor.

Ancak küçük bir örnek olarak, 2017 yılının başında yüzde 2 oranında Bitcoin (veya başka bir dijital para birimi) bulunan bir portföy, sene sonuna kadar aşırı riske maruz kalarak, yüzde 25’lik (veya daha yüksek) bir düşüş görebilir.

Bu açıdan, portföylerin çok fazla yeniden dengelenmesi, istenmeyen olumsuz sonuçlara ve en bilinenlerinden daha yüksek komisyon ücretlerine yol açabilir ancak Loewengart, olası fırsatlar için yılda iki veya üç defa periyodik incelemeler ve yeniden dengeleme yapmanın mantıklı olduğunu söylüyor.

Boğa piyasaları sonsuza kadar sürmez, çoğu zaman da son alıcıları oyun dışında bırakacak güçten bir düşüş dalgasının başlamasıyla sona erer. Bu durumda birçok yatırımcının bu günlerde hissettiği yenilmezlik duygusu da biter. Yüksek getirilerin ardından akıllı yatırım kararlarından gurur duymak harika bir şey olsa da, tarihteki en güçlü boğa piyasalarından birinde iyi bir kaç yıl geçirmek olağandışı bir şeydir.

Yatırımcıların FOMO etkisiyle uzun vadeli yatırım stratejilerini terk etmemeleri, gelecek birkaç yıllarını kurtarmalarında yardımcı olabilir.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir